REKTÖR TAŞ CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYINDA AKADEMİK AÇILIP TÖRENİNE KATILDI

featured

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşrifleriyle 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni, YÖK himayesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlendi. 26 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşen açılışa tüm üniversite rektörlerinin yanı sıra ilgili Bakanlar, ilgili Kurum Başkanları, Büyükelçiler, devlet protokolünden birçok kişi ile üniversiteleri temsilen belli sayıda akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Törende Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesini; Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun Hazer ve Prof. Dr. Nurgül Özbay, Genel Sekreter Doç. Dr. Cihan Darcan, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, MYO Müdür Vekili Doç. Dr. Oğuz Arslan ve Öğrenci Konseyi Başkanı Gürkan Danık temsil etti.

YÖK Başkanı Saraç, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi, 100/2000 YÖK Doktora Projesi, Mühendislik ve Temel Bilim alanlarına yönelik YÖK destekleri, Şehit Eş ve Çocuklarına Özel Öğrenci Statüsü hakkının tanınması, Kalite Kurulunun kurulması ve İdari ve Mali Açıdan Özel Statü kazanması, YÖKDİL sınavları, ALES Sınavının köklü değişikliklerle yeniden düzenlenmesi, Engelli öğrencilere yönelik erişimi kolaylaştırıcı gibi çalışmalarından bahsederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Çalışmaları ve YÖK Üstün Başarı Ödülleri ana projeler olarak gündeme alındı ve pek çoğu sonuçlandırıldı. Özellikle arz etmek isterim ki ülkenin geleceği açısından önemine ciddiyetle inandığımız temel bilimler eğitiminde bu yıl üniversite girişlerinde doluluk oranı %100 e ulaştı. Bu sonucu takiben temel bilimlere has üstün başarı sınıfları oluşturuyoruz, bunu temel bilimler için yeni ve heyecan verici proje olarak değerlendiriyoruz.

Uluslararası ilişkiler alanında ise gerek akademik, stratejik ve istihdama yönelik işbirliğine, gerekse 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası akademiye anlatılmasına yönelik ziyaretler ve ağırlamalar gerçekleştirildi. Uluslararası ilişkilerimizi basit bir fayda anlayışı ile değil insani ve vicdanı politikalar ile şekillendirdik.

Diğer bir önemli adım ise Haziran 2017’de Yükseköğretim politikalarında köklü yapılanmalara yönelik YÖK’ün tekliflerinin uygun görülmesi ve TBMM’nde kabulleriyle birlikte Türk Yükseköğretimin kronikleşmiş birçok ciddi sorununa çözüm sağlayan köklü bir reformun sessizce gerçekleşmesi oldu. Bu konuda zati alinizin huzurunda, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Milli Eğitim, Kalkınma, Bilim Sanayi Teknoloji, Maliye Bakanlarımıza ve hükümetimizin bütün diğer üyelerine önerilerimize sahip çıkarak destek verdikleri için teşekkürlerimi arz ederim.”

Akademi camiası olarak, hızla değişen dünyanın yaşadığı zorlukların aşılmasında ülkemizin kalkınma yolundaki ciddi gayretlerine destek olma konusunda kararlı olduklarını söyleyen YÖK Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tüm projelerinde ve hedeflerinde yol gösterici desteklerinden dolayı güç aldıklarını ileterek konuşmasını tamamladı.

Geçen yıl başlatılan bu etkinliğin artık her yıl devam edeceğine olan inancını dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni akademik yılın tüm akademisyenlere ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

 

Bir önceki akademik yıl açılışında üstünde durduğu bir başka konunun da Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulmasına yönelik ihtiyaç olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün tüm bu konularda önemli bir mesafe katedildiğini memnuniyetle görüyorum. Misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesi kapsamında araştırma üniversitelerinin belirlenmesiyle ilgili çalışma tamamlanmış durumda. Şimdi sizlere araştırma üniversitesi olarak tespit edilen 10 üniversitemizi alfabetik sıraya göre açıklamak istiyorum: Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Bu alanda yedek olarak belirlenen üniversiteler de şunlardır: Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi. Asıl ve yedek olarak isimlerini saydığım bu araştırma üniversitelerimize yükseköğretim alanındaki hedeflerimize ulaşma konusunda çok büyük görevler düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK’ün üniversiteleri dünyada rekabet edebilir düzeye taşıyacak yenilikler konusundaki çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Yükseköğretim programları ve kontenjanlarıyla meslek yüksekokullarının planlamasının artık YÖK’ün koordinasyonunda belirlenecek olmasının, bu hususlarda yaşanan sıkıntıların önüne geçeceğine inanıyorum. Her dönemde sözü edilmesine rağmen bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmayan üniversite-özel sektör iş birliği için de önemli adımlar atılıyor. Fen ve mühendislik alanlarındaki iş yeri eğitimlerinin teşviki için meslek yüksekokullarının organize sanayi bölgelerinde de kurulabilmesinin önü açıldı. Aslında bunlar 15-20 yıl önce bizim gündeme taşıdığımız konulardı fakat bu kadar gecikmeyle maalesef açıldı. Teknoloji transfer ofislerinden ücretli araştırma izinlerine ve doktora sonrası araştırmacı istihdamına kadar gelişmiş ülkelerdeki pek çok düzenleme ülkemize de böylece kazandırılmış oldu. Bu çalışmaları gerçekleştiren Yükseköğretim Kurumumuz ile sürece katkı veren ilgili tüm bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Üniversitelerimizin diğer sorunlarının çözümü için de gereken adımları atmaya hazırız. Bunun karşılığında üniversitelerimizden tek bir talebimiz var, o da bilim üretmeye hız vermeleri ve ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sağlamalarıdır. YÖK’ün üniversitelerimizin bilimsel performanslarını objektif olarak ortaya koymak suretiyle bu konuda hükümeti ve kamuoyunu bilgilendirmesi, çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesini sağlayacaktır.”

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Saraç, İstanbul, Ardahan, Konya Necmettin Erbakan, Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinin öğrencileri ile birlikte tüm öğrenci arkadaşlarını temsilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çiçek takdiminde bulundu.

Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi “Araştırma Üniversitesi” olarak belirlenirken bu üniversitelerin rektörlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından berat takdiminde bulunuldu.

Araştırma üniversiteleri berat takdiminin ardından üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” uygulaması kapsamında ödül töreni gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride sahiplerini buldu.

2017 “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen “Bireysel Ödül”ler, Sosyal ve Beşeri Bilimler Kategorisinde, Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde, Sağlık Bilimleri Kategorisinde sahiplerini buldu.

2017 “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen “Kurumsal Ödül”ler ise,Topluma Hizmet Ödülü,Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü,Üniversite-Sektör İşbirliği Ödülü ve Uluslararası İşbirliği Ödülü kategorilerinde sahiplerini buldu.

Belirlenen araştırma üniversiteler ile ödül alan üniversiteler ve temsilcilerinin tebrik edilmesinin ardından “2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni” sona erdi.

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir