Şeker, “madde bağımlılığını” masaya yatırdı

20 milletvekilinin imza verdiği önerge şu şekilde:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na

Ülkemizde her geçen gün vahim sonuçlarından birini gördüğümüz  “ madde bağımlılığı” ve bunların türevi olan maddelerin kullanımı, dolaşımı, yaygınlaşması ve neticede günümüz itibariyle gençliği tehdit eden bir boyuta gelmiş olması; millet varlığına geleceğini de tehdit etmekte, aile geleneklerini zedelemekte, milli şuur ve ahlakı zaafa uğratmakta ve ayrıca gençlerin hayatını karartan “madde bağımlılığı” üzerinden bir takım karanlık odalar servet sahibi olmaktadır.  Bu nedenle Anayasanın 98. Ve içtüzüğün 104-105. Maddeleri gereğince bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını, arz ve teklif ederiz.02.07.2014”

 

Gerekçe

Son yıllarda ülkemizde gençlerimizin önündeki en büyük tehdit “madde bağımlılığı” haline gelmiştir. Kullanımında ve dolaşımında herhangi bir takibin olmadığı çeşitli maddeker, giderek yaygınlaşmış, adına “bonzai”, “hap”, vb. şeklinde adlandırılan çeşitli maddeler, bazı gençlerin kelimenin tam anlamıyla şuurunu kaybetmesine yol açmıştır. Meselenin sosyal adalet, sağlık, asayiş ve ekonomi boyutlarının dışında gençlerin kişilik ve davranış bozukluklarına yol açması, aile geleneklerini tarumar etmesi, ahlak değerlerinden yoksun olunması ve bu anlamda millet varlığını tehdit eder hale gelmesi endişe vericidir.

Bu ve benzeri maddeleri piyasaya sürerek, kullanımını ve yaygınlaşmasını sağlayan, bu yolla, gençleri zehirleyerek servet kazanan kirli ve karanlık odaklarla toplumun da bilinçlendirilmesiyle, ciddi bir mücadele içine girilmeli, bu kirli tuzağın sahipleri ifşa edilmelidir.

Bu konuda bireysel olarak ilgili ve yetkili kurumlar çalışmalarına katkı ve katılım sağlanması için çeşitli girişimler yapılmakta, milletvekili arkadaşlarımızın bazıları konuyu verdikleri önergeleriyle ve açıklamalarıyla konuyu meclis gündemine de getirmekte, vatandaşlarımız da bu konuda hassasiyet sahibi olarak dikkat etmektedir. Ancak bunun toplumun bütün kesimlerine ulaşan bir çalışmayla duyurulması gerekmektedir. Sokak aralarından lise bahçelerine, üniversite gençliğinden küçücük çocuklara kadar uzanan, genç nüfusumuzun artık önemli bir kısmının tehdit altında olduğu bu konuda TBMM harekete geçmelidir. Sigaranın ve alkolün bir bağımlılık olarak yaygınlaşmasının, istatistik olarak rakamların hangi boyutlarda olduğu malumdur ve bu konuda tedbirler alınsa da yaygınlaşmasının önünde, yukarıda da belirttiğimiz üzere “madde bağımlılığı” gibi bir tehdit bulunmaktadır.

Bu anlamda;

Bu tehdidi ortadan kaldırmak, gençlerimizi bilinçlendirmek, bu tehdidin bütün detaylarını soruşturmak, incelemek ve tespit etmek, ihtiyaç olan yasa ve kanun düzenlemelerinin gerçekleşmesini sağlamak, toplumun bütün kesimlerini bütünlük içinde ve bu konuda mücadeleye ve bilinçlenmeye davet etmek amacıyla Anayasanın 98. Ve İçtüzüğün 104-105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir