ŞERBETÇİ OTU HASADI BAŞLADI

 

Yapılan açıklama şu şekilde:

“İlimizin karakteristik bitkisi olan, ‘Şerbetçiotu’ çok yıllık bir bitki olup, 15-20 yıllık ekonomik öneme sahiptir. Genç sürgünleri sebze olarak kullanılabilmekte, Almanya, İsviçre ve Macaristan gibi ülkelerde maya ve ekmek içerisine de katılabilmekte, içerdiği eterik yağlar ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılabilmektedir. En önemli kullanım alanı ise bira sanayidir. Bira sektöründe şerbetçiotu kozaları kullanılmaktadır.

Ülkemizde 1956 yılında ilk deneme çalışmalarına başlanmıştır. Yurt dışından getirilen 24 çeşit, 22 bölgede denenmiştir. Bilecik ve Edirne’de başarılı sonuçlar alınmıştır. 1965 yılından itibaren sadece Bilecik bölgesinde şerbetçiotu tarımına başlanmasına karar verilmiştir.

Şerbetçiotu bitkisi dikimini takip eden ilk yıl veriminin % 10-15’ini, 2. yıl % 40-45’ini ve 3. yıl gerçek verim değerine ulaşır. Türkiye’de ortalama yaş verimi 575 kg/da civarındadır. Şerbetçiotu sarılıcı bir bitkidir. Şerbetçiotu üretimi, ülkemizde sadece Bilecik ilimizin 3 köyü, Pazaryeri ilçesi ve ilçeye bağlı 11 köyde yapılmaktadır.

2012 yılı istatistiklerine göre ilimizde 535 çiftçimiz tarafından toplam 3500 da alanda şerbetçi otu tarımı yapılmaktadır. 749.000.000 TL gayri safi hasılası ile ilimiz ekonomisin de önemli bir yere sahiptir.

2012 yılı verim ortalaması tahmini 400 kg/da yaş olmakla beraber 2012 yılında meydana gelen verim düşüklüğünün başlıca sebebi ilçede meydana gelen dolu afeti ve iklimde meydana gelen olumsuz hava koşullarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca şerbetçiotu tarlalarımızda görülen hastalıklarda verim düşüklüğüne neden olmuştur.

Konu uzmanlarımızca çiftçilerimizin tarlalarında yapılan kontrollerde gerekli olan ilaç ve gübre tavsiyeleri çiftçilerimize yerinde bildirilmiş, olağan dışı ortaya çıkan hastalıklarla ilgili olarak alınan numuneler Yalova Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiş olup numunelerin inceleme sonuçları beklenmektedir.

2012 yılı hasadı, 03.08.2012 tarihinde brewers gold ve ege çeşidi, şerbetçiotları hasadı ile başlamıştır ve yaklaşık bir ay içerisinde hasadın tamamlanması beklenmektedir.

2012 yılında Brewves gold ve Ege çeşidine5 TL/Kg, Aroma 5,10 TL/Kg, Erciyes- Pazaryeri çeşidine 5,05 TL/Kg fiyat belirlenmiştir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üreticilerimizin her zaman hizmetindeyiz.

Ürünleriniz bol, kazançlarınız bereketli olsun.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir