SÖĞÜT ŞENLİKLERİ BU YIL DAHA GÖRKEMLİ OLACAK

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir: “Söğüt’ü de, Bilecik’i de üst seviyede tanıtmaya yönelik bu tür gayretlerle devam edebilecek”

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir bu yıl düzenlenecek olan Ertuğrulgazi’yi anma törenlerinde birçok ilklerin olacağını belirtti. Nayir yaptığı açıklamada günler öncesinden hazırlıklar yaptıklarını, etkinliklerin dört gün süreceğini, bazı çalışmaları yerinde incelediklerini ifade ederek Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Söğüt’e törenlere geleceğini söyledi. Vali Ahmet Hamdi Nayir’in basın toplantısında yaptığı açıklamalar:

“4 günlük bir program olacak, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar devam edecek”

“Bugüne gelene kadar bir sürü hazırlık toplantıları yaptık. Öncelikle programımızı değerli kılan Yörüklerimizin katılımı, bu Yörüklerimizi biz bir kurultay yaptık, kurultay’da geçen yılı değerlendirdik ve bu yıla ait olacak işleri de karara bağladık. Daha sonra programın günlerini ve saatlerini belirlemek amacıyla Kaymakamlığımızla, Belediyemizle çalışmalar yaptık. 4 günlük bir program olacak, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar devam edecek. İlimizde de kamu kurum ve kuruluşlarının hangi görevleri alacağı konusunda çalışma yaptık. En son Söğüt ilçemizde güvenlik ağırlıklı olmak üzere tören alanlarını, programın değiştiği yerleri, ilgilileriyle Emniyetimiz, Jandarmamız başta olmak üzere, Kaymakamlığımız ve Söğüt Belediyemiz başta olmak üzere gezerek bir eksiğimiz kalmasın istedik. Bu seneyi geçen seneden ayıran birkaç husus var, onlarla başlamak istiyorum.

“Merv bildiğiniz gibi Ertuğrulgazi’nin hareket noktası”

Bu sene de üniversitemizde güzel bir çalışma bir organizasyon olarak Merv’den Söğüt’e Türk tarihi, kültürü ve medeniyetinde bir sempozyum düzenleniyor, Perşembe ve Cuma günleri olacak, yarın sabah bunun açılışı yapılacak. Bu programımıza Türk Cumhuriyetlerinden ve Orta Doğu ülkelerinden katılım olacak. Merv bildiğiniz gibi Ertuğrulgazi’nin hareket noktası, Merv’den, Mahan’dan çıkıyor, Ahlat üzerinden Söğüt’e kadar geliyor. Dolayısıyla tam bizim şenliklerimize, Ertuğrulgazi’yi anmaya birebir çakışan, birebir irtibatlı bir program. Üniversitemizde yapmış olduğumuz bu işbirliği ile programımıza orada başlıyoruz. Bu güzel bir gelişim olacak bizler için. Bundan önceki yıllarda da kuruluştan kurtuluşa bisiklet şöleni yapmışız, bisiklet turu düzenlemişiz. Bu yıl da düzenliyoruz ama bu yıl programı tam günlerimizin içine aldık, öncesinde veya sonrasında değil. Bunun da farkı şu olacak, startını gelecek devlet büyüklerimiz olacak. Bundan öncesinde program öncesine veya program sonrasına bıraktığımız için yerel bir start vermek durumunda oluyorduk. Dolayısıyla basındaki yer alma durumu farklılaşıyor. Bunu da programın içine alarak Pazar günü asıl protokolün geldiği gün bu startla başlayacak programımız.

“Kuruluştan kurtuluşa bisiklet şöleni yapmışız, bisiklet turu düzenlemişiz”

Şu ana kadar 110 bisikletçimiz kaydını yaptırmış, Perşembe akşamına kadar kayıtlar devam ediyor, bu sayı artar veya aynı kalır, bunlara bakacağız. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalar türbede gerekli olan çevre düzenlemesi ve bakım işlerini yaptık. Oradaki mezarlarımızın çiçeklenmesini, Türbe içerisinde bulunan, civarında bulunan kitabelerimiz vardı bunlar zor okunuyordu, gelen misafirlerimiz daha kolay okusun, eski bir görüntü olmasın diye onların tamamını yeniledik.

Dursun Fakih türbesinin yolunda sıkıntılarımız olmaya başlamıştı, mümkün mertebe onları düzenledik, yukarıda bizim Külliye diye tabir ettiğimiz 2. Abdülhamid Han tarafından yapılan Hamidiye camii oradaki yurdun civarının komple bir temizliğin yaptırdık, arka tarafta hoş görülmeyen bir alan vardı, onları bir çevre düzenine tabi tuttuk. Dolayısıyla gelen misafirlerimize Bilecik’imizin yüzünü ak edecek şekilde bir çevre düzenlemesiyle bu işe kalkmış olduk. Geçen senelerde cirit bizim programımızın bir parçasıydı. Bu sene de bir yenilik olarak cirit alanımız komple yenilendi. Cirit alanı pist ve etrafındaki tribünüyle birlikte bitme aşamasına geldi, gittiğimizde gördük, son rötuşları yapılıyordu. Dolayısıyla orada kalıcı bir eser de kazanılmış oldu.

“20’nin üzerinde il var Yörük gönderen, 800 Yörüğümüz gelip katılıyor”

Perşembe ve Cuma günü ağırlıklı olarak üniversitemizde olan sempozyumumuz programımızda yer alıyor. Sizlere de vermiş olduğumuz bu programda görmüş olabilirsiniz. Perşembe günü fiilen başlıyor ama biz programın açılışını Cuma günü tören alanında Türk büyükleri adına çelenk ve saygı duruşuyla başlamış olacağız. Cumartesi günü Yörükler bayramını programımıza gelen, katılan 20’nin üzerinde il var Yörük gönderen, 800 Yörüğümüz gelip katılıyor, onları burada misafir ediyoruz. Onlara ayırdığımız başka bir gün onların kendilerini tanıtacakları, kendi gösterilerini yapacakları, çadırlarını gezdirecekleri bir gün olarak Cumartesi günü bu programımız Yörüklere ayrılmış bir program.

Asıl önemli olan husus Pazar günü çünkü devlet protokolümüz o gün geliyor. Bu sene sizler de bunu haberleştirdiniz. Sayın Başbakanımız katılacaklar programımıza. Katılım seviyesinin yüksekliği, ilgi seviyesinde yüksekliği olarak değerlendirilecek mutlaka. Dolayısıyla hem Söğüt ilçemize hem de Bilecik’imizin tanıtımına katılım seviyesi yüksek olduğu bir durumda daha da fazla bir katkı sağlamış oluyor.

O gün türbe ziyaretiyle başlıyor, arkasından kurulan otağlardan birine gelip yerleşmeyi temsil eden bir bayrak dikiliyor, bisiklet turunun startı veriliyor ve konuşmalar arkasından pilav dağıtımı veriliyor.

“Temel felsefe birincisi hijyen, ikincisi ikramda kolaylık”

Pilav adetinde geleneklerimizi kaybediyor muyuz konusu vardı. Bizim kurultayda bu konu gündeme geldi konuyla ilgili aynı şekilde, aynı hassasiyeti gösteren üyelerimiz, oradaki katılımcılar vardı, orada da bu konular gündeme geldi fakat rakamlar büyüyünce artık 25 – 30 bin kişiye pilav verince bizim eski adetle pilav vermemizin zorluğu artılar ve eksiler birlikte düşünüldü. Biz yine her günümüze geleneksel bir pilav pişirme kendi aşevimize pilav pişirip onun kapak açma törenini yapıyoruz ama 25 -30 bin kişiye hijyen şartlarına uyacak şekilde hizmet yapmanın da bir zorluğu var. Orada konu geniş olarak tartışıldı. Her iki durumunda artıları ve eksileri konuşuldu. Yine ihale edilmesi ama bu geleneğin de devamı mahiyetinde mutlaka her güne ait bir kazan pişirilip, bu işin orijinali de budur, geleneği de budur diyip onu da yeni nesillere aktarma bakımından devam ettirme kararı aldık. Temel felsefe birincisi hijyen, ikincisi ikramda kolaylık. İhale edildiği takdirde bir paket içerisinde suyu, üzümü, ıslak mendili ve konulacak pilav da çok daha kolay bir servis etme, çok daha kolay bir ikram etme imkanı olur. Dolayısıyla bu da bizim aklımıza gelmeyen bir konu değil, değerlendirildi. Aynı hassasiyet kurul üyeleri tarafından gerek yerel gerekse dışarıdan gelen Yörükler tarafından gündeme getirilip tartışıldı ve buna karar verildi. O konudaki hassasiyeti de biz anlayışla karşılıyoruz. O konuda tümüyle de geleneksel şifalı pilav işini de kaldırmıyoruz ama ağırlıklı olan özellikle Cumartesi ve Pazar günleri bizim Pazar günü misafir sayımız fazla. Bunu da ihale etmek mecburiyetimiz ortaya çıktı.

“Sayın Başbakanımıza da bu konuyu orada arz edeceğiz”

15 üniversitenin işbirliği halinde kurulan bir birlik var, Adım Üniversiteleri diye. Bu sene üniversitemiz bizim programımıza bir katkıda bulunarak 15 üniversiteden aşağı yukarı 300 öğrenciyi kendi üniversitelerini temsilen buraya çağırdı, onlar da gelmeye başladılar. Pazar günkü geçişte de onlara yer veriyoruz. Sayın Başbakanımıza da bu konuyu orada arz edeceğiz, aynı hususu orada da gündeme getireceğiz. Gelecek yıllarda daha da sayı artacak. Özellikle ilimize yeni gelmiş ilimize nasıl Çanakkale bugün çok üst seviyede tanıtılıyor, aynı şekilde Söğüt’ü de, Bilecik’i de üst seviyede tanıtmaya yönelik bu tür gayretlerle devam edebilecek.

“Bu günün anısına evlerine götürecekleri güzel bir nişane olacak”

Bu sene katılımcılara rulo haline getirilmiş bir belge de vermeye karar verdik, metin olarak şu yazacak. “Millet olarak 733 yıldır birlik beraberliğimizin bir nişanesi ve şanlı ecdadımızı yad etmenin de vesilesi olarak kutlamakta olduğumuz dünyanın en eski toy kutlama geleneklerinden biri olan Ertuğrulgazi’yi anma ve Yörük şenliklerini katılımınızla milletçe ve kardeş coğrafyalarla birlik ve beraberliğimiz ile bu geleneğin yeni kuşaklara aktarması için gösterdiğimiz duyarlılığa teşekkür ediyoruz” diye bir kurdeleye bağlanmış bir şekilde 10 -15 bin civarında bunlar basıldı. Pazar günü buradaki katılımcılara verilecek, belki bu günün anısına evlerine götürecekleri güzel bir nişane olacak bu günü hatırlatan, üzerinde bugünün tarihinin yer aldığı, bu sene de bu ilklerden biri olacak.”

CANER ALKAN



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir