Türkiye’nin Üçüncü Büyük Rafinerisi Bilecik’e Kuruldu

featured

2009 yılından günümüze ülkemizde atık yönetimi ve geri dönüşüme ilişkin farkındalığın artırılması, ulusal politikalara ışık tutulması noktasında kamu, özel sektör ve atık üreticilerini ortak bir platformda buluşturan ve sanayici, akademisyen, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan 11.TÜRKTAY Yürütme Kurulu 22 Ekim 2020 tarihinde Türkiye’nin en büyük entegre çevre yatırımlarından biri olan TAYRAŞ İleri Dönüşüm Rafinerisi’ni ziyaret etti. Yürütme Kurulu’na Rafineri tanıtıldıktan sonra tesis gezilerek yerinde bilgi verildi.

Teknik gezi ardından açıklama yapan 11. TÜRKTAY Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Erdoğan Şahin, “TAYRAŞ, Avrupa’nın teknolojide lider, Türkiye’nin de ilk ve tek geri dönüşüm rafinerisidir. Türk mühendislerin bu projedeki emekleri göz ardı edilemez çünkü yabancı mühendisler ile birlikte çalıştılar. Ekibiyle birlikte titizlikle çalışan TAYRAŞ, büyük bir misyon ortaya koyuyor. Dışarıya bağımlı olmanın doğurduğu olumsuz sonuçlara canlı canlı tanık olduğumuz Türkiye’de, TAYRAŞ’ın stratejik önem arz eden bu alanda yaptığı yatırım milli servet niteliğindedir. Bu tesisin Türkiye’ye kazanımları çok büyük olacak. Her şeyden önce iç piyasaya ekonomik açıdan katkı sunacak. Öte yandan tesis, ülkemiz sınırlarında faaliyet gösteren pek çok sanayi kuruluşuna ham madde girdisi sağlayacaktır.” dedi.

Çevre Kanunu değişiklik taslağında Atık Yönetiminin Geliştirilmesi, Geri Dönüşümde Temiz Teknolojilerin Kullanılması ve Geri Dönüşüm Ürünlerinin Zorunlu Kullanımı konularında önemli gelişmelerin söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca atık madeni yağlarla ilgili yeni yasal düzenlemelerin devreye alındığını, özellikle atık motor yağ değişimi yapacak noktalarının kayıt altına alınarak belgelendirilmesinin ve atık madeni yağların rafinasyonunu yapacak tesislerin teknik denetiminin önemli olduğunu vurguladı.

Şahin, “TÜRKTAY Yürütüme Kurulumuz adına bizleri misafir ederek nazik ağırlamalarını yapan TAYRAŞ’a Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Mehmet AFŞİN nezdinde içten teşekkürümüzü sunarım” dedi.

TAYRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Afşin, “Tesisimize gelmiş olduğunuzdan dolayı teşekkür ediyorum. Bunu burada gerçekleştirmiş olmamızın da gururunu yaşıyoruz. Geri dönüşüm ve atık ile ilgili konulara verdiğiniz katkılardan ve ülkenin bu problemine öncelik verdiğinizden dolayı teşekkür ederim. Bizleri onurlandırdınız ve gururlandırdınız. Bu tür tesislerin artması ve ülkeye kazandırılması gerekiyor. Üstümüze düşeni yapacağız. Sektör için elimizden geleni yapacağız. Öte yandan TÜRKTAY gibi önemli bir organizasyonun da her zaman destekçisi olacağız. Sizin bize verdiğiniz değer de çok önemli. Bunun gibi yatırımları, projeleri ve ülke menfaati taşıyan çalışmaları ileriye taşıyacağız.” Dedi.

TÜRKTAY Hakkında: Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği kapsamında, Çevre Faslı müzakerelere açılmıştır. Bu süreçte devlet, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılını kendisine ‘2023 Vizyonu’ olarak hedef almıştır. Türkiye’nin ‘2023 Vizyonu’nda sürdürülebilir ekonomi kapsamında ‘atık yönetimi ve geri dönüşüm’ sektörleri de yer almaktadır. Bu temelden hareketle 10 yıldır düzenlenen ve Türkiye’deki atık sektörünün önde gelen kurum ile kuruluşlarının 2010 yılından bu yana desteklediği Türkiye’de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi-TÜRKTAY’da; Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm sektörü tüm yönleriyle ele alınıyor. Öte yandan TÜRKTAY’ın atık yönetimi ve geri dönüşüm ile ilgili çalışmalara rehberlik etmesi amaçlanırken, Türkiye’nin sanayileşme temelli, etkin bir atık yönetimine ulaşmasına katkı sunmak hedeflenmektedir.

TÜRKTAY’ın hedef kitlesi; atık ve geri dönüşüm kapsamına giren tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte özellikle sanayi ağırlıklı üretim ve hizmet sunan sektörlerdir. Bugüne kadar 400’ün üzerinde konuşmacının katılım sağladığı TÜRKTAY’a, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Milli Savunma Bakanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı da destek vererek temsilcileriyle de konuşmacı olarak katkı sundu. TBMM Çevre Komisyonu, Türkiye Belediyeler Birliği, Rekabet Kurumu başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş da destek verdi. Her etkinlik sonrası Yürütme Kurulu tarafından “Sonuç Bildirgesi” yayınlanarak kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşılıyor. Geri dönüşüm ve atık yönetimi alanında politikalar belirlenmesine aracı olan TÜRKTAY, bu nedenle alanının en saygın ve stratejik öneme haiz etkinliği olarak kabul görüyor.

TAYRAŞ Hakkında: 21 Aralık 2011 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Hükümetler Arası Katılım Konferansı 8. Toplantısı’nda Türkiye adına Çevre Faslının açılması ardından, Türkiye’de kirliliği ortadan kaldırmayı, azaltmayı ve önlemeyi, faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağı ekolojik dengeye zarar vermeyecek biçimde işleyerek, yüksek katma değere sahip baz yağı üreterek, sürdürülebilir kalkınmayı sağlama, çevresel zararın kaynağında önleme ve çevreyi korumanın diğer sektörel politikalarla (enerji, ulaştırma vb.) entegrasyonunu güvence altına almayı amaçlayarak, Avrupa Birliği Müktesebatına uygun ileri dönüşüm rafinerisi kurulmasına ilişkin projenin geliştirilmesi amacıyla kuruldu. TAYRAŞ bu hedef doğrultusunda ilk günden itibaren Dünya’da en gelişmiş teknolojiye, işleme kapasitesine ve yaygın toplama ağına sahip rafinerilerle iş birliktelikleri yapmıştır. Bilecik İleri dönüşüm rafinerisinin temellerinin atılmasıyla birlikte Avrupa Geri Dönüşüm Rafinerileri Birliği’ne (GEIR) üye olarak, Avrupa Birliği çatısı altında Türkiye’yi temsil etmeye başlamış, sektördeki uluslararası politikaların belirlenmesinde ülkemizin de istifadesi yönünde önemli bir görev üstlendi. Bilecik’te 40 milyon dolar yatırım ile 105 bin dönüm arazi üzerinde, kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağları ileri dönüşüm teknolojisiyle işlemek ve yüksek katma değere sahip baz yağ üreterek pazara arz etmek üzere Avrupa Birliği ve ulusal mevzuata uygun nitelikte bir rafineri kurulmaktadır. 2021 yılı başı itibari ile devreye alınacak ve dünyadaki mevcut en iyi teknolojiye sahip TAYRAŞ İleri Dönüşüm Rafinerisi, yıllık 60 bin ton atık madeni yağ işleme ve Grup II baz yağ üretme kapasitesi ile Avrupa’nın teknolojide lider, Türkiye’nin ise ilk ve tek ileri dönüşüm rafinerisi konumundadır. Entegre çevre yatırımı olan TAYRAŞ İleri Dönüşüm Rafinerisi, çevre, sosyal yapı, ekonomi ve savunma sanayii açısından stratejik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, 2018 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca “Stratejik Yatırım” kapsamına alınmıştır.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir