Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyu’nun 3. Günün de 2. Oturum

featured

Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyu’nun 3. Günün de 2. Oturumda alternatif turizm, eko turizm ve exthreme spor turizmzleri konuşuldu. 2. Oturuma konuşmacı olarak; BİDOS Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Telleci, Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan, Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan, Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl ve Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez katıldı.

BİDOS Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Telleci, katılımcılara doğa sporları yaparken dikkat etmesi ve uyması gerekken kuralları hatırlatırken, BİDOS olarak yapıtlıkları faaliyetlerden bahsetti.

“3 YIL İÇERİSİNDE MÜTHİŞ KAZANACAK”
Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan; “Turizm deyince biz de içerisindeyiz. Tabiat turizmi bizim alanımız. Bunlar; yayla, av, doğa gibi turizm çeşitleri. Genelde kumdan kaçan yaşları orta yaşın üstünde durumları ve eğitimleri yüksek olan kişiler genelde tercih ediyor. Ülkemiz de her yer de tabiat turizmi mevcut. Burada amaç yerel halkın gelirini artırmak, doğayı korumak ve yerel yönetimlere ekonomik güç katmaktır.
Bilecik’te tabiat turizmi 2013 yılında oluşturduğumuz eylem planıyla başlattık. 2016 yılında çalıştay yaptık. Göletlerimizi, yaylarımızı, doğal alanlarımızı belirledik. Bu alanlarda okçuluk, yürüyüş, bisiklet, koşu gibi parkurlar bulunuyor, bu tür sporlara uygundur. Yaptığımız eylem planlarında gastronomi ve kültür turizmi de yer aldı.
Küçükelmalı Gölet’inde su sporları, kamp alanlarını, bisiklet alanları, avcılık ve yürüyüş alanlarını içinde barındıracağı bir projemiz var. Önümüzde ki 3 yıl içerisinde müthiş bir ivme kazanacağını düşünüyoruz.
Harmankaya Kanyonu için de farklı projelerimiz var.
Bilecik’te müthiş bir av potansiyeli var. Yakın zaman da bunla ilgili de çalışmamız mevcut.
İlimizde tabiat turizmi için kaynaklar var ancak bu kaynakların etkin verimli kullanabilmek için zayıf yönlerin iyileştirilmesi gerekmektedir.” Dedi.


“BİLECİK MARMARA’NIN İNCİSİ”
Bilecik Belediyesinin Stratejik Eylem Planıyla 750 bin trafik elde etlerini ifade eden Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan açıklamalarında; “Bilecik Marmara’nın incisi. Osmanlı’nın kuruluş yeri. MÖ yedibinli yıllara kadar tarihinin devam ettiği ön görülüyor.  Bilecik’te neleri ön plana çıkarmaz gerektiğini? nelere önem vermemiz gerektiğine? karar vermeliyiz. Bu konuda stratejik eylem planına göre ilerledik. Bu konuda belediyemiz bünyesinde birçok proje gerçekleştirdik. İlk olarak sosyal medya ve web sitemizi canlı tutmayı çabaladık.
Turizmi son beş yıl da iyi derecede artırdık. Yılda en az 3 kere fuarlara katılıyoruz. Bunların haricinde alternatif turizm için yeni bir fuara daha katılacağız.
Bilecik’in bakir kalmış alternatif rotaları mevcut. Dağcılık için çok uygun yerler var. Harmankaya kanyonu var. Rafting alanımız var. Sakarya Nehrin de 9 km bir eğitim alanımız var. Kamp alanlarımız var. Bu kamp alanımız projesiyle Almanya’dan ödül aldık. Yine yamaç paraşütü konusunda Gölpazarı’nda bulunan Hasan Dağ mevkiin de bir parkur oluşturuluyor.
Alternatif sporlar konusunda Bilecik çok elverişli bir yer. Artık bu konuda ki zenginliklerimizi ekonomik bir kaynak olarak kullanamaya başlamamız lazım.”

“GENÇLERİMİZ KAÇMAYA ÇALIŞIYOR”
Turizmde ki akadeik çalışmalardan bahseden Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl açıklamalarında; “Turizm için kırsal ve insan kaynaklarını orta koymak gerekir. Yerel halkın mevcut kırsal kaynakları kullanarak girişimci olması gerekiyor.
Gençlerimiz okullarını bitirdikten sonra güneye gidip otellerde çalışmaya kaçıyorlar. Ama bu gençlere devletimiz bir destek olsa, bir kanun olsa bu gençlerimiz de köylerine, kasabalarına gidip pansiyonlarını açsa, kırsal turizmi geliştirip üretim yapsalar. Böylece bu turizm atılımları tüm ülkede yapılmış olur. İhtiyacımız olan bu gençliğe destek olalım. Bilecik için öncelikle doğa sporlara ve çevre illere yönelmemiz lazım. Şu an için uluslar arası bir cazibe söz konusu değil. Bilecik için iki çerçeve koymamız lazım biri macera turizmi biri de bu çalışmaları tüm Bilecik’e yaymamız lazım. Bir değer husus da turizm çalışmalarında turizm öğrencilerinin de bu işin için de olması gerekiyor.” İfade etti.
Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez, katılımcılara ekolojik turizmin dünyada ve bölgede önemini ve uygulama alanlarını aktardı. Ekoturizmin doğaya ve çevreyi koruduğundan bahseden Sönmez, turizmin yapacağı büyük istihdama dikkat çekerek, yerel halkın kalkınmasına yapacağı katkıyı anlattı.

Bilecik’in turizminin konuşulduğu sempozyum konuşmacılara teşekkür plaketi takdimi ile son buldu.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. neyi eko truzimmii bu sehree sanayi gelmeden büyümez gelişmezz noktaa belediye baskanı olsun vali olsun sanayicilerii cagırcak yer göstercekk kolaylık saglıcakk izmit olsun istanbul olsunn sakarya bursa olsun sanayi iç içe en yakın yer bilecik alternatif sehir bilecikk

    Cevapla