“Yeni TTK’da Uygulama ve Takvim” Eğitimi

 

Eğitime konuşmacı olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Uçkaç ve Yeminli Mali Müşavir Ali Karakuş katıldı.

                Düzenlenen eğitim öncesinde açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Hüseyin Şensoy, “Bugünlerde Kamu Gözetim Kurulu tarafından hazırlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliği Taslağı görüşe açılmış bulunmaktadır. Taslak, Bağımsız Denetime, bağımsız denetim kuruluşlarının ve bağımsız denetçilerin yetkilendirilmelerine, sicil kayıtlarından yükümlülüklerine, sorumluluklarına, kurum tarafından incelenmesine denetlenmesine ve idari yaptırımlara ilişkin usul ve esasları belirlemektedir. Bu taslakta her ilgili kurumun adı geçmesine rağmen, 84 meslek odasından sayıları 89 bini bulan üyesi ile üst birliğimiz olan TÜRMOB ismi hiç geçmemektedir. TÜRMOB göz ardı edilmiş, Bağımsız Denetim sürecinin hiçbir aşamasında herhangi bir atıfta bulunulmamış, hiçbir işbirliği ve istişare öngörülmemiştir. Taslakta bağımsız denetim mesleği gibi ibareler kullanılarak sanki yeni bir meslek kuruluşu yaratılması gibi bir izlenim vermektedir. Oysaki denetim konusu mesleğimizin alt kollarından biri olan özel ve teknik bir konudur. Buna benzer birçok konunun tarafımızdan kabul edilmesi mümkün değildir.

Taslak bu haliyle, bağımsız denetim içinde yer alan uygulayıcı olan biz meslektaşlarımızın talep ve isteklerinin çok uzağındadır.

Ayrıca bağımsız Denetim yapılacak şirket sayısı Bakanlar Kurulu Karar taslağına göre Türkiye’de 2 bin sayısını geçmeyecektir. Bu da şirket sayısının % 0,8’i gibi çok düşük bir orana tekabül etmektedir. Yapılacak bağımsız denetim şirket sayısı ne kadar çok artırılırsa hesap verilebilirlik ve şeffaflık o kadar artış gösterir. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına girer. Bizler bu sürece geçmişte yaptığımız eğitimlerle kendimizi hazırladık. Ancak uygulama alanımız kısıtlanmaktadır. Önümüzdeki süreçte bağımsız denetim yapılacak şirket sayısının artırılması haksız rekabeti önleyeceği gibi ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.” dedi.

                Aralık ayında defter tasdik işlemleriyle ilgileneceklerini belirten Şensoy, noterler tarafından sicil tasdiknamesi istenmesi konusuna değindi. Ticaret Sicil Tasdiknamaleri ile ilgili genel merkezlerinin noterle ilgili yapmış olduğu bir çalışma bulunduğunu aktaran Şensoy bu sicil tasdiknamelerinin bu sene istenmeyebileceğini kaydetti. Yasada Türk Ticaret Kanunu’nda yazıyor olsa da istenmemesinin söz konusu olduğunu aktaran Şensoy, bu işlemlerin 15 Aralık’tan sonraya bırakılmasını tavsiye etti.

                Odalarının biraz daha büyüdüğünü aktaran Şensoy, bir alt daireyi de satın aldıklarını söyledi. İki daireyi birleştirip toplantı salonu yapacaklarını satın alınan yeni daireye de idari kısmı taşıyacaklarını belirtti.

                Şensoy’un konuşmasının ardından Eskişehir SMMMO Başkanı İlker Özokçu bir konuşma yaptı. Özokçu, Bilecik SMMMO’nun kurulduğu günden bu güne büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Özokçu yapmaları gerekenin işlerine sahip çıkmak ve muhasebeciliğe devam etmek olduğunu belirtti.

                Eskişehir’de odalarının gerçekleştirmiş olduğu eğitimlere Bilecik’teki meslektaşlarının da katılabileceğini söyledi.

                Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Uçkaç “Yeni TTK’da Uygulama ve Takvim” konulu eğitim sunumunda “2011 Ocak ayında jet hızıyla bir kanun çıktı, 14 Şubat 2011 tarihinde de Resmi Gazete’de yayınlandı. 1 Temmuz 2012 tarihinde de yürürlüğe girecek dendi. Fakat kanunu öyle bir hale getirdiler ki birçok husus değiştirildi. Orada denetim ve denetçi üzerine de aslında hiç değişiklik öngörülmeyen unsurlar olmasına rağmen onların üzerinde de bir takım değişiklikler öngörüldü. İşin açıkçası yeni Türk Ticaret Kanunu, muhasebe mesleğinin yeni dünyası. İşin açıkçası Türk Ticaret Kanunun özü, ruhu bozuldu. Çünkü şeffaflık ve hesap verebilirlik diye iki önemli kriter aşağı yukarı rafa kaldırılmış oldu. En büyük kayıpta bizim görüşümüze göre budur.

‘Bağımsız denetim ne olacak? O günden bu güne bağımsız denetim konusu ne olacak?’ Gri alan oluştu. Bir başka gri alanda da muhasebe standartları konusunda oluştu.

Grup olarak aktif büyüklüğü 150 milyon TL, yıllık net satış hasılatı 200 milyon TL ve çalışan sayısı 500 ve üzeri olan şirketler bağımsız denetime tabi olan şirketler statüsüne girdi. Burada bir geçiş düşünülüyor. Yumuşak bir geçiş düşünülüyor. Tıpkı yazarkasalara geçmek gibi önce belirli bir cirodan başladılar sonra  aşağıya doğru tüm tabana yaydılar. Burada böyle bir geçiş düşünülmüyor. Önümüzdeki yıl buradaki rakamları daha aşağıya indirmek daha sonraki yıllar KOBİ ile ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı kriterler var. O kriterlere çekmek gibi birkaç yılda aşamalı olarak tabana yayılacağı da söyleniyor. 1.1.2013’ten itibaren bağımsız denetim ve muhasebe standartları konusundaki uygulama birkaç yıla ertelenmiş oldu. 

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda 16 başlık altında toplam 5 maddeyi etkileyen değişim çalışması yapıldı. Hem 6102 hem 6103 yürürlüğe girişiyle ilgili kanunda toplam 17 başlık altında 84 maddeyi etkileyen tali değişiklik yapıldı ve bütün bunlarda 26.6.2012 tarihinde meclis tarafından kabul edilerek resmi gazetede yayınlandı.” ZEYNEP KILBAHRİ

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir