YHT garımız bitiyor ama ne suyu var ne gazı

YHT garının yüzde 95'inin tamamlandığını ifade eden Korkmaz, ancak bu garda doğalgaz ve suyun olmadığını belirtti. Korkmaz," YHT Bilecik garı yüzde 95 oranında tamamlandı. Kaplamalarımız devam diyor. 15-20 gün içerisinde kaplaması da bitecek. Hava şartlarından dolayı bir gecikme yaşandı. Ancak istasyonumuzun açılmasıyla ilgili bir problemimiz var. Karayolu imarlı olmadığı ve şahıs arazisinden geçtiği için oradan doğal gaz geçmiyor. Ankara-İstanbul arası hızlı tren hattı açıldıktan sonra 940 bin 911 yolcu taşındı Aralık ayı sonuna kadar. Konya daha sonra açıldı. Konya'da da 21 bin 370 yolcu taşındı. Bu 492 kilometre uzunluğundaki  Yüksek Hızlı Tren  hattının 70 kilometresi ilimiz hudutları içerisinde."dedi.

 

Vezirhan'daki hemzemin geçit tekrar açılacak mı?

Korkmaz,  konuşmasının ardından ise katılımcıların sorularını yanıtladı. eski Gölpazarı yolunun Vezirhan'dan geçen hemzemin geçidinin  kapatıldığını belirten Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş,  "Vatandaşların oradan geçmesi için bir çözüm talep ettik ama maalesef olumsuz cevap geldi. Orası kapatılırsa vatandaşlarımız nereden geçecekler? 2-3 kilometre dolaşmaları lazım Vezirhan'a gelmesi için. Alt geçit yapalım" ifadelerinde bulundu.

Konuyla ilgili cevap veren Müdür Korkmaz ise hemzemin geçitlerle ilgili olarak yeni bir yasanın çıktığını belirterek, "Valilikler de bununla ilgili görev aldılar. Bizim arkadaşlarımız, belediyeler, valilikler birlikte bu hemzemin geçitlerle ilgili tespitler yaptılar. Bu dediğiniz hemzemin geçite bir bakayım. Ama şöyle bir şey var, şehir merkezinde birbirine yakın hemzemin geçitlerin iptali, şehirler arasında 5 kilometreye kadar hemzemin geçitlerin iptali, hemzemin geçit bağlantılarının bağlanmasıyla ilgili bir şey var. Ama  bu kanun bunun dışına çıkamıyoruz. Bununla ilgili bir yönetmelik çıktı çünkü."dedi. 3-5 ev için hemzemin geçit de yapamayacaklarını belirten Korkmaz, " Biz orada tren çalıştırıyoruz. 3-5 evle ilgili olarak da her yerde hemzemin geçit yapma gibi bir durumumuz yok. Ayrıca hemzemin geçitte olan kazaları da görüyorsunuz. Bunun korunması da zor. Bu konuyu da değerlendirmeye alacağım. "ifadelerinde bulundu.

Başkan Duymuş, daha sonra ise iki tünel arasında meydana gelen toprak kaymalarının yaşandığını belirterek vatandaşların mağdur edilmemesi için alanın kamulaştırılması önerisinde bulundu.

Kamulaştırma planlarının daha öncesinde yapıldığını belirten Korkmaz, ". Kamulaştırma planında olmayan bir yerin kamulaştırılması için tekrar kamulaştırma planı çıkması biraz zor olabilir" dedi.

"Lojistik merkezi bir an önce kamulaştırılmalı"

Daha sonra sözü Bozüyük TSO Başkanı Buğra Levent aldı. Bozüyük'teki lojistik merkezinin kamulaştırılma konusunun acilen çözüm bulması gerektiğini belirten Levent, " Halil Bey az önce yerin  kamulaştırılmasıyla ilgili n bir ifade kullandı. "Kamulaştırma yapılıyor,  bunlar yapıldıktan sonra bir takım projeler oluşuyor" dedi. Bozüyük'te lojistik köyle ilgili de bir takım çalışmalar başladı. Bozüyük Organize Sanayisine yatırım yapacak olan firmaların bu konuyla ilgili beklentileri var. Bu konunun ya Devlet Demir Yolları aracılığıyla ya da devlet kanalıyla bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Devlet Demir Yolları olarak sizlerin kamulaştırmayla ilgili bir hızlandırma çalışmasında bulunmanız gerekiyor. Biz Bozüyük olarak çok vakit kaybettik" ifadelerinde bulundu.

Levent, şöyle konuştu:

" Dışarıdan Bozüyük'e yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, Bozüyük'te organize sanayi bölgesindeki kamulaştırmalarla ilgili ticaret ve sanayinin başındaki kişiler olarak her ne kadar mülki amirlerimizi arasalar da bizleri de arıyorlar. Öncelikli olarak bizler hem Bilecik hem çevre ilçelerimizdeki yöre halkı olarak dışarıdaki insanlara bölgemize yatırım yapma konusunda gittiğimiz mevki ve makamlarda  çeşitli sunumlar yapıyoruz. Biz bu alanın kamulaştırılma işini vatandaşlarımıza izah edemiyoruz. Bakanlarımıza ve vekillerimize konuyla ilgili defalarca dosya düzenliyoruz. Bozüyük'ümüzün Gümrük Müdürlüğüne kazandırılması hakkında dosyalarımızı da sunduk ve bunu lojistik köy projesiyle beraber paralelinde açılacağı konusunda cevabi yazımız geldi."

"YHT güzergahında arsa alıp yüksek fiyata satmaya çalışıyorlar"

Levent'in açıklamalarına cevap veren Müdür Korkmaz, " Başkanım katılıyorum size haklısınız ama kamulaştırma TCDD'nin son 10 yılda yaptığı bir iş. Diğer yandan da YHT hatları ve lojistik köyler için  o kadar çok kamulaştırma işi yapıyoruz ki. Doğrusunu söylemek gerekirse mümkün olduğunca çok yere yetişmeye çalışıyoruz. Mümkün olduğunca uzlaşmak için toplantılar düzenliyoruz. Arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Ama isterseniz sizin orada da bir toplantı düzenleyelim. Emlak inşaat müdürümü görevlendireyim."dedi.

Bazı kişilerin sürekli olarak YHT'nin nereden geçeceğini ve güzergahını sorduğunu belirten Korkmaz, bu soruların nedeninin o kişilerin belirlenen alanlardan arsa alarak devlete fazla fiyatla satma düşüncesi olduğunu dile getirdi. Korkmaz, " Biz de bundan çekiniyoruz. Vatandaş da belki daha önce 2 lira olan fiyatı biz gelince 5 liraya çıkartıyor. Bu da sonuçta devlet. Burada da parayı heba edecek halimiz yok. Bir şekilde uzlaşmaya çalışıyoruz. Destek de bekliyoruz. Mümkün mertebe de de uzlaşıyoruz. Belediye başkanlarıyla, muhtarlarla. Uzlaşma bizim en kolay yöntemimiz."

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir