“YTTK, Muhasebe ile İlgili Mesleğin Önemini Daha da Artıracak”

 

Bilecik Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Bilecik Üniversitesi Rektör vekili Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tunçel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Koyuncu, meslek mensupları, Bilecik Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 
Panel Başkanı Bilecik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsa İpçioğlu yaptığı açılış konuşmasında, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini fakat geçmişinin 1999 yılına dayandığını söyledi. Doç. Dr. İpçioğlu konuşmasının devamında şunları aktardı: 
“13 Ocak 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve kademeli bir şekilde 1 Temmuz'da uygulamaya geçecek. 
Görünen o ki, Türk Ticaret Kanunu gerçekten de iş dünyasını yeniden inşa edeceğe benziyor. Tabi birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Bunun yanında bu kanunda birçok eleştirilerde var. Peki, böyle bir ticaret kanunu niye gerekli? Biliyorsunuz dünyada küreselleşme olgusu büyük bir dönüşüme yol açıyor. Türkiye'deki şirketler de dünyadaki bu değişimi yakalamak zorunda. Yarım asrı geçen bir Türk Ticaret Kanunu ile maalesef biz bu rekabeti yakalayamayacağız. O yüzden, küresel ölçekteki rekabeti karşılayabilmek için biz de yasal olarak dünyaya uyum sağlamak zorundayız. 
Genel anlamda yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirmiş olduğu üç tane temel yenilik var. Türk Ticaret Kanunu'nun adillik, şeffaflık, sorumluluk, hesap verebilme yeniliklerinden oluşan, tüm ilkelerinin ticaret hayatında bir davranış biçimi ve yönetim felsefesi olarak benimsenmesi ile ilgili genel bir yenilik getiriyor. Demek ki, yeni Türk Ticaret Kanunu bu bağlamda kurumsal yönetimin kılavuzluğunda hazırlanmış. İkinci olarak tüm anonim ve limitet şirketler için uluslararası finansal raporlama standartlarına göre defter tutma yükümlülüğü getirilmiş. Üçüncü olarak da temelde tabi ki bu yasal defterlerin ve finansal tabloların uluslararası denetim standartları ile uyumlu, Türkiye denetim standartlarına göre bağımsız denetimini getirmekte. Bu bağlamda da özellikle bu genel yenilikler çerçevesinde özellikle muhasebe ile ilgili mesleğin öneminin daha da artacağı tablolar görülmekte.”  
Panele konuşmacı olarak katılan Bilecik Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Şensoy, “Türk Ticaret Kanunu'nun Muhasebe Mesleğine Getirdiği Yenilikler, Türk Ticaret Kanunu'na Yönelik Eleştiriler ve Türkiye Muhasebeciler Odalar Birliği'nin YTTK konusundaki hazırlık çalışmaları” hakkında bilgilendirmede bulundu. 
Ardından Yeminli Mali Müşavir Münür Şahin, “YTTK'nın Ticari Evraklar ve Şirketler ile İlgili Getirdiği Yenilikler” konulu sunumu yaptı. Son olarak Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Karabınar, “TTK'nın Denetim Konusunda Getirdiği Yenilikler ve Denetim Anlayışı” sunumunu yaptı. Gerçekleştirilen soru-cevap kısmından sonra panelistlere günün hatırası olarak Bilecik Üniversitesi Hatıra Tabağı hediye edildi. BSMMMO Başkanı Şensoy da panelistlere Teşekkür Belgesi takdim etti. 
ZEYNEP KILBAHRİ


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir