11 MAYIS BİTKİ ISLAHÇILARI GÜNÜ ÜNİVERSİTEDE KUTLANDI

featured

Bu yıl 8.’si düzenlenen 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü, ‘Geçmişten Günümüze Bitki Islahı’ ana teması ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde kutlandı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği’nin (BİSAB) ortaklaşa düzenlediği kutlama programı kapsamında, Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, Prof. Dr. Fahri Altay ve Dr. Ercan Özkaynak’ın konuşmacı olarak katıldıkları bir panel düzenlendi. Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa; Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ISLAHATB

“Topraklarımıza düşen her tohum milli olmalı”

Kutlama programının açılış konuşmasını BİSAB Yönetim Kurulu Üyesi Selami Yazar yaptı. Temel amaçlarının başında, ülkemizin tohumculuk sektöründe merkez ülkelerden biri olmasının geldiğini ifade eden Yazar şöyle konuştu:

“Ülkemiz topraklarına düşen her tohumun milli, yani Türk ıslahçılar tarafından geliştirilmiş tohumlar olması ve katma değeri yüksek olan tohumculuk sektöründe ülkemizin bir merkez haline gelmesi en büyük hedeflerimizden biri. Bunun için özel sektörün kamunun ve üniversitenin iş birliği içerisinde organik bir bağla çalışması gerekiyor. Yetişmiş ıslahçı ihtiyacının karşılanması için üniversitelerimizde bitki ıslahı derslerine ağırlık verilmesini talep ediyoruz. BİSAB’ın bir diğer önemli misyonu da bitki ıslahının önemini her platformda kamuoyuna ve karar vericilere bunları doğru anlatmak. Kurulduğumuz günden bu yana 11 Mayıs’ı Bitki Islahçıları Günü olarak kutluyoruz ve kamuoyunda konuyla ilgili farkındalık oluşmasını istiyoruz. Bu yıl kutlamamızı, Türklerin Anadolu’ya kök saldığı bu topraklarda, Bilecik’te, Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinin ev sahipliğinde yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

“Gücünü ar-ge’den almayan bir sektör hiçbir zaman sürdürülebilirliği sağlayamaz”

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kâmil Yılmaz, ülkemizde son 20 yıl içinde tohum üretiminde ciddi artış yaşandığını söyledi. Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de 1990’lı yıllarda yıllık 95 bin ton sertifikalı tohum üretiminden bahsederdik, 2002 yılında 145 bin ton, 2016 yılına geldiğimizde 957 bin ton sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirildi. Kamuoyunda ülkemizin tohumlarını yurtdışından ithal ettiği, dışarıya bağımlı olduğu algısı yaygın. Hep söylüyorum, Türkiye dışarıdan ithalat yapmasa bile kendi ihtiyacını karşılayacak altyapıya ve üretim teknolojisine sahip. Kimin sayesinde? Islahçılarımız sayesinde. 2016 rakamlarına göre tohum sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı %89’a çıkmış durumda. Bunu diğer sektörlerde görmeniz mümkün değil. Bu da ülkemizin tohumculuk politikaları, Bakanlığımızın üretime, özel sektör yatırımlarına ve ar-ge çalışmalarına vermiş olduğu desteklerle mümkün oldu. Gücünü ar-ge’den almayan bir sektör hiçbir zaman sürdürülebilirliği sağlayamaz. Bunun için ar-ge’ye önem vereceğiz, bu işi yapanlara önem vereceğiz ve hep birlikte Türkiye’nin ihtiyacı olan tohumlukları Türkiye’de üreteceğiz.”

“Bitki ve hayvan ıslahı büyük bir akademik alan haline geldi”

Kutlama programının açılışında konuşan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’ne ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aynı zamanda Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinin Dekanı olan Rektör Taş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İnsanın yerleşik hayata geçmesiyle bir bilim haline gelen bitki ve hayvan ıslahı bugün 7 milyarı bulan dünya nüfusuna yeterli gıdayı sağlayabilen büyük bir akademik alan haline geldi. Bu akademik alan hızla değişen dünyanın, küresel iklim değişikliği gibi yeni sorunlarına karşın gerekli bilgi ve donanımı üretebilmekte ve hayata geçirebilmekte. Yine ülkemize baktığımızda ıslah çalışmaları 80 Milyon nüfusumuza gerekli besin maddelerini sağlayabilmekte ve ekonomik anlamda da önemli bir girdi oluşturmaktadır. Bu vesileyle bu çok önemli bilim alanında hizmet veren ıslahçı araştırmacıların bilim dünyasına yaptıkları katkı için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu program vesilesiyle üniversitemize teşrif eden Sayın Müsteşarımıza, Bitki Islahçıları Alt Birliğinin değerli yöneticilerine, Türkiye Tohumcular Birliğine ve değerli panelistlere çok teşekkür ediyorum. 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günümüz kutlu olsun.”

“Eski tatları kaybetmeden yeni türler geliştirmeliyiz”

Törene katılan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, köklü bir medeniyetin mensupları olarak sahip olduğumuz doğal tohum zenginliğini koruyup bir yandan da gelişen genetik bilimiyle harmanlayarak kendimize özgü tohumları oluşturmamız gerektiğini söyledi. Yağcı şöyle konuştu:

“Şehrimizde böyle bir toplantının yapılmasının kendisini son derece memnun ettiğini ve gururlandırdığını ifade eden Yağcı, Millet olarak köklü bir medeniyetin temsilcisi olan bizler, bitki ıslahı konusunda çok daha hassas davranmalıyız. Geleneksel türlerimizin tohumlarına, eski tatlarını koruyacak şekilde ulaşıp, bunlardan ilham alarak kendimize özgü, medeniyetimizin unsurlarını taşıyan bitki türlerinin gelişimini gerçekleştirmeliyiz. Medeniyet olarak artık biz gelecek yüzyıllarımızı planlayan bir yapıya sahibiz. 2023, 2053 ve 2071 planlarımız çerçevesinde milletimizin, devletimizin daha sağlıklı yarınlara yürüyebilmesi için kendimize özgü tohumların üretilip kullanıldığı bir geleceğin olmasını canı gönülden temenni ediyorum.”

“Ar-ge bizim olmazsa olmazımız”

Kutlama programı için Ankara’dan gelen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak ise konuşmasında ar-ge’nin önemine vurgu yaptı. Koçak konuşmasında şunları söyledi:

“Ar-ge bizim olmazsa olmazımız. Eğer bilgi, teknoloji üreteceksek ve bu alanda söz sahibi olup rekabet edeceksek, üretimimizi sürdürülebilir kılacaksak, mutlak ar-ge’ye ihtiyacımız var. Islaha ihtiyacımız var. Islah, insanlık tarihi kadar eski olmakla birlikte, bilgi, teknoloji ve tecrübe gerektiriyor. Buna ilaveten, kişisel olarak da fedakârlık, sabır, gayret ve çok çalışmayı gerektiriyor. Ar-ge’yle ilgili Bakanlığımız, özel sektör için çok önemli bir fırsat sunuyor. Sahip olduğu bütün teknolojik ve personel altyapısını özel sektörümüzün hizmetine sunuyor. Bakanlığımız bünyesinde çalışan uzmanlardan faydalanma şansınız var. Bütün enstitülerimizden yararlanma imkânınız var. Bakanlığımız özel sektöre imkân tanımak için bu uygulamayı başlatmış durumda. Bu imkanları kullanalım. Ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunalım.”

Panelin sonunda, Milli Tarım Projesi kapsamında ‘Nasıl bir bitki ıslahı ve tohumculuk olmalıdır?’ konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren üniversite öğrencilerine ödül verildi. Yarışmada birinciliği Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi İbrahim Çap, ikinciliği Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencisi Ali Özkul ve üçüncülüğü Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi Süleyman Aslan alırken, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencisi Ali Akın ve Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencileri Aynıgül Yılmaz ve Ahmet Sözeri teşvik ödülü almaya hak kazandılar. Programda ayrıca Türk bitki ıslahı ve tohumculuğa yaptıkları katkılarından dolayı Yüksel Tohum Tarım San. ve Tic. AŞ. adına Dr. Ercan Özkaynak’a,  May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş. adına Marka Müdürü Sercan Şenol ve Satış Müdürü Abdullah Taylan’a ve Olgunlar Tar. Enerji Ürt. Tic. Paz. Ltd. Şti.’den Miktat Olgun’a teşekkür plaketi verildi.

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir