2015 YILI BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

İl Özel İdaresi toplantı salonunda yapılan ilk birleşimde 3 gündem maddesi görüşüldü. Birinci birleşimin ilk gündem maddesinde “21 milyon TL gelir, 21 milyon TL gider olmak üzere uygun bulunan 2015 Mali Yılı Bütçe tasarısı ve cetvelleri görüşüldü. 
Konuyla ilgili meclis üyelerine bilgiler veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant;
 
Nalbant: “Önümüzdeki yılın tahminlerini yapıyoruz”
Bu ay bütçe görüşmelerinin olduğu Kasım ayı toplantısı istisnai aylardan birisi. En az 20 gün boyunca toplantı yapma hakkına sahip meclisimiz ve bütçe görüşmelerini yapacağız bu ayda diğer konularda birlikte. En önemli konumuz 1.si Bütçe görüşmesi, 2. si 2015-2019 stratejik planı görüşülecek bu ayda komisyonlarımızla. Bütçe dediğimi olgu tahmindir. Önümüzdeki yılın tahminlerini yapıyoruz. Bütçe tahminlerden oluşur. Bu süreç Haziran ayında başlar, her yıl tüm kurumların, birimlerin görüşleri, ihtiyaçları, talepleri toplanır, en son mecliste bu karar haline gelir. Birimlerden mahalli hizmetler birimine toplanıp gelen ödeneklerde en çok baktığımız gelir kalemleridir. Gelir kalemlerine göre giderleri planlarız ama giderlerin toplamını ben çalıştığım için bu konuda biliyorum 64 milyon liralık gider talebi gelmişti birimlerimizden. Gelirlerimize baktığımızda bunun karşılanmasının mümkün olamadığı, bazılarının çıkarılması gerektiği ortaya çıktı ve 21 milyon liralık bir bütçe teklifimiz oldu. Bu İl Encümenimizden de geçti, kararlaştırıldı, en son mecliste görüşülmek üzere geldi. 
 
“21 milyon liralık bir gelir tahminimiz var”
Öncelikle gelirlere bakarız, niye gelirlere bakarız? Giderler gelirlere göre bakılır, gelirlerimizde de bütün dağıtımı yapıldı zannederim meclis üyelerimize. Önemli kalemlere baktığımızda önümüzdeki yıl tahsisini etmeyi düşündüğümüz, öngördüğümüz gelirler 150 bin lira, büyük kalemlere bakıyorum. Diğer harç ve harç gelirleri, işyeri açma ruhsatları, yol harçları inceleme etüt bedelleri olarak. 2. büyük kalemimiz 81 bin liralık lojman kira gelirleri. Diğer büyük kalemimiz 557 bin liralık taşınmaz kira gelirleri. Bir sonraki mevduat faiz gelirleri, banka faizlerinden elde ettiğimiz gelirler 2 milyon 370 bin lira. En büyük gelir kalemimizde devletimizin bize göndermiş olduğu merkezi vergi gelirlerinden aldığımız pay. Bu vergi gelirlerinden aldığımız pay Büyükşehir Belediyeleri kurulmadan önce %1.2’ydi, şimdi 0.5’e düşüyordu zannederim büyükşehirlerde özel idareler kapatıldığı için. Bunda da normal bizim bu sene için gelen aylık ortalamamız 1 milyon 300 bin lira. Önümüzdeki yıl bu devletin vergi gelirlerinin artışına göre artar, nüfusa bölünerek dağıtılır bunlar biliyorsunuz. 1 milyon 300 bin lira önümüzdeki yıl ne olur bizim tahminimiz 1,5’a doğru yaklaşır ancak biz bu meclisimizde 8 milyon liralık bir borçlanma yapmıştık. Daha önce de bir 3 milyon liralık borçlanma yapmıştık. Bunlara kesileceği için biz vergi gelirimizin artışı olmayacağını öngörerek, hareket ederek 1 milyon 300 bin lirayı baz aldık. Çünkü onlar kesilecek önümüzdeki yıllardan itibaren. 15 milyon 659 bin lira vergi gelirlerimizden aldığımız payı tahminlerimiz var. 
Maden işletmelerinden alınan payımız 1 milyon 900 bin lira tahminimiz, para cezaları 60 bin lira olmak üzere diğer küçük kalemlerde birlikte 21 milyon liralık bir gelir tahminimiz var. 
21 milyon lira’nın dağılımına baktığımızda; Valilik Özel Kalem Hizmetleri 150 bin lira, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü 413 bin lira, Destek Hizmetleri Müdürlüğü 1 Milyon 580 bin lira, İnsan Kaynakları 7 Milyon 344 bin İmar Hizmetleri 36 bin lira, Mali Hizmetler 2 Milyon 918 bin lira, Plan Proje Müdürlüğü  2 Milyon 588 bin lira Su Kanal Hizmetleri 646 bin lira, Yazı İşleri 657 bin lira, Yol ve Ulaşım Hizmetleri 3 milyon 580 bin lira, Hukuk Müşavirliği 52 bin lira, Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü 152 bin lira, Emlak İstimlak Müdürlüğü 85 bin lira, bir de ilçe teşkilatlarımız var, 7 ilçeye 795 bin lira ödenek ayırdık. Bunların ayrıntılarını bütçe içerisinde göreceksiniz. 1 ay boyunca da bunlar tartışılacak.
,
“Bu kadar parayı biz kendi yolumuzu, köprümüzü yapamazken Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarına yapmak için ayırıyoruz”
Kabaca baktığımızda biz bu bütçeyle ne kadarlık bir yatırım ön görmüşüz diye hesap yaptığımızda şu yatırımı yapacağız diye doğrudan bir şeyimiz yok. Bizim akaryakıt alımımız da bir yatırımdır. Çünkü biz yollarımızı kendi araç gereçle yapıyoruz. Köylere yaptığımız yardımlar da bizim yatırımımızdır. Zorunlu pay olarak Milli Eğitime bütçemizin %20'sini ayırıyoruz. Bana göre bunun kalkması lazım. Özel İdareler başka illerde kapandı. Onlardan pay ayrılamıyor ama küçük illerdeki özel idareler %20 bütçelerinden pay ayırıyor. 21 Milyon liranın 20'si yaklaşık 4 milyon lira yapar. Bu kadar parayı biz kendi yolumuzu, köprümüzü yapamazken Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarına yapmak için ayırıyoruz. Güzel bir yatırım, Osmanlı'dan gelen bir gelenek ama artık o aşamayı aştık diye düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı bizden daha iyi kaynak ayırabiliyor. Yatırım yapalım ama biz kendimize 3-4 milyon yatırım yapamazken, Milli Eğitime yapmak ne kadar doğru tartışılmalı. Türkiye gündemine girmeli diye düşünüyorum. 
 
“Kabaca baktığımda 7 Milyon 971 bin lira yatırım ödeneği çıkardım”
Ben şöyle bir kabaca baktığımda 7 Milyon 971 bin lira yatırım ödeneği çıkardım. Yani 8 milyon lira yaklaşık bütçemizin %40'ı kadar bütçeyle yatırım yapabileceğimizi düşünüyorum. Ben genel hatlarıyla bütçeyi bu şekilde anlattıktan sonra önümüzdeki yıl yapacağımız yatırımların, bütçemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.
Nalbant'ın açıklamalarının ardından gündem maddesi meclis üyelerinin oylarına sunuldu. 2015 Mali yılı Bütçe Tasarısı ve eki cetvelleri İl Genel Meclisi Üyelerinin oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. 
Meclis gündeminin diğer maddesinde ise “2015 Mali Yılı bütçesinde mali hizmetler müdürlüğü bütçesi içerisinde ilimiz Köylere Hizmet Götürme birliklerine ayrılacak ödeneklerin belirlenmesi talebinin görüşülmesi” vardı.
 
“Her birliğin milyonlarca liralık yatırım talebi var”
Konuyla ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant İl Genel Meclisi üyelerine bilgi verdi.  Nalbant, "Birlikler kanunu da İl Özel İdaresi kanunundan sonra çıkmıştır. Birlikler kanununda; “Birlikler yapacakları yatırımı İl Özel İdaresi'ne her yıl sunarlar, İl Genel Meclisi aracılığıyla pay ayırırlar ve hangi yatırımların uygulanacağına İl Genel Meclisi karar verir” der. Bütçe görüşmelerinden önce de bu uygulanacak yatırımların listesi çıkar. Ancak bu kanun 2008 ya da 2009 da çıktı tarihinden tam emin değilim, bizim o yıldan beri uygulamamız şu; Her birliğin milyonlarca liralık yatırım talebi var. Köylere yardım ve birliklere yardım tertiplerini İl Genel Meclisi'nce belirliyoruz. Bu tertiplerin hiçbirinin amacını belirlemeden ilçelere nüfus ve köy sayısı oranında aktarıyoruz. İlçelerde köylere hizmet götürme birlikleri uygulayacakları yatırımlara kendileri karar veriyor. O yüzden şu ana kadar birliklerde şu yatırımı yapalım, bu kadar pay ayıralım diye meclisimizde bir karar almadık ama alınmaz mı alınabilir, bu talepleri yine bir komisyona sevk ederek görülebilir. Biz birliklere yardım ve köylere yardım tertiplerini ilçe kaymakamların emrine İl Genel Meclisinin de üyesi olduğu birliklere göndererek orada planlanmasını kararlaştırmıştık daha önceki yıllarda. Bu yol yine tercih edilebilir ya da özel ödenekler ayrılabilir" dedi. 
Köylere Hizmet Götürme birliklerine ayrılacak ödeneklerin belirlenmesi talebi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Günün son gündem maddesinde Merkez Koyunköy köyünün köy yerleşik alanı ve civarı tespit haritasının revize edilmesi talebi görüşüldü.
 
Çelik: “Köy civarındaki gelişmeyi vatandaşın, köylümüzün, muhtarlığımızın istediği şekilde yapılırsa iyi olur”
 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ak Parti Grup Sözcüsü İl Genel Meclisi Üyesi H. Hüseyin Çelik; “Koyunköy adındaki köyümüz İnegöl yolu üzerinde merkezi bir köy ve şehre köylerinin de taşımalı eğitim merkezliğini yapan bir köy. Tabi ki sonradan 4-5 yıldır bu köyde yeni yeni evler, evlerini badana eden, sıva yapan bir çalışma görüyoruz orada . Hatta bu köyün içerisinden İnegöl’e giden köy bizim köy yolumuzu ilçe yolu olarak kullanılıyor. Birinci derecedeki köy yolumuz İnegöl’e 4 sefer gidiyor ve 4 seferde dönüyor, otobüs seferi var ve bu seferlere istinaden Koyunköy’de oturup Bilecik  merkezde fabrikalarda, dairelerde çalışan hemşerilerimiz çok fazla. Ayrıca bir iki fabrikanın da servisi var o köye kadar gidip geliyor. Yani hareketli bir köy. İlgili komisyondaki arkadaşlarımız buna göre köy civarındaki gelişmeyi vatandaşın, köylümüzün, muhtarlığımızın istediği şekilde yapılırsa iyi olur. Bu çalışmayı yapacak arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 
Çelik'in açıklamalarından sonra konu meclis üyelerinin oylarına sunuldu, oyladı, oy birliği ile konunun İmar komisyonuna havalesine karar verildi. Diğer yandan birleşimin sonunda meclis görüşmelerinin saatinin 10.30'dan 10.00'a alınması oylanarak kabul edildi. 
 
 CANER ALKAN
  


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir