“2023 YILININ HEDEFİ 50 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ”

Bilecik Şeyh Edebali Kongre Merkezi’nde gerçekleşen açılış programı saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Adem Avcu, Turizm Haftası’nın 1983 yılından bu yana turizm sezonunun açılışı sebebiyle15-22 Nisan tarihleri arasında kutlandığını belirtti. Daha önceleri turizm sezonunun açılışı olarak kutlanılan hafta, günümüzde anlamını değiştirdiğini belirten Avcu şunları aktardı:

 

“ Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması alternatif turizm, türlerinin ortaya çıkması, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusu hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halka anlatılmakta ve halkımız bilinçlendirilmektedir.

Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 1997 yılından bu yana verdiğimiz eğitimle hem yüksek öğrenime öğrenci hem de turizm sektörüne kalifiye eleman yetiştirmekteyiz.  Yiyecek, içecek hizmetleri alanında servis dalının yanında 2015/2016 öğretim yılından itibaren mutfak dalında da öğrenci yetiştirmeye devam edeceğiz.

Bu şuurla kutlamakta olduğumuz Turizm Haftasının güçlü, huzurlu ve mutlu yarınlara vesile olması dileğiyle saygılar sunuyorum.”

 

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Kocabıçak ise Yedi bin yılık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemizin turizm açısından çok önemli bir değer taşıdığını belirterek şunları aktardı:

 

“Turizm, insanların yeni yerler görme , keşfetme ve dinlenme ihtiyacından doğmuş, tarihi de insanlık kadar eski bur sektördür. Fakat tarihi çok eski de olsa dünya turizminin esas gelişimi son elli yıllık zaman dilimi içerisinde gerçekleşmiştir. Bacasız sanayi denerek tüm ülkelerde dört elle sarıldıkları bu sektör , gerek günümüzde ve gerekse gelecekte tüm ülkelerin en önemli gelir ve istihdam kaynaklarından olmaya devam edecektir.

Teknolojik gelişmeler ile birlikte globalleşen dünya çapında , turizm sektörünün yıldızı her yerde giderek parlamaktadır. Dünya küçültmekte, sosyoekonomik gelişimler gerçekleşmekte ve potansiyel turistler giderek artan tempo ve hacimlerde pazara katılmaktadırlar.

 

“Tarih, kültür ve inanç turizminin de merkezi olmaya en güçlü adayıyız”

Yedi bin yılık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemiz,bir açık hava müzesi niteliğiyle deniz,kum,güneş üçlemesinde ek olarak, tarih, kültür ve inanç turizminin de merkezi olmaya en güçlü adaydır. Dört mevsimin bir arada yaşanabildiği tek yer olan Anadolu ayni zamanda eşsiz güzellikteki   yaylalarıyla yayla turizminin; el değmemiş doğasıyla eko turizmin de merkezi olacaktır. Zira ülkenin henüz pazara yeterince çıkarılamamış ve yıpranmamış çok zengin ve doğal ve kültürel değerleri bulunmaktadır. En büyük eksiğimiz ve dezavantajımız olan tanıtma ve pazarlama gibi bir konuyu da etkin bir koz haline dönüştürebilme sansımız gündemdedir. Çünkü artik doğal güzelliklerimize, tarihi ve arkeolojik değerlerimize ek olarak mükemmel tesislerimiz ve  yetişmiş turizm personelimiz de mevcuttur.

 

“2023 yılının hedefi 50 milyar dolar turizm geliri”

İnsanımızın konukseverliğini ve güler yüzlülüğünü de buna ekleyecek olursak, önümüzdeki yıllarda Türk turizmindeki ivmenin daha da artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Nitekim 2011 yılında 11milyon turist ve 10 milyar dolar gelir elde eden ülkemiz, 2011 yılında 36 milyon turist ve 23 milyar dolar gelir, 2014 yılında ise yaklaşık 37 milyon turist ve 35 milyar dolara yakin gelir elde etmiştir. 2015 yılı hedefi 40 milyon turist ve 37 milyar dolar gelir, 2023 yılın hedefi ise 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri elde etmektedir.

 

İlimiz tarihi ve doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Fakat alt yapı eksikliği nedeniyle turizmden hak ettiği payı alamamıştır. Kuruluşa ve kurtuluşa beşiklik yapmış, milletin makus talihinin yenildiği bu topraklardan turizmden hak ettiği payı alabilmesi için 2005 yılında başlattığımız tarihi mirasımızın korunmasına yönelik çalışmalar aralıksız olarak devam etmektedir. Her yıl onbinkerce ziyaretçinin katıldığı Ertuğrul Gaziyi anma ve Söğüt şenliklerinin düzenlendiği tören alanı ve Ertuğrul Gazi türbesi  çevresi düzenlemesi Hamidiye İdadisi ve Hamidiye Camisi restorasyonu, Bilecik müzesi, Şeyh Edebali Turbesi , Orham Gazi Camii, Bilecik Rüşdiye Mektebi, Vezirhan'daki tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Köprülü Mehmet Paşa Kervansaray'ı, Gölpazarı Mihal Gazi Hanı ve Osmaneli, pazryeri, Gölpazarı ilçelerimizde bulunan şahıslara ait 200’ü aşkın tescilli evden 58’inin projesi ve 30’unun restorasyonu Bakanlığımızın ve ilgili kuruluşların katkılarıyla yaptırılarak turizme kazandırılmış olup; şahıslara ait tescilli evlere proje ve onarım yardımı her yıl artarak devam etmektedir. Bunların yanında tarihi bir misyon taşıyan ilimizin, tarihi, turistik ve doğal güzellikleri Yenipazar-Harmankaya kanyonu, Kınık çömlekçilik el sanatları, yöresel ürünleri, yaylaları ve göletlerinin yer aldığı broşür, gezi rehberi, turistik harita gibi Türkçe-İngilizce yayınlarımızla gerek ilimize gelen ziyaretçilere, gerekse sayın valimizin, İl Özel idaremizin ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla katılmış olduğumuz İstanbul Uluslar arası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı ve Berlin Uluslar arası Turizm Fuarında standımıza uğrayan ziyaretçilere en iyi şekilde tanıtılmıştır ve tanıtılmaya devam edecektir.

15-22 Nisan 2015 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutladığımız Turizm Haftası’nda bizlere maddi ve manevi katkı sağlayan başta sayın valim Ahmet Hamdi Nayir’e, Belediye Başkanımıza, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığımıza, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün değerli idareciler, öğretmen ve öğrencilerine, bizleri burada yalnız bırakmayan misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bilecik’i seven idarecilerimiz, yatırımcı kurum, kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, halkımız ve öğrencilerimizin verdiği küçük büyük her türlü destekle ilimizin de turizmde hak ettiği değere kavuşmasını diliyorum.

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından program; şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi, Flambe gösterisi, Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen resim, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü , El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Halk Eğitimn Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan serginin gezilmesiyle sona erdi.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir