ALKIŞLAR 65 YAŞINDAKİ YAMAÇ PARAŞÜTÇÜSÜNE: 1100 RAKIMLI HASAN DAĞI’NDA KUŞ GİBİ SÜZÜLÜYOR

featured

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Çengeller köyünde bulunan ve son yıllarda yamaç paraşütü yapanların gözde mekanı haline gelen Hasan Dağı, hem Türkiye hem de dünyada ön sıralarda yer alacak potansiyele sahip adresler arasında gösteriliyor.

İlçe merkezine 17, Çengeller köyüne de 6 kilometre uzaklıkta olan ve mesafe uçuşlarına tanıdığı imkanlarla öne çıkan Hasan Dağı, paraşüt sporcularına ev sahipliği yapıyor. Bin 110 rakımlı Hasan Dağı, İstanbul olmak üzere Ankara, Eskişehir, Tekirdağ ve Bolu gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen yamaç paraşütçülerin yeni adresi oldu.

Pilotlar, havanın sıcak olduğu durumlarda 2 bin metreye kadar yükselip uçuş yapabiliyor. Kuş uçuşu 50 kilometreye kadar varan mesafede havada kalma imkanı sunan Hasan Dağı, giderek daha fazla yamaç paraşütçüsünü ağırlıyor. Çok sayıda paraşütçü, Gölpazarı, İnhisar, Yenipazar ilçelerinin üzerinde uçabiliyor.

Yamaç Paraşütü Kamp Yöneticisi ve yerel pilot Nedim Küçük, her çocuğun uçurtma uçurtmayı, bir şekilde uçmayla ilgili bir aksiyon yapmayı istediğini, kendisinin de lise yıllarında semalarda uçmaya karşı hevesinin bulunduğunu ve hayalini gerçekleştirmek için yamaç paraşütü sporuna 2013 yılında başladığını ve ilk uçuşunu da 2014 yılında Tekirdağ Uçmakdere’de yaptığını söyledi.

2019 yılında Tekirdağ Çerkezköyde Gümrük Müşavir Yardımcılığından emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleştiğini ve emekli oluncaya kadar Türkiye’nin farklı yerlerinde uçuş gerçekleştirdiğini anlatan Küçük, ”Yamaç paraşütüne başladıktan sonra uçuş noktalarını öğrendim. 2015 yılında da Gölpazarı Hasan Dağı uçuş noktasını arkadaşlarım vasıtasıyla öğrendikten sonra yaklaşık 8 yıldır bölgede uçuş yapıyorum. 2020’de İstanbul’dan Gölpazarı ilçesine yerleşmeye karar verdim. 65 yaşındayım ama aslında içim gençler gibi. Çok keyifli bir spor. Adrenalin dolu spor ve genç insanlar bana daha da yaşam sevincini ve heyecanı verdi. Keyifle uçuyorum.” dedi.

Küçük, yamaç paraşütünün ciddi anlamda eğitim isteyen bir spor dalı olduğunu ve uçmak istiyorum deyip de uçamayacağını belirterek, ”Bu sporun yaşı yok. Keyif almanın hayatı doldurmanın yaşı yok. Hasan Dağı güzel bir bölge. Ben burayı sevdim. 5 yıl önce burada yaşamaya kararı verdim. Artık Gölpazarı’nın buranın da bir yerel pilotu oldu. İstiyorum ki gençler benden ilham alsınlar bu bölgede uçuş olduğunu, Hasan Dağı’nın var olduğunu bilsinler. Aslında 5 yıl önce kendim için planladığım yapılanmayı arkadaşlarımın ilgisiyle genişlettim ve yamaç paraşüt ”Gökçengel” kampını kurdum. İniş noktası olarak kampımız var. Keyifli bir uçuş yaptıktan sonra kampımıza iniyor. Her bölgenin her uçuş bölgesini kendine has karakteristik özelliği var. Hasan Dağı’nın da karasal bir ortamda olmasından dolayı termik olayı güzel çalışıyor. Buranın termiğe başlangıcı güzel. Buranın mesafe rekoru artık üç rakamlara geldi. Bir arkadaşımız 119 kilometre ile buranın mesafe rekorunu kırdı. Bölgeye olan ilgi ve yatırım buranın isminin daha çok duyulmasına sebep olacak. Ve bölgenin haritada paraşüt kampı veya uçuş noktası olarak işaretlenmiş olması, paraşütçülerin de ilgisi çekti.’‘ ifadelerini kullandı.

Yapılacak yatırımlarla Hasan Dağı’nın Türkiye’de bilindiği gibi Avrupa’da da bilinen uçuş noktalarından birisi haline geleceğine inandığını dile getiren Küçük, pilot arkadaşları vasıtasıyla farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İstanbul’da özel bir sektörde mühendis olarak çalışan 29 yaşındaki Burak Dikmen de haftanın veya ayın stresini attığı tek yerin burası olduğunu ve kendisine antidepresan etkisi verdiğini ifade etti.

Dikmen, 2020 yılında başladığını ve bir buçuk yıldır da profesyonel olarak uçtuğunu aktararak, ”Küçüklükten beri kuş olmayı isterdim. Uçmayı isterdim. İlk THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezinde başladım. Başta korkuyordum. Nabzım yükseliyordu ama şu an bisiklete binmek gibi geliyor bana. Buranın tepe yüksekliği ve manzarası güzel, beni cezbediyor burası. Uçuş yaparken bazen kanatlı hayvanlarla yan yana uçuyoruz ama birbirimize saygılıyız. Havada kalma rekorum iki buçuk saat, en yüksek tepeye çıkmışlığımda bin 500 metre. Hayalimde, kendi evim veya Söğütlü olduğum için 20 kilometre uçuş yaparak memleketime inmek.” diye konuştu.

Tır şoförü 53 yaşındaki Yücel Badak da bölgenin yerel pilotlarından olduğunu ve ilk uçuş yapmaya 2016 yılında başladığını anlattı.

Çocukluğunda pilot olmak istediğini ancak olamadığını ifade eden Badak, ”45 yaşında paraşüt eğitimi aldım. Pilot oldum ama yamaç paraşütü pilotu oldum. Burada istediğin kadar kalabiliyorsun. Güzelde taşıyor. Yaşaya yaşaya öğreniyorsun. Maden ocağında tır kullanıyorum. Havadan inip, tıra bindiğin an uçtuğun gün aklına geliyor. Ya şuradan olsaydı rüzgar daha kalabilirdim gibi düşüncelere dalıyorsun. Yani hep tır kullan olmuyor, stres atman gerekiyor. Hava müsaitse uçmaya geliyorum. Nasıl tırın direksiyonunu kullanıyorsan havada da direksiyon kullanıyorsun. Bunu yaşamak ayrı bir olay, havadan manzara izlemek.’‘ ifadesinde bulundu.

                                           



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Kardesim Yücel cocuklugundan beri pilot olmak isterdi. makina teknikeri oldu ama ucma arzusundan vazgecmedi. 46 yasinda parasut egitimiyle ucmaya basladi. onun heyecani bizede yansidi. her ne kadar tehlikesinden korksamda onun sevinci beni de mutlu ediyor.

    Cevapla
  2. 20 Eylül 2023, 11:36

    Yamaç Paraşütü sporu için çok uygun olan Gölpazarı Hasandağı coğrafyası başlangıç seviyesinden itibaren Uç in, Yelken Uçuşu, Termik Antrenmanı ve Mesafe Uçuşları için tercih edilen doğasıyla baştan çıkarıcı bir bölge İnanıyorumki ilerleyen zamanda adından daha sık bahsedilecek GÖKÇENGEL PARAŞÜT KAMPI bu spora gönül verenlerin uğrak noktası olmaya başladı bile…

    Cevapla