ANKSİYETE VE BELİRTİLERİ NEDİR?

featured

Uzman Klinik Psikolog Çağatay Ersan, anksiyetenin ne olduğunu ve belirtilerini detaylarıyla anlattı.

”Bugün sizlere psikologların yani bizlerin en çok, en sık karşılaştığı ruhsal problemlerden bir tanesi olan anksiyete yani kaygı bozukluğundan bahsediyor olacağız.” ifadesini kullanan Ersan, şu bilgileri aktardı:

”Ne demek bu kaygı bozukluğu? Hastanın gündelik yaşamını idame ettiremeyecek derecede zihinsel, davranışsal durumlarını ortadan kaybetmesine, çeşitli takıntılar oluşturmasının sıkıntılı davranışlar oluşturmasına sebebiyet veren, hayattan kendini izole etmesini sağlayan ve sosyal sorumluluklarını asla ama asla yerine getirememesini getirememesine sebep olan bir ruhsal problemdir. Peki nedir bu anksiyetenin belirtileri?

Sürekli endişeli olmak, titremeler, hareketlerde kesik tamamlamamalar olması, odaklanma problemleri, uyku problemleri, sindirim sistemi ve boşaltım sistemiyle ilgili problemler, hızlı kalp atışları, terlemelerde artma, sürekli kendini bir tetikte bir hazırda hissetme hali.e kişinin bu ona kaygı veren durumlardan fazlasını kaçınması aslında anksiyetenin belirtileri arasındadır. Peki anksiyete nelere sebebiyet verir? Kaygı bozukluğu depresyonu fazla deneyimleyen bireylerde gerçekleşmesi çok büyük orandadır. Madde bağımlılığı yaşamış kişilerde çok fazla görülür. Çocukluk döneminde istismar yaşayan kişilerde fazlasıyla görünüyor. Sosyal travmaları olan kişiler de fazlasıyla görülür ve genetik yatkınlık ya da buna benzer bir genetik etki hala tartışılan bir konudur. Peki türleri nelerdir bunların? İlki sosyal anksiyete genellikle Ortamlarda oturmaktan kaçınırlar.

Topluluk önünde konuşamazlar. Arkadaş edinemezler. Yeni biriyle tanışmak ya da tanımadığı bir yerde bulmak onlar için inanılmaz derecede eziyettir. Biz bunu sosyal anksiyete olarak adlandırırız. Ayrılık anksiyete de anksiyetesi dediğimiz erken çocukluk döneminde ki yaşantılarından bugüne kadar gelen ebeveynle olan ilişkileri etrafında ayrılık olayları gördüğümüz kişilerde daha fazla olunur. Birinin onu terk edeceği, insanların birbirlerine ihanet edeceği gibi geçmişte öyküsü olan kişilerde fazlasıyla bulunur. Genellenmiş hangisi yeteneğidir? Kişinin kendi hayatını, hayatının akışına, geleceğini ve şimdiye dair normal kaygının çok çok daha fazla üzerinde devam ettirmesidir ve yaşadığı şeylerden kaçınmasıdır ve panik atak. Ani bir şekilde gelişir. Çoğu zaman kalp kriziyle karşılaştırılır.

Herhangi bir fiziksel uyarın olmadığında bile psikolojik uyaranlar dolayısıyla kişinin kişilerin bunu gerçekleştirdiği görülebilir. Mesela örnek veriyorum çocuğuyla vakit geçiremeyen bir vakit geçiremediğini düşünen bir annenin yoğun suçluluk duygusu bu panik atağı gerçekleştirebilir. Eğer siz de bir panik atak problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, anksiyete de den, bu kaygı bozukluğundan, sosyal fobilerden etkilendiğinizi düşünüyorsanız, en yakın zamanda bir psikoterapi desteği alarak bu hastalığın üstesinden gelebilirsiniz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir