Baba mesleğiyle gelişen teknolojiye meydan okuyor

 

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 34 yıldır sepetçilik yaptığını ve ürünlerini Marmara ve İç Anadolu bölgelerine pazarladığını belirterek, sepetçilik mesleğini Türkiye'de az sayıda kişinin yaptığını söyledi.
Kentte kendisinden başka kimsenin bu işi yapmadığı için nostaljik olduğunu anlatan Sağıroğlu, şöyle konuştu:
''Küçük yaşta babamdan gördüğüm bu mesleği 34 yıldır yapıyorum. Babamın zamanında Bozüyük'te sepetçilik mesleğini yapan birçok kişi vardı ama onlar öldükten sonra ben tek kaldım. Günümüzde birçok meslek ilerleyen teknolojiye yenik düşerken bizim mesleğimize olan ilgi her geçen gün artıyor. Nostaljik bir havası olan sepetleri Eskişehir, Kütahya ve Bursa başta olmak üzere Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki birçok il ve ilçeye pazarlıyorum. Yeni neslin ilgi göstermediği bu meslek dalında yetiştirecek çırak bile bulamıyorum."
 
-''Sorgun ağacının dalları hünerli ellerde şekil alıyor''- 
Sepetleri yapmak için Bozüyük ve çevre il ve ilçelerde yetişen sorgun ağacının dallarını, bu işi yapan toptancılardan aldığını ifade eden Sağıroğlu, ''Dalları, bu işi yapan toptancılardan satın alıyorum. Daha sonra evimin bahçesinde bu dalları ıslatarak kolay şekil alacak hale getiriyorum. Alışveriş merkezleri ve manavların kullandığı büyük sepetlerde öncelikle sepetlerin alt kısmındaki çıtalarını keserek birleştiriyorum. Islanan dalları bayanların örgü ördüğü gibi örerek sepet haline getiriyorum. Çeşidine göre 1 gün ile 1 haftada yaptığım sepetleri 10 ila 500 lira arasında satıyorum. Sipariş üzerine gelin, nişan, piknik ve sergi sepetlerinin yanı sıra bebek beşiği ile kitaplık yapıyorum.''AA


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir