BAĞIŞLANAN HER ORGAN, YAŞAMA TUTUNAN BİR İNSAN DEMEKTİR

Sakaoğlu Manavgat, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisinin, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Sakaoğlu Manavgat açıklamasında şunlara yer verdi:

Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. 2012 Nisan ayı itibarıyla Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Bekleme listesinde 21 bin kişi kadavradan organ beklemektedir. Milyon nüfus başına düşen kadavra donör (verici) sayısı Avrupa ülkelerinde ortalama 19.6 kişi iken ülkemizde 4.6 kişidir. Organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması, Sağlık Bakanlığının öncelikli hedeflerindendir.

Organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbi olanaklarla çözmek, organ bağışı konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak için 3-9 Kasım tarihlerinde Organ Nakli Haftasıkutlanmaktadır.

Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince barsak, rahim, yüz ve saçlı deri, ekstremite (kol, bacak), üst solunum, alt sindirim yolları, kornea, kemik, kas dokusu, kıkırdak, deri, tendon gibi çeşitli organ ve dokuların nakli yapılabilmektedir.

Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

1- Kadavra donör: Yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde, kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.

2- Canlı donör: Organ nakli gereken hastanın yakın akrabaları veya diğer bireyler doku, kan grubu vb. uyumu mevcut ise organ bağışında bulunduklarında canlı donör olarak tanımlanmaktadır.

Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.

Organ Bağışı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 18 yaşını doldurmamış kişilerden organ almak yasaktır. 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.

-Organ bağışında bulunmak için; organ bağış kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir

-Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek sorunları önlemek açısından yararlı olacaktır.

-Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.

-Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.

Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?

Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cinsiyet, ırk, din, zengin-yoksul ayrımı yapılmaz.

Organ Bağışı Bildirimi Nereye Yapılır?

Sağlık Müdürlüklerine

-Hastanelere

-Emniyet Müdürlüklerine (Ehliyet alımı sırasında)

-Organ Nakli Yapan Merkezlere

-Organ Nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vb. kuruluşlara organ bağış bildirimi yapılabilir.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir