BİLECİK HAMAMSIZ MI KALIYOR?

AK PARTİLİLER SATIŞA “EVET” MHP VE CHPLİLER “HAYIR” DEDİLER 
İl Genel Meclisi Kasım ayı son birleşimi gerçekleştirildi. 7 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen birleşimde 2 madde görüşüldü. Buna göre geçtiğimiz ay satışı söz konusu olan ve Plan Bütçe Komisyonuna havale edilen ilimiz merkezde bulunan hamamın, dükkanların ve lojmanların bulunduğu taşınmazların konusu görüşüldü. 
 
Okunan komisyon raporunun ardından Ak Parti Söğüt İl Genel Meclisi Üyesi Ertuğrul Torun, MHP Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, CHP Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Turan, MHP Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Yılmaz, Ak Parti Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi H. Hüseyin Çelik, Pazaryeri MHP İl Genel Meclisi Üyesi Haluk Filizli, MHP Bozüyük İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Uyanık görüş bildirdiler. 
 
Günün ilk gündem maddesinde İl Özel İdaresine ait 32 pafta, 164 ada 1 nolu parselinde kayıtlı üzerinde kargir hamamın bulunduğu 106,12 m2 ve 32 pafta 164 ada 4 nolu parselinde kayıtlı üzerinde dükkan ve lojmanların bulunduğu 598,37 m2 yüzölçümlü taşınmazların satış talebi hakkında Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor okundu. 
 
Raporun okunmasının ardından ilk görüşlerini bildiren Ak Parti Söğüt İl Genel Meclisi Üyesi  ve Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun: “2 parselde bulunan lojmanlar, dükkanlar ve bunun yanında hamamında bulunan yerin vakti zamanında 2 parsel birbirine geçmiş halde yani hamamın olduğu parseli tek başına hamamın satılması için yetmiyor”  ifadelerini kullandı. Ayrıca Bilecik iline yakışan bir hamam olmadığını vurguladı. Torun sözlerine şöyle devam etti:
 
Torun: “Bilecik iline yakışan bir hamam değil”
 “İl Genel Meclisimizin Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etmiş olduğu Bilecik Merkezde bulunan hamamın satılıp satılmamasıyla ilgili bir konu gündeme geldi. Komisyondaki arkadaşlarla birlikte de bölgeye gittik, binanın incelemesinde bulunduk. 2 parselde bulunan lojmanlar, dükkanlar ve bunun yanında hamamında bulunan yerin vakti zamanında 2 parsel birbirine geçmiş halde yani hamamın olduğu parseli tek başına hamamın satılması için yetmiyor. Yan taraftaki parselde ayrıca Külhan diye tabir ettiğimiz yani hamamın ısıtılması amacıyla deposu ve Külhanı yandaki parselin içerisine girmiş ve dolayısıyla bunu satma imkanı pek hasıl olmuyor, ikisini birlikte satışı yapılırsa hem hamamın açıkçasını söylemek gerekirse Bilecik iline yakışan bir hamam değil açıkçası. Yıllar önce yapılmış fazlalıkla da hijyenik olduğunu söyleyemem. Bu hamam yanındaki dükkanlarında satılması İl Özel İdaresine artı bir gelir. Bununla birliktede bunun geliriyle vatandaşımıza daha iyi hizmet edileceği kanaatindeyim. Sadece Özel İdarenin meclis binasının yanında da yakında bir asfalt planı da faaliyete geçecek. Köy yollarının sıcak asfalt ihtiyacını da bu gelirle karşılarsak açıkçası vatandaşa daha iyi hizmet edileceği kanaatindeyim. Bununla birlikte de Bilecik’in hamamsız kalma durumunu da göz önüne alırsak hamamsız her arzda bir talep çıkar. Dolayısıyla Bilecik ilinde hamam olmadığını gören müteşebbisler mutlaka Belediye olsun, özel şahıslar olsun bu ihtiyacı görür ve Bilecik’e daha modern bir hamam müteşebbisler tarafından yapılacağı kanaatindeyim. Bu satış Bilecik’imiz için inşallah hayırlı ve uğurlu olur temennisindeyim”
 
Varolu: “Hamamın tarihinin ne zaman yapıldığına dair bilgi alınmasını ve araştırılmasını istiyorum”
Torun’dan sonra söz alan Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, bu hamamın satışına karşı olduğunu, çünkü ilçelerde bile hamamın olduğunu belirtti. Varolu sözlerini şöyle sürdürdü:    “Bilecik’imizde 1 tane hamamımız var. Bunun yerine ileride yapılacağı söyleniyor ama kar amacı olmazsa yeni yapılacak yerin kimsenin yapacağını zannetmiyorum. Buradaki kamu yararına yapılan bir hizmettir hamam, kar amacı güdülmez. Ben bu hamamın satışına karşıyım. Çünkü ilçelerimizde bile hamam var. İldeki hamamın kaldırılması bence uygun değil. Artı tarihinin araştırılması tabiat varlıklarından, yada üniversiteden gelip incelenip ne zaman yapıldığına dair bilgi alınmasını da istiyorum.”
 
Turan: “Her ay ihtiyaç olduğunda bir şeyleri mi satacağız?”
Varolu’dan sonra CHP Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Turan söz aldı. Turan “Bugün bu şekilde satılırsa ölü fiyatına gideceğini düşünüyorum” diyerek hamamın satışına karşı olduğunu ifade etti. 
“Bilecik ile özdeşleşmiş olan bu hamamı  satıp da başımızdan atmak sonra ben anlamıyorum her ay ihtiyaç olduğunda bir şeyleri mi satacağız?” diyen CHP meclis üyesi Turan sözlerine şöyle devam etti: 
“Biz burayı daha önceki dönemde satmak için gündeme getirmiştik ama halkımızdan tepki gelince geri aldık. Çünkü önümüzde seçimler var. Öğrendiğimize göre bir kısmı daha önce satılmış. Eğer satılmamış olsaydı bugün daha yararlı olacak ve oraya beklide ilimize güzel bir bina kazandıracağız. Bunu satarak biz nereye varacağız? Bunun ön çalışması falan planlandı. Buraya bina yapılırsa işte, ya da arsa bütünleştirilse kat karşılığı verilebilir veya daha büyük rant sağlanabilir halkımızın yararına diye daha öncede bunun çalışmasını yapmıştık. Bunu araştırmadan hemen satalım. Bilecik ile özdeşleşmiş olan bu hamamı  satıp da başımızdan atmak sonra ben anlamıyorum her ay ihtiyaç olduğunda bir şeyleri mi satacağız? Satmak çözüm değil ama biz burada biraz daha çalışıp hatta öteki müteşebbisi veya o mal sahibi kişiyi de ikna edip onu da memnun edecek şeye getirip oraya çok güzel, verimli bir bina veya kat karşılığı yapılabilir. Hemen satalım. Bugün bu şekilde satılırsa ölü fiyatına gideceğini düşünüyorum ve satılmasına da karşıyız” 
 
Turan’dan sonra görüşlerini bildiren MHP Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Yılmaz, “Bu hamam yıkılırsa bu vatandaş nereye gidecek?” diyerek tepkisini ortaya koydu. Yılmaz: 
 
Yılmaz: “Bu hamam yıkılırsa bu vatandaş nereye gidecek?”
“Hamamı komisyon olarak inceledik. Burayı satılırsa arka tarafındaki yol çok dar bir yol, çıkmaz sokak şeklinde. Burada bir sekme yapılacak tabi kaç metre çekilecek Belediyenin imar durumuna göre. Burada alan adam da buna pek şeyle bakmaz. Çünkü Hikmet Hocamın dediği gibi eğer bu alan komple birleştirilip karşısında kayı plaza var. Eğer böyle bir şey yapılırsa birleştirilerek daha iyi olur. Mesela Bilecikspor’un sosyal tesisleri var burada. Herhalde 4’te 1’i Özel İdarenin. Diğer yer Defterdarlığın ve Maliyenin. Bunlarla görüşülüp birleştirilerek özel bir şey yapılırsa Bilecik için bir kazanç olur diye düşünüyorum. Bir de halkımızda bir hamam kültürü var. Belki bizler de olmayabilir ama biz komisyonla gittiğimiz zaman ben birkaç tanıdık kişiyi gördüm orada, insanları da. Adam havlusu almış saat 10’da, 11’de hamama geliyor. Bu hamam yıkılırsa bu vatandaş nereye gidecek? Arkadaşlar dediler ilçelerde hamam var, köylerde hamam var. Belki arkadaşlarımız bilmez, Bilecikliler bilebilir, Bilecik’te bir sahuna yapıldı, vardı fakat yürümedi bu. Belediyenin yaptığı, ANAP döneminde yapılan yerde. Fakat yürümedi. Şimdi bir söylenti var müftülüğün yanında bir yer yapılacakmış, özel sektör yapılacakmış, daha inşaat halinde. Bununla gelecek parayla ne yapılabilir, getirisi ne olur? Buradaki yatırım köylere gidecek diyorlar, binalar yapılacak. Buradan gelecek parayla pek bir şey olacağını zannetmiyorum” dedi.  
 
Yılmaz’dan sonra Ak Parti Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi H. Hüseyin Çelik de söz alarak “Bu anlaşmaları, bu görüşmeleri Özel İdare aracılığıyla mı yapacağız yoksa bir özel sektörümüz bu girişimi o mu yapacak? Muallak kalan bu” diyerek çekincelerini belirtti ve satılması yönünde görüş bildirdi. 
 
Çelik: “Bu anlaşmaları, bu görüşmeleri Özel İdare aracılığıyla mı yapacağız yoksa bir özel sektörümüz bu girişimi o mu yapacak?”
Çelik sözlerinde “İlimize, merkezimize ait böyle önemli bir konuda gayet güzel demokrasinin güzel tarafı bu, arkadaşlarımızla konuyu tartışıyoruz, görüşüyoruz. Tabi ki önceki dönemde bu şekilde görüşme yapıldı. Özel İdare aracılığıyla daha önce ana caddeye bakan Atatürk Bulvarında bakan bölümündeki dükkanlar satılmış. 3 katları var. Onların tamamıyla anlaşarak ada bazında bütün bir parsel haline getirilirse bu ilçenin menfaatine, şehrinde güzel bir bina olacağı kesin. O konu tartışmasız. Hiç kimse zaten yanlış olduğunu söylemez. Önemli olan burada o adayı temizlemek fakat o esnafla, kişilerle görüşüldüğünde ne yapıldı. Tek tek dükkanların aşağı yukarı çoğunluğu uygun bir şekilde buna katılırız dendi. Fakat katılmayız diyen mülk sahipleri de oldu. Bu anlaşmaları, bu görüşmeleri Özel İdare aracılığıyla mı yapacağız yoksa bir özel sektörümüz bu girişimi o mu yapacak? Muallak kalan bu, işi hızlandırmak için. Zaten oradaki yeri ada bazında kaç katlı olacaksa bunun uygulaması mimarın görevi. Belediye İmar yetkililerinin daha o günden burada adada tek bina halinde düşünülürse daha iyi olur dendi. Bunu hep beraber biliyoruz. Bu girişimi biz Özel İdare olarak yaptığımız zaman, zaman kaybediyoruz. Tabi ki bunu hukuki tarafını da yetkililerimiz açıklayacaklardır. Mesele art niyet değil, bu organizasyonu biz mi yapalım, yoksa bir sermayesi olan müteşebbis araya girerse daha mı çabuk olur? Benim diyeceklerim bu kadar” ifadelerini kullandı.  
 
Yıldırım: “Bilecik’e yakışan bir hamam değil, tarihi bir özelliği olmadığı da söyleniyor”
Daha sonra görüşlerini bildiren Meclis Başkanı Serkan Yıldırım hamamın tarihi bir özelliği olmadığını ve Bilecik’e yakışmayan bir hamam olduğunu kaydederek şunları söyledi:  “Oranın da belli bir birim m2 fiyatı var. Kalkıp da biz bunun altında fiyata satacak değiliz. Belki tahmin ettiğimizin daha üstüne bir rakamla satılacak. Artı Bilecik’teki hamam da Bilecik’e yakışan bir hamam değil. Tarihi bir özelliği olmadığı da söyleniyor. Çok eski bir tarihi de yok bildiğim kadarıyla. Meclisimizin kararıdır diyorum.” 
 
Filizli: “Yeni bir hamam faaliyete geçmeden hamamın kapanması bence uygun değil”
Başkan Yıldırım’dan sonra söz alan Pazaryeri MHP İl Genel Meclisi Üyesi Haluk Filizli, yeni bir hamamın faaliyete geçmeden kapanmasının uygun olmadığını aynı sıkıntıyı yıllarca Pazaryeri halkının da çektiğini ifade etti. Filizli şuanda Bilecikli vatandaşların Pazaryeri’nde bulunan hamama akın ettiklerini belirterek şunları söyledi:
 
“Bugün Bilecikli vatandaşlar Pazaryeri’ne akıyor”
 “Biz bu hamamsızlığın sıkıntısını Pazaryeri’nde uzun yıllar yaşadık. Mesleğimin gereği sabahçılığım da var. Sabah 4’te,5’te kalkıyoruz. Gelen giden insanlar bazı sıkıntılarını, bazı eksiklerini hamam olmadığı anda çok büyük bir eksiklik gibi söylüyorlar. Satılır, satılmaz o ayrı bir olay ama yenisi yapılmadan veya yeni bir hamam faaliyete geçmeden hamamın kapanması bence uygun değil. Satışına, satılmamasına bir şey diyemiyorum. Biz ilçemizde çok büyük bir sıkıntı yaşadık. Uzun yıllar kapalı kaldı.
Sağ olsun bir ağabeyimiz restore etti, halkın hizmetine açtı. Bugün Bilecikli vatandaşlar Pazaryeri’ne akıyor.” 
 
Son olarak söz alan MHP gurup sözcüsü, Bozüyük İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Uyanık, Türk milletinde Osmanlı’dan bu yana gelen bir hamam kültürü olduğunu belirterek adı geçen satış kararının verilmesi halinde dahi satılamayacağını iddia etti. Uyanık hamamın satışına karşı olduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
Uyanık: “Bizler de bir hamam kültürü var, Osmanlı’dan beri gelen”
 “Bugünkü meclis toplantısında gündemimize gelen hamamın satılması daha önceki meclis çalışmalarında arkadaşlarımızın da ilettiği gibi Bilecikspor’un lokal olarak kullandığı yerin satışını, tamiratını veya devirini yapalım dediğimizde diğer taraftan hem oradaki şahıslarla hem mal sahipleriyle beraber oradaki satışı gerçekleştiremedik. Şu anda gündemimizde olan hamamın satılması bizler Milliyetçi Hareket Partisi gurubu tüm arkadaşlarımız hamamın satışına karşıyız ama bir şeye karşı olurken neden karşı olduğumuzu belirtmemiz lazım. Bizler de bir hamam kültürü var, Osmanlı’dan beri gelen. İnsanların temiz bir şekilde toplum içerisinde dolaşması lazım. Belediyeler olsun bizim gibi İl Özel İdaresinde sosyal anlamda görev yapan meclis üyeleri olsun hizmet noktasında bakıyoruz. Hamamı satmadan önce onun yerine farklı bir şeyi koymamız gerekir. Bir taşı bir yerden söküyorsak onun yanına öbür taraftan iki tuğla koymamız gerekir. Satıyoruz diye karar aldık, meclisimizden bu karar çıkar buradan ama satabilir miyiz o da afaki, Niye? Aynı şey bizim Valilik binasında da geldi başımıza satalım dedik. Araştırmaları yapıldı, fizibilite çalışmaları yapıldı, projeler hazırlandı ama satışını gerçekleştiremedik. Arkasından Valilik konağını yukarıda Devlet desteğiyle ve bizim İl Özel İdaremizin desteğiyle yaptık, yerine getirdik. 
 
“Hamamın satışına temizlik noktasında karşıyız”
Ben Bilecik damadıyım aynı zamanda. Dün kayın valideme uğradım teyzemler filan hamama gitmişler Pazartesi günü. Bir hamam kültürü var. Özel sektör yapar veya yapmaz o ayrı bir şey. Her şey parada değil. İnsanların temizlenme noktasında eski alışkanlıklarının devam etmesi noktasında biz bir yere hamam yapabilseydik bunun olduğu yeri diğer taraflarıyla birleştirip satardık. Satabilir miyiz? O da ayrı bir şey. Bir yurt dışı gezisi yaptık, hepimiz ilimizde küçük küçük bidon yerine kullandığımız su damacanalarıyla dolaştık. Niye? Avrupa’da bir hamam kültürü yok. Avrupa klozetlerinde bir taret musluğu yok. Bunun zorluğunu çektik oralarda ama biz de mevcudu koruma noktasında arkadaşlarımızla beraber hamamın satışına temizlik noktasında karşıyız. Satılabilir mi? Bu da önümüzdeki günlerde belli olacak. Ben eminim ki bu önümüzdeki 4,5 sene içerisinde bu yerler birleştirilmeden veya güzel bir hamam projesi çıkarttırılmadan satılamayacaktır. Hiç birbirimizi üzmeyelim onun için de”
 
Konuşmaların ardından hamamın satışı meclis üyelerinin oylamasına sunuldu. Buna göre Ak Partili üyelerin "EVET" CHP ve MHP’li üyelerin HAYIR oyu vermesiyle 11’e 9 hamamın satılması oy çokluğuyla kabul edildi. 
 
Plan ve Bütçe Komisyonundan Gelen Rapor Şu Şekilde:  İl Genel Meclisinin 01.10.2014 tarihinde yapılan 8. toplantısının 1. birleşiminde  alınan 2014/122 sayılı kararı ile “İdaremizin ihtiyaç duyduğu ödenek ihtiyacının karşılanabilmesi için İlimiz, Merkez, Gazipaşa Mahallesinde tapunun 32 pafta 164 ada 1 nolu parselinde kayıtlı üzerinde kargir hamamın bulunduğu 106,12 m2 yüzölçümlü taşınmaz ile tapunun 32 pafta 164 ada 4 nolu parselinde kayıtlı üzerinde dükkan ve lojmanların bulunduğu 598,37 m2 yüzölçümlü taşınmazların satış talebi “5302” sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 16. Maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 20. maddesi gereği incelenerek İl Genel Meclisine rapor sunmak üzere, komisyonumuza havale edilmiştir. 
 
Plan ve Bütçe Komisyonumuzun konu üzerinde yaptığı çalışmalar neticesinde; 
İdaremizin 2015 yılında yapacağı yatırımlar ile mevcut hizmet binalarımızın bulunduğu alanın hastane yeri olarak planlanması nedeniyle idaremizin hizmet birimlerinin taşınacağı binaların alımı, yapımı veya bakım ve onarım için yeterli ödenek bulunmadığından ve İdaremizce yürütülen tüm altyapı vb. hizmetlerin yürütülmesi için gerekli ödenek ihtiyacının karşılanabilmesi için mülkiyeti idaremize ait İlimiz, Merkez, Gazipaşa Mahallesinde tapunun 32 pafta 164 ada 1 nolu parselinde kayıtlı üzerinde kargir hamamın bulunduğu 106,12 m2 yüzölçümlü taşınmaz ile tapunun 32 pafta 164 ada 4 nolu parselinde kayıtlı üzerinde dükkan ve lojmanların bulunduğu 598,37 m2 yüzölçümlü taşınmazların satışı komisyonumuzca uygun görülmüştür. 
Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun, Başkan Vekili H.Hüseyin Çelik, Üye Nihal Arslan, Üye Osman Varolu, Üye Mehmet Yılmaz” 
 
Günün bir diğer maddesinde İl Özel İdaresi 2015 mali yılı taslak bütçesinde teklif edilen yedi ilçe Özel İdare Müdürlüğü bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor okundu. 
 
Torun: “Bazı ilçe özel idarelerinde 2 tane çalışan var, bazılarında 1, bazılarında katı yakıtlı ısıtma sistemi var, bazılarında doğalgaz. Dolayısıyla bunlar dikkate alınarak bu bütçeler hesaplanmıştır”
Plan ve Bütçe Komisyonundan Gelen “İl Genel Meclisinin 03 Kasım 2014 tarihinde yapılan 1’inci birleşiminde alınan 2014/75 sayılı kararı ile “Bilecik İl Özel İdaresi 2015 Mali Yılı Bütçe Tasarısının” incelenerek İl Genel Meclisine rapor sunmak üzere, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun16’ıncı maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 20’inci maddesi gereği komisyonumuza havale edilmiştir. 
Plan ve Bütçe Komisyonumuz 04 Kasım 2014 tarihinde saat 13.30’da çalışmalarına başlamış olup; 
Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar İlçe Özel İdarelerinin İl Encümenince kabul edilen Bütçe Taslağı üzerinde yapılan inceleme sonucunda Bozüyük İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 125,354,48 TL olarak, Gölpazarı İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 164,944,00 TL olarak, İnhisar İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 86,634,80 TL olarak, Osmaneli İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 86,298,00 TL olarak, Pazaryeri İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 151,480,00 TL olarak, Söğüt İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 91,904,00 TL olarak, Yenipazar İlçe Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe ödeneğinin 89,238,00 TL olarak kabulü komisyonumuzca uygun görülmüştür. 
Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun, Başkan Vekili H.Hüseyin Çelik, Üye Nihal Arslan, Üye Osman Varolu, Üye Mehmet Yılmaz.” şeklindeki raporla ilgili konuşan Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun; 
 
“Buradaki arkadaşların kafasındaki soru işaretleri olabilir. Bozüyük ilçesine niçin 125 veya Söğüt ilçesine niye 86 bin. Bazı ilçe özel idarelerinde 2 tane çalışan var, bazılarında 1, bazılarında katı yakıtlı ısıtma sistemi var, bazılarında doğalgaz. Dolayısıyla bunlar dikkate alınarak bu bütçeler hesaplanmıştır.” dedi.
 
Torun’un konuşmasından sonra her ilçe Özel İdare bütçesi meclis üyelerince ayrı ayrı oylanarak kabul edildi. 
CANER ALKAN
 


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. satıcı – tarihi hamamı kiraya verirler.şehir hamamını satarlar.bir memlekette hamam kültürdür.ama AKP zihniyeti işte.hamamı satıp köylere asfalt yapmayı düşünüyorlar.Ülkede nereleri satmadılar ki hamamı satmasınlar.

    Cevapla