BİLECİK’İN FANTASTİK OKURLARI

featured

ÖĞRENCİLERİNİ “FANTASTİK OKUR SERTİFİKASI” İLE ÖDÜLLENDİRİYOR

Bilindiği üzere kitap okuma alışkanlığı kazanmada rol modelin etkisi büyüktür. Bilecik’te faaliyet gösteren Bilgi Çağı Özel Öğrenci Etüt Merkezi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Altan Artun’un bu konuda yaptığı çalışma ise bir hayli dikkat çekici.

2

Çocukların hayal dünyasının güçlü olduğu gerçeği ile yola çıkan ve kitapları fantastik edebiyat türüyle sevdirmeye çalışan Artun, öğrencilerini  “Fantastik Okur Sertifikası” ile ödüllendirdi.

3

Babası zamanında bulunan Teksas, Karaoğlan gibi çizgi romanların yerini günümüzde ejderhaların, büyücülerin, uzaylıların ve değişik ırkların bulunduğu fantastik edebiyat türü kitaplara bıraktığını belirten Artun, hayal gücüne dayalı bu tür ile öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırdığını ifade etti.

4

Artun, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “ Veliler; çocuklarının okuma alışkanlığı kazanamadığından, kitap okumadıklarından yakınıyorlar. Biz öğretmenler olarak gelecekte bizim yerimizi alacak olan gençlerimizin mantıklı ve akıllı çıkarımlar yapabilmeleri, iş yaşamlarını ve hayatı daha net yorumlayabilmeleri ve kendi zihinsel gelişimlerine katkı sağlamaları için kitap okuma alışkanlığının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki, ülkemizde birçok genç kitap okumuyor. Model olarak aldıkları anne ve babalarının kitap okuduğunu görmedikleri için ve hatta öğretmenlerinin kitap okuduklarını görmedikleri için çocuklar kitabı önemli bir şey gibi algılayamıyor. Kitap gibi önemli bir şeyi çevresinde göremeyen çocuk ise başka uğraşlara kendini veriyor. Velilerimiz benden bu yönde bir istekte bulundular. Ben de zaten böyle bir şey istiyordum.Fakat 6,7 ve 8. sınıfa giden çocukların sevebileceği kitap türleri benim şuan okuduğum kitap türleriyle bir değil. Ben gençlik yıllarımda okuduğum şuan bile popüler olan bazı kitaplardan yararlanıyorum. Bu türe fantastik edebiyat diyoruz. Biz çocuklarımıza hala zamanında bazı kesimlerin belirlemiş olduğu kitapları okutuyoruz. Bu kitaplar çağımız neslini hayal gücü dünyaları bakımından yakalayamıyor. Evet, bunların arasında çok başarılı eserlerde var. Bizim klasik eser dediğimiz kitaplar belki çağlar boyunca okunur, okutulur. Ama çocuklar; klasik eserlerden ziyade kendi hayal dünyalarında yaratabilecekleri ejderhalar, büyücüler, değişik ırklar ve uzaylılardan daha fazla keyif alıyorlar.

5

Bir gün bana bir velimiz geldi, kendisi de öğretmendir. Bana sordu; ‘Hocam çocuklara fantastik edebiyat okutuyorsun. Niye bu tür? Bizim birçok türümüz var onları niye seçmediniz?’ Ayrıca rahatsız olduğundan dolayı değil merak ettiğinden sorduğunu da ekledi. Babamın küçüklüğümden beri kitap okuduğuna şahit olmaktayım. Bir gün babama ‘Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandın?’ diye sorduğumda bana şöyle bir açıklama yaptı: ‘Küçükken Teksas, Karaoğlan gibi çizgi romanlar vardı. Benim neslim bu çizgi romanlara büyük ilgi duymaktaydı. Ben harçlığımın çoğunu bu çizgi romanlara yatırırdım ve dedenden bu saçma şeylere para yatırdığımdan dolayı baya azar yerdim. O zamanlar farkında olmasam da o saçma diye nitelendirilen çizgi romanlar bende okuma alışkanlığı kazandırdı ve yaşım ilerledikçe başka türlere de ilgi duymaya başlayıp o türleri de okumaya başladım.’ Ben de öyle yapıyorum. Fantastik edebiyat türü çok tutulan bir tür oldu hatta son yıllarda en çok satılan türler arasında. Çocukları fantastik edebiyatla yakalıyorum. Toplumun, yetişkinlerin, ebeveynlerin değer vermediği ejderhalara, büyücülere, değişik ırklara karşı çocuklar daha bir yakınlar. Okuma alışkanlığını bu yaşlarda kazandırabilirsek büyüdükleri zaman zaten bu alışkanlığı devam ettireceklerdir. Tabi ki büyüdükleri zaman sadece fantastik edebiyatla devam etmeyecekler. Ben de fantastik edebiyatla okuma alışkanlığı kazandım fakat şuan Sabahattin Ali, Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, gibi yazarları okuyorum. Fantastik edebiyat kitap okuma alışkanlığını bana kazandırdı. İnanıyorum ki, öğrencilerime de fantastik edebiyat bu yararı sağlayacak.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir