BİLECİK’İN PROJELERİ TASARIM DERGİSİNDE GENİŞ YER BULDU

 

 
 
BİLECİK KARASU PROJESİ
Bilecik’in spor ve rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Karasu Deresi’nin batısından yer alan yaklaşık 240 bin metrekare alanda kentsel tasarım projesi geliştirilmiştir. Gerek konumu gerekse morfolojisi alanın mekânsal önemini bir kat daha arttırmaktadır. Proje kapsamında Bilecik’in kentsel ve sosyal yaşamına katkıda bulunacak, spor alanlarının ve komplekslerinin yanı sıra kent halkının gün boyu rekreasyon ihtiyacını karşılayacak Karasu deresi boyunca çeşitli etkinliklere yer verilmiştir. Proje alanının batısında otel ve kongre merkezi gençlik merkezi, kafe, restaurant, ile açık yüzme havuzu ile aqua park tesislerine yer verilmiştir. Alanın ekolojik yönden hassas bir konumda olmasından ötürü sahi olduğu doğal potansiyelin korunmasının gözetilmesi korunma kullanma dengesinin dikkate alınması projenin temel hedeflerinden birisini oluşturmuştur. Yaya ve bisiklet ulaşımının kurgulanması kent ile fiziksel ilişkisin güçlendirilmesi ve tutarlı iç dolaşım sistemi geliştirilmesi dikkat edilen diğer bir husus olmuştur. 
BİLECİK HAMSU VADİSİ PROJESİ
Hamsu Vadisi Bilecik kentinin doğu-batı ekseninde fiziki olarak ikiye ayırmaktadır. Kentin genel monografisi tepeler ve bu tepeleri birbirine bağlayan derin vadilerden oluşmaktadır. Bilecik’i benzerlerinden ayıran özellik budur. Hamsu vadisi kentin merkezinde yer almasına karşın kentleşmenin olumsuz etkisinden kendisini büyük oranda korumayı başarabilmiştir. Bunun bir nedeni vadinin belirli bölgelerinin sit kararıyla korunmuş olması iken diğer bir nedeni yüksek eğimdeki vadi yamaçlarının yerleşime imkan tanımamış olmasıdır. Mevcut konumu ve doğal peyzaj özellikleriyle Bilecik için çok değerli olan Hamsu Vadisi kentin rekreasyon ihtiyacını büyük oranda karşılama potansiyeline sahiptir. Vadinin rekreasyon odaklı tasarımında önemli olan vadinin doğal peyzaj dokusuna zarar vermeden küçük ve hassas dokunuşlarda bulunmaktadır. Projenin kent makro formundaki konumunu dikkate alınarak Hamsu Vadisine komşu alanlarla ilgili geleceğe yönelik kentsel yenileme canlandırma modelleri ile ilgili çeşitli öngörülerde bulunulmuştur. Kentin ulaşım problemini çözmek amacıyla Hamsu Vadisi’ni kuzey güney ekseninde birbirine bağlayacak taşıt ve yaya köprüsü tasarlanmıştır. Hamsu vadisi merkezden başlayıp Edebalı Türbesine kadar uzanmakta ve Eskişehir yönünde büyük vadiler sistemiyle buluşmaktadır. Yoğun kent dokusunun her noktasından fiziksel ve görsel vadi ilişkisini kurmak mümkündür. Vadinin bu sürekliliği topografyanın dramatik yapısı nedeniyle birçok noktada kesintiye uğramaktadır. Tasarımın temel yaklaşımı bu kesikleri birleştirmek ve vadiyi bir bütün olarak halkın kullanımına sunmaktır. Bu amaçla vadi yamaçlarını takip eden zaman dik yamaçlara tutunmuş yeni bir yaya yol sistemi önerilmiştir. Bu sisteme kentin hemen her noktasından bağlantı kurmak mümkündür. Önerilen yaya yolu sistemi doğal peyzaja zarar vermemekte ve genellikle konsol şeklinde devam etmektedir. Vadi bütününde 8 adet alt proje alanı belirlenmiştir. Ana yaya sistemi bu 8 proje alanını birbirine bağlamakta vadinin yaya bisiklet yollarıyla kullanımına imkan tanınmaktadır. Proje alanlarının yer seçimi ve kapsamlarının tespitinde kentin mevcut strüktürünün yanında topoğrafyanın uygun olup olmadığı ve doğal sit sınırları etkili olmuştur. Vadinin tasarımında öncelikle mevcut peyzaj dokusunun zarar görmemesine dikkat edilmiştir.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 25 Kasım 2011, 00:00

    buldu ne oldu – dergide bulsa ne olacak kardeşim sen onu yapabiliyonmu onu söyle

    Cevapla
  2. bitmedi – hayır dergide yer alsa ne olucak anlamıyorumki seçime kadarmış herşey bir aydır bi çivi bile çakmıyorlar nasıl iş bu anlamadım bu resimlerde görülenden eser yok çocuk parkı basket ve tenis sahası süs havuzu ve iki sözde bina yani bi yol yapın bi bişey yapın gözünüzü seveyim ya bilecigin ihtiyacı var böyle şeylere…..

    Cevapla