Bilecik’te Ahilik Haftası Başlıyor

featured

Bilecik’te, Şeyh Edebali’yi Anma ve Ahilik Haftası kapsamında düzenlenecek etkinliklerin programı belli oldu. Bilecik Ticaret İl Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilecek program, 14-20 Eylül 2026 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında esnaf ziyaretlerinden konferansa, anma töreninden ödül programına kadar birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Program, 15 Eylül Salı günü saat 10.00’da esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları temsilcilerinin Bilecik Valiliği’ni ziyaretiyle başlayacak. Aynı gün saat 10.30’da ise meslek kuruluşu temsilcileri tarafından çarşı esnafı ziyaret edilecek.

16 Eylül Çarşamba günü saat 14.30’da, Şeyh Edebali Külliyesi’nde Şeyh Edebali’yi Anma ve Ahilik Kutlamaları Töreni düzenlenecek. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmaları yapılacak. Ahilik konulu şiirin okunacağı programda mehter gösterisi, şet kuşatma töreni ve ödül töreni gerçekleştirilecek.

Program kapsamında Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağına plaket ve ödülleri verilecek. Ahilik duasının ardından unutulmuş mesleklerle ilgili sergi gezilecek. Çömlekçilik ve sepetçilik gibi geleneksel mesleklerin tanıtılacağı etkinliklerin ardından katılımcılara Ahi pilavı ikram edilecek.

17 Eylül Perşembe günü saat 11.00’de Bilecik Valiliği Yeni Konferans Salonu’nda “Şeyh Edebali ve Ahilik” konulu konferans düzenlenecek. Konferansa Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Çam konuşmacı olarak katılacak.

Etkinliklerin son bölümünde ise 18 Eylül Cuma günü saat 12.30’da Orhangazi Camisi’nde, Şeyh Edebali ve ebediyete irtihal eden esnafların ruhuna Mevlid-i Şerif okutulacak. Programın ardından Ahi pilavı ikramı yapılacak.