Bilecik’te ilk kez düzenlenecek

featured

256 sporcu geliyor


Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan takvime göre Bilecik’te ilk kez düzenlenecek olan Gençler Yıldızlar Karma Korfbol Grup Müsabakaları 16 Mart’ta başlayacak.

Yıldızlar ve Gençler müsabakalarına İstanbul, Bolu, Kocaeli, Eskişehir, Sakarya, Konya, Çankırı, Kırıkkale, Karabük ve Kastamonu olmak üzere 10 farklı şehirden 15 okul iştirak edecek.

96 Yıldız, 160 Genç kategorisinde yarışmak üzere toplam 256 sporcunun katılacağı müsabakalar İstasyon Çok Amaçlı Spor Salonunda yapılacak olup grup müsabakaları çapraz eşleşmeler sonucunda en iyi iki takım İzmir’de yapılacak Türkiye Birinciliği Yarışmalarına katılma hakkı elde edecek.

16 Mart saat 10.00’da İstasyon Çok Amaçlı Spor Salonunda başlayıp 3 gün boyunca sürecek turnuvaya tüm halk davet edildi.

Diğer yandan, “Korfbol” grup müsabakalarının Bilecik’te düzenleneceğini duyan vatandaşlar, şaşkınlıklarını gizleyemeyerek “Böyle bir spor dalı mı varmış?” ifadelerine yer verdiler.

Korfbol Nedir?

Korfbol, erkeklerle kadınların birlikte oynadıkları tek ve eşsiz bir takım sporudur. Korfbolu eşsiz bir spor yapan ise oyunda hiçbir cinsin diğerine üstünlük sağlamadan tamamen eşit sayıda ve eşit olarak birlikte oynamalarıdır. Oyunda kadınlar ve erkekler aynı rollere sahiptir ve gereken tüm fonksiyonlar her iki cins tarafından da gerçekleştirilir.

Korfbolun Kuralları Nelerdir? Nasıl Oynanır?

Bir takım 4 erkek ve 4 kadın oyuncudan oluşur ve eşit şekilde 2 bölgeye ayrılan sahanın her bir bölümüne 2 kadın ve 2 erkek oyuncu olarak yerleşirler. Rakip takım da aynı şekilde sahaya yerleşir. Bir maç, 25 dakikalık gerçek oynama süresiyle iki devrede oynanır ve her bir devre, bir dakikalık aradan oluşan teknik mola ile iki eşit periyoda bölünür. Korfbol direği ve sepeti sahanın her iki tarafında arka çizgiden 6,67 m içerde yer alır bu da 360 derecelik bir açıdan atış yapmaya ve sepetin arka tarafında oynamaya olanak sağlar.

Korfbolun diğer sporlardan farklı bazı özellikleri vardır. Bu özellikler; çok yönlü beceri gerektirmesi, iş birliği gerektiren oyun, kontrollü fiziksel temas ve cinsiyet eşitliği olarak sayılabilir. Korfbol bir güç oyunu değil beceriye dayalı bir spordur bu nedenle kurallar sporcuların fiziksel temasının en az düzeyde olmasını sağlamak üzere oluşturulmuştur. Korfbolda birçok fonksiyon ve görev vardır ve oyuncular tüm bu fonksiyonları uygular. Ayrıca her 2 sayıda bir hücum ve savunma değiştiği için hem savunmayı hem de hücumun bütün fonksiyonlarını yerine getirmek gerekmektedir.

Dünyada Korfbol

Korfbol, Hollandalı bir beden eğitimi öğretmeni olan Nico Broekhuysen tarafından 1902 yılında tasarlanmış ve geliştirilmiştir ve günümüzde 67 ülkede oynanmaktadır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da tanınan korfbolun gelecekte olimpik bir spor olması için girişimler yapılmaktadır.

Korfbol kapalı alanda oynandığı gibi açık alanlarda da oynanmaktadır. Açık alan olarak, çimde ve kumda oynanmasının yanı sıra eğlence amaçlı suda dahi oynanabilir.

Türkiye’de Korfbol

  • 1995 yılında Marmara Üniversitesi ve Işık Okulları’nda başladı,
  • 2002 yılında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından tanındı,
  • 2008 yılında Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesine alındı.

Günümüze kadar düzenli olarak yapılmış organizasyonlar

  • Üniversiteler Arası Korfbol Şampiyonası
  • Kulüpler Arası Türkiye Şampiyonası
  • Kulüpler Arası 19 Yaş Altı Korfbol Şampiyonası
  • Kulüpler Arası 21 Yaş Altı Korfbol Şampiyonası
  • Kulüpler Arası 23 Yaş Altı Korfbol Şampiyonası
  • Kulüpler Arası Plaj Korfbolu Şampiyonası
  • Üniversiteler Arası Plaj Korfbolu Şampiyonası
  • Türkiye Deplasmanlı Korfbol Ligi

Federasyon çatısı altında kurulan milli takımlarımız:

  • 21 Yaş Altı Korfbol Milli Takımı
  • 23 Yaş Altı Korfbol Milli Takımı
  • A Milli Korfbol Takımı
  • Üniversite Korfbol Milli Takımı