BOZÜYÜK’ÜN İLK FOTOĞRAFINI ABDÜLHAMİTHAN ÇEKTİRDİ

featured

Günümüzde ve yakın tarihimizde Bozüyük’ün ve Bilecik’in birçok fotoğrafı var ve biz bunları Fotoğraf Galerimizde zaman zaman yayınlıyoruz.

İlçemizin ilk fotoğraflarının 1880 yılında Osmanlı Sultanı Abdülhamit Han tarafından çektirildiğini biliyoruz. Bu fotoğraflarda Bozüyük’ün genel panoraması ve o dönemde yaşayan Bozüyüklülerin yerel kıyafetlerle verdikleri pozları görebiliyoruz.

Peki; fotoğraf döneminden çok önce Bozüyük’ün bir resminin çizildiğini biliyormusunuz?

Evet; tarihin çok eski ve tozlu sayfalarını karıştırdığımızda Matrakçı Nasuh’un Bozüyük’ü resmettiği minyatürü görebiliyoruz.Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan büyük bilgin Matrakçı Nasuh aynı zamanda bir minyatür sanatçısıydı.Sultanın seferlerine katılır ve gördüğü yerleri resmederdi.

Bu seferlerden birinde de Bozüyük’ten geçen Matrakçı Nasuh o dönemde küçük bir kasaba yada köy olan Bozüyük’ü kalemine ve kağıdına aldı.

Günümüze ulaşan bu minyatürde Üyük Tepesi,yanında Kervansaray,Kasımpaşa Camii ve birkaç evi çizerek Bozüyük’ün bilinen en eski resmini oluşturmuş oldu.

Minyatürün tamamına baktığımızda en üst kısımda Osmanlı’nın kuruluş yeri Söğüt ve bir su kuyusu simgelenmiş.

Derbent Boğazı dediğimiz tepelik alanın arasından geçen yoldan Bozüyük’e ulaşılıyor.Minyatürün en alt kısmında ise İnönü bulunuyor.Burada İnönü’nün hemen dibinde olan büyük mağara çok net bir şekilde görülüyor

Matrakçı Nasuh kimdir?

1480 yılında Bosna’da doğan ve  1564 yılında vefat eden Matrakçı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşadı.Kaynaklarda Matematik ve Sanat alanlarında kitaplar yazdığı belirtiliyor.

Aslen Bosnalı olan Matrakçı Nasuh ‘un beş dil bildiği Boşnak Müslüman bir aileden olmasına rağmen devşirme yolu ile Osmanlı’ya getirildiği, donanmada da görev aldığı,yetenekli bir yeniçeri ve kılıç ustası olduğunu öğreniyoruz.