BŞEÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİR İLKİ BAŞARDI

featured

PROF. DR. HARUN MİNDİVAN: ”DIŞA KARŞI DÖVİZ KAYBINI ÖNLEMİŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”


Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Türkiye’de bir ilke imza atarak vücutta kullanılan biyomalzemelerin laboratuvar koşullarında farklı yüklerde ve vücut sıvıları içerisinde aşınma ve korozyon performansını birlikte belirleyecek uluslararası standartlara uygun test cihazı imal etti.

 

İmal edilen bu cihaz sayesinde canlı doku üzerinde yapılan test yöntemleriyle benzerlik sağlanarak, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Diş Hekimliği Fakülteleri, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı laboratuvarlarında yapılan çalışmalarda, daha düşük maliyetle biyomalzemelerin aşınma ve korozyon davranışlarının test edilmesinde bu cihaz kullanılabilir. Tamamen yerli ve milli olan bu cihazın patenti başvuru aşamasında.

İnsan vücuduna yerleştirilen biyomalzemeler, insan vücudunda sürekli ve karmaşık bir yapı içinde kalmakta ve insan vücudunda kaldıkları süre boyunca eş zamanlı olarak çeşitli bozunma mekanizmalarına maruz kalmaktadır. Biyomalzeme alanında mevcut eksiklikler göz önüne alınarak yapılan bu cihaz ile kalça ve diz protezlerinde ve dental (diş) biyomalzemelerde mekanik aşınma ve kimyasal/elektrokimyasal reaksiyonların birleşik etkisinden kaynaklanan bozulma süreci tespit edileceK.

“Dışa karşı döviz kaybını da önlemiş olacağını düşünüyorum”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Mindivan, Türkiye’de ilk kez yeni üretilen biyomalzemeler üzerinde aşınma ve korozyonun ortak etkisini simüle edecek şekilde bu test cihazı yaptıklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Diş uygulamalarında aşınma mekanizmaları, eşzamanlı darbe ve yanal sürtünme mekanizmasının sürekli varlığı ve kimyasal nedenlerle, gıda kaynaklı asitler yüzey tabakasında aşındırıcı etkilere neden olmaktadırlar. Bu tür aşınmalar tek başına veya kombinasyon halinde meydana gelebilir. Kalça ve diz protezlerinde kullanılan biyomalzemelerin aşınması sonucu meydana gelen implant gevşemesi nedeniyle revizyon ameliyatları yapılmaktadır.

Aşınma ürünü oluşumunun temel mekanizmalarını anlamak, biyomalzeme performansını iyileştirmek, revizyon prosedürlerinin sayısını azaltmak ve hastaların ağrısız, aktif yaşamlarına daha az komplikasyonla dönmesini sağlayacak biyomalzemeleri tasarlamak çok önemlidir. Düşük mekanik ve aşınma özelliklerine sahip biyomalzemeler çabuk hasara uğrayarak maliyeti artıracaktır. Bu cihaza bağlanan biyomalzemelerin ömür testleri yapılıyor.

Çıkan sonuçlara göre biyomalzeme üreticileri ürünlerinin kalitesini iyileştirmek için burada aldığı bilgileri kullanarak daha verimli üretimi Türkiye’de de yapılabilir hale getirecektir. Yurtdışına gönderilen testlerin ülkemizde yapılabilir olması araştırmacı ve biyomalzeme imalatçılarına zaman ve maliyet açısından avantaj sağlayacaktır. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde yapılacak bu testler sayesinde hem ülke ekonomisine hem de dışa karşı döviz kaybının önlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 23 Nisan 2023, 17:02

    Kurucu Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan Hocamızdan yadigar bu güzel okul (@BSEUniversitesi); nesli hür, irfanı hür nitelikli genç mühendis ve akademisyenlerin yetişmesine öncülük eder.