ÇATAK PROJESİ 2016 YILI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

featured

Toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik koruma programını tercih eden üreticilerin desteklenmesi amacıyla başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) projesi  2016 yılı çalışmaları tamamlandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız yaptığı açıklamada; “Proje kapsamında Hassas bölge tanımı; Mevcut yapısal dengede, çeşitli nedenlerle toprak yapısının ve su kalitesinin değiştiği gözlenen ve tedbir alınmadığı takdirde yakın gelecekte çevre açısından olumsuz etkilere sahip olabilecek bölgeleri ifade etmektedir. Bu amaca yönelik koruma programını tercih eden üreticilerimizi ayrıca ekonomik yönden de destekliyoruz.

ÇATAK kapsamındaki İller her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmekte olup ilimiz de projeden yararlanan iller arasında bulunmaktadır. Proje uygulama alanları İl Komisyonunun kararı ile sorunlu tarım alanlarında iyileştirme olanakları gözetilerek seçilmekte ve üç kategori başlığında çalışmalar sürdürülmektedir.

Proje kapsamında 2011 yılında 2 üreticimize 1.425 TL, 2012 yılında 13 üreticimize 8.551 TL, 2013 yılında 28 üreticimize, 18.690 TL, 2014 yılında 41 üreticimize 22.357 TL, 2015 yılında 65 üreticimize 151.184 TL destekleme ödemesi yapılan proje uygulamalarında,  2016 yılında  99 işletmeye 2640 dekar alan için   326.836 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

  1. Kategoride  toprak ve su yapısının korunması  başlığında, yoğun taşlılık sorununun giderilmesi, drenaj problemlerinin çözümü için açık drenaj sisteminin kurulması ve organik madde miktarının arttırılması amacıyla açık drenaj, taş toplama ve çiftlik gübresi uygulamalarını gerçekleştiren çiftçilerimizin desteklenmesi öngörülmektedir. II. Kategoride destekleme miktarı dekara 60 TL, III. Kategoride uygun basınçlı sulama tekniklerini seçen ve entegre mücadele yöntemlerini uygulayan çiftçilerimizin desteklenmesi öngörülmekte olup, bu kategoride destekleme miktarı dekara 135 TL olarak belirlenmiştir.

2016 yılı başvuruları 02 Mayıs 2016 – 1 Temmuz 2016 tarihleri arasında olan program çerçevesinde yapan çiftçilerimizin başvurularının tebliğe uygunluk durumları İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde incelenerek, komisyon kararını müteakiben  üç yıllık sözleşme imzalanmıştır. Proje kapsamındaki uygulamaları üç yıl boyunca yapacak olan üreticilerimize Çiftçi Kayıt Sistemi Üzerinden   destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Bu uygulamaların çiftçimize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda ilimiz genelinde bu uygulamaları çiftçilerimizle el ele verip daha geniş alanlarda daha ileri safhalar olan iyi tarım ve organik tarımı gerçekleştireceğiz.” dedi.

2016 yılı hakedişlerine ilişkin görüşmeler yapmak, proje çalışmalarını değerlendirmek amacıyla bir araya gelen İl ÇATAK uygulama komisyonu 2017 yılı için yapılacak çalışmalar hakkında görüşmelerde bulunmuştur.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir