ÇOCUĞUMUZA BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMANIN YOLLARI

featured

Uzman Klinik Psikolog Çağatay Ersan, çocuğumuza beslenme alışkanlığı kazandırmanın yollarını detaylarıyla anlattı.

‘Çocuk 4 yaşından itibaren aileyle birlikte yemek yiyecek düzeyde olur.” diyen Ersan, şöyle devam etti:

”Çocuğun tek başına yanında birisi gözetiminde yemek yemesi önemlidir. Ebeveynlerden Çocuğum üzerine döküyor diyerek çocuğun tek başına yemek yemeye çalışmasını engelleyecek davranışlarda bulunuyorlar. Kendi başına yemek yemeye çalışması belki başta üzerini ve etrafı batırarak yemesine neden olabilir. Ama zamanla düzenli bir şekilde yemek yemeyi öğrenecektir. Bu durumu aynı bisiklet binmeye benzetebiliriz.

Bisiklet binmeye ilk başladığımızda zamanlardaki düşme sayımızla ilerleyen süreçte düşme sayımız arasında büyük bir azalış bulunmaktadır. Çocuğun yiyeceği yemeğin porsiyonunu yaşına uygun olandan fazla olması yemeğini bitirememesine neden olur. Bu durumda çevresindekilerin ısrarına ve zorunlamalarının sonucunda kavgalara neden olabilir. Çocuk kendi içinde yemek yemeyi başarılı olarak anlamlandırmış olabilir. Yemek tabağını hiçbir zaman bitirememesi de onda başarı duygusunu tadamamasına neden olabilir.

Çocukların yemek yiyeceği tabağı ve çevresindeki nesneleri onu teşvik edici hale getirme çocuğun yemek yeme davranışını olumlu yönde etkileyebilir. Çocukların az yemek yeme bazen ebeveynlere tepki olarak yapmış olduğu bir davranışa dönüşebiliyor. Yeni kardeş sahibi olmuş çocuklarda, aile fertlerinden birisinin uzak bir yerde oluşu gibi durumlar bu davranışın oluşumunda etken olabilir. Çocuğun yemek yiyeceği alanda fazla gürültü, dikkat bozucu teknoloji aletleri bulunmaması önemlidir.

Çocuğun tabağını önündeki masaya bıraktığında yemek süresi geçtiği halde herhangi bir yeme davranışı göstermediyse ebebeynin eğer tabağındakileri yemeyeceksen kaldırcağım diye çocuğa sorulmalıdır. Çocuktan bu konuda onay alınıyorsa tabak masadan alınıp çocuğun görmeyeceği bir alana kaldırmalı veya çöpe atılmalıdır. Burda çocuğa verilen mesaj Bu ailede yemek saatleri dışında yemek yemenin yasak olduğunun farkına varılması gerekir.  Ebeveynlerin çocuğun yemek yememe sorunun altındaki durumunu çözümlemesi önemlidir. Eğer altında yatan sebebin farkına varmadıysa bir Uzman Psikologdan yardım alması önemlidir.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir