Eğitim-İş Bilecik Şube Başkanı Çelik:“Saygınlık kıyafetle değil, bilgiyle kazanılır”

featured

Eğitim-İş Sendikası Bilecik Şube Başkanı Ozan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2026-2027 eğitim öğretim yılına yönelik hazırlayarak 81 ile gönderdiği genelgeye tepki gösterdi. Çelik, genelgede öğretmenlerin kılık kıyafetine yönelik düzenlemelerin yer almasını eleştirirken, Eğitim-İş olarak söz konusu genelge hakkında hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Genelgenin eğitim sisteminde yaşanan temel sorunlara çözüm getirmediğini savunan Çelik, öğretmenler üzerindeki denetimlerin artırıldığını ve eğitim politikalarının merkezi talimatlarla yönlendirilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Öğretmenlerin kıyafetleri ve önlük uygulamasına ilişkin düzenlemeleri de değerlendiren Çelik, sendikanın daha önce aldığı kılık kıyafet eylem kararının sürdüğünü belirtti. Çelik, yeni dönemde alınacak eylem kararlarının önlük uygulamasını da kapsayacağını ifade ederek, üyelerinin okul yönetimleri veya milli eğitim müdürlükleri tarafından herhangi bir baskıya maruz kalması halinde yalnız bırakılmayacağını söyledi.

“Öncelik kılık kıyafet olmamalı”
Eğitim sisteminde çözüm bekleyen çok sayıda sorun bulunduğuna dikkat çeken Çelik, öğretmenlerin ekonomik şartları, okullardaki personel yetersizliği ve öğrencilerin yaşadığı beslenme sorunlarına vurgu yaptı.

Çelik, öğretmenlerin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu, birçok okulda temizlik ve güvenlik personeli eksikliği yaşandığını ve çocukların okula yeterli beslenme imkanına sahip olmadan geldiğini belirterek, Bakanlığın önceliğinin kılık kıyafet düzenlemesi olmasını eleştirdi.

Öğretmenlik mesleğinin itibarının kıyafet düzenlemeleriyle artırılamayacağını dile getiren Çelik, öğretmenlerin ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş güvenliklerinin sağlanması ve ücretli ile sözleşmeli gibi farklı istihdam biçimlerinin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

Genelgenin bilimsel ve pedagojik yaklaşımdan uzak olduğunu ileri süren Çelik, öğretmenin toplumdaki saygınlığının kıyafet üzerinden değil, sahip olduğu bilgi, birikim ve öğrencilerin hayatına yaptığı katkılar üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Eğitim-İş olarak genelgeye karşı dava açacaklarını yineleyen Çelik, sendikanın öğretmenlerin emeğini, mesleki onurunu ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğini belirterek açıklamasını tamamladı.