EĞİTİMDEKİ AKSAKLIKLARI KOMİSYONLAR İNCELEYECEK

Bien Seramik 24 Derslik Okul Yapacak

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları 5. birleşimle sona erdi. 10 Ekim 2014 Cuma günü yapılan birleşimle 5 gündem maddesi görüşüldü.  Böylece Ekim ayı toplantıları sona erdi.

1.gündem maddesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün “ilimiz, Bozüyük ilçesi, Çarşı mahallesi, 77 Ada, 328 Nolu parselde hazine adına kayıtlı olan, üzerinde Çitosan İlköğretim Okulu hizmet binası bulunan 4.630,00 m2 yüzölçümüne sahip taşınmazın ilköğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere idaremize devir alınması talebi görüşüldü.  Konuyla ilgili İl Genel Sekreteri Halis Nalbant üyelere bilgi verdi.

Nalbant: “Bu Okulun Devrini Almak İstiyoruz”

Nalbant:  “Çitosan adlı Bozüyük Yeni Mahallede bir ilköğretim okulu var. 4.630,00 m2 taşınmaz. 222 sayılı eğitim kanununda ilköğretim okulu mülkiyetleri ya ilgili köyde ilgili köy tüzel kişiliğine ya da il özel idare adına kayıtlı olması gerekmektedir. Ama biz yine de hazine malları üzerine de geçmiş zamanda tahsis üzerine de bu okulları yapmışız. İlköğretim okullarını özel idareler yapar genelde ya da bağışçılar yapar. Şimdi milli eğitim müdürlüğü bizden talep ettiler. Hazine adına kayıtlı bu alanın özel idare adına kayıtlı olması gerektiğinden bahisle devir almamızı istediler. Biz de mal müdürlüğü ile yazışma yaparak bunun 222 sayılı kanuna göre il özel idaresi adına tescilinin olması gerektiğini bildirdik. Onlar da başka amaç için kullanılmamak kaydı ile devrini öngördüler. Bu şartlı bir devir olduğu için, şartlı her türlü bağış ve devirlerde il genel meclisinin kararlarıyla yürüyor. Bunun devrini almak istiyoruz. Ama ilerde ne gelecek onu belirtmek istiyorum. Bozüyük Belediyesi ile de bir çalışma var sanırım. Burada yeni bir ilköğretim okulu yapılması gündeme geldi takasla birlikte. Ya mevcut okul genişletilerek bir okul yapılacak ya da çevresinde takas ile yeni bir ilköğretim okulu gündeme gelecek. Bunun için milli eğitimin tedbiri. Öncelikle birinci aşaması bu arsanın il özel idaresine devri, biz de bunun kabulünü arz ediyoruz”

Bu sonuçta bir okulun devri.  İsterlerse komisyon çalışabilir ama gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bu süreç hızlanırsa diğer aşamalar daha hızlı gerçekleşir” dedi.

Sertler: “Bien Seramik’in sahibi 7 dönüme yakın bir yere 24 derslikli bir okul yapacak”

Nalbant’tan sonra söz alan Bozüyük Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Oğuz Sertler:  “Sizin söylediğiniz yeni bir okul yapılacak. Burada 4 dönümlük bir arazi var. Şuanda ki mevcut okul 12 derslikli daha önce belediye ile yazışmalar olduğu için biliyorum. Şuanda Bien Seramik’in sahibi 7 dönüme yakın bir yere 24 derslikli bir okul yapacak. Böyle bir taahhütü var. Bu mevcut yeri de kendisine istiyordu ama şuan için değişti sanırım bazı şeyler. Yani burayı fabrikaya katacak fakat 24 derslikli okulu da milli eğitime hibe edecek. Kendisi kullanamıyordu 7 dönümlük rekreasyon alanı var.Bu alanlarla ilgili oraya okul yapma ve bu okullara kendi ismini verme düşüncesi vardı sanırım. Böyle bir şey söz konusu” ifadelerini kullandı. Sertler’den sonra söz alan Bozüyük MHP İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Uyanık:

Uyanık: “Bien Seramik orada herhangi bir çalışma yapmadı”

 “Biz malımıza sahip çıkalım. Sizin belediye başkan yardımcılığı yaptığınız zamanda gündeme geldi. Giden valinin zamanında da gündeme geldi. Ama Bien Seramik orada herhangi bir çalışma yapmadı. İlk önceliğimiz bizim burada ki mevcut okulumuzun il özel idaresine devredilmesi” dedi.

Oylanan madde oy birliği ile kabul edildi.

2. gündem maddesinde “2014-2015 Eğitim Öğretim yılında eğitim, öğretim ve taşımalı sistemde meydana gelen aksaklıkların incelenmesi ve giderilmesi talebi görüşüldü. Teklifte imzası bulunan Osmaneli Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Hakan Özkan söz alarak bazı okullarda sorunlar olduğu yönünde kendilerine şikayetler geldiğini belirterek konunun komisyonlar marifetiyle incelenmesi talebinde bulundu.

Özkan: “Temizlik açısından problem yaşandığı iletildi”

Özkan sözlerine şöyle devam etti:  “Öğretim ve taşımalı sistemde sorun olduğunu muhtarlarımız vasıtasıyla bize iletildi. Okullarda çocukların park ve bahçelerde oynadığı alanlarda isnat duvarlarının bazılarının olmadığı, top oynarken toplarının yola kaçtığı ve tehlike arz ettiğini ilettiler. Aynı zamanda okullarda hijyen ve temizlik noktasında lavaboların ve kullanılan tuvaletlerin çok hijyen olmadığı temizlik açısından problem yaşandığı iletildi. Biz de bu amaçla bir komisyon kurularak yerinde inceleme adına dilekçemizi verdik.” dedi.

Yılmaz: “Aklınıza da mı gelmiyor öğretmenlerin varlığı?”

Özkan’dan sonra söz alan Gölpazarı CHP İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Yılmaz mecliste 4-5 tane öğretmen olduğunu, böyle önemli bir konunun diğer öğretmenlere teklif edilmediğini, isimlerinin yazılmasını unuttuklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Burada eğitim öğretim yılındaki aksaklıkların giderilmesi ile ilgili arkadaşların güzel bir teklifleri var. Ama meclisimizde dört tane beş tane öğretmen var. Bir tane öğretmene teklif ederek, onların sorunlarını daha iyi bilen bir arkadaşın ismini yazmayı unutmuşsunuz galiba? Aklınıza da mı gelmiyor öğretmenlerin varlığı? Teşekkür ederim”

Oylamaya sunulan bu yazılı teklif CHP’li iki çekimser oya rağmen AR-GE ve Eğitim Komisyonuna oy çokluğuyla havale edildi.

Gündemin 3. Maddesinde  “Bilecik ili Bozüyük ilçesi Kapanalan, Kuyupınar ve Çaydere köylerinin parselizasyon ve tapu problemlerinin incelenmesi talebinin görüşülmesi”  vardı.

Konuyla ilgili söz alan Bozüyük Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Oğuz Sertler:  “Bizim üç tane köyümüz var. Bu üç tane köyümüz Karasu su toplanma havzasında bulunuyor. Malum bunu il özel idaresi olarak 1/100.000’lik çevre düzeni planını biz yaptırdık. Fakat burada şöyle bir durum var. Burada Ahıska Türkleri’nin yaşadığı sürekli göç alan, genç nüfusun olduğu köylerimiz.

Sertler: “Aldıkları ya da yaptıkları eve ruhsat alamıyorlar”

Özellikle Kapanalan ve Kuyupınar. Burada taşımalı sistem ile eğitim de yapılıyor. Fakat parselizasyon sorunu var. Aldıkları ya da yaptıkları eve ruhsat alamıyorlar. Tapularını ayıramıyorlar. Hala tarla geçiyor. Burada nüfus da genç olduğu için gidip bakarsanız hepsi yeni yeni evler. Yeni göç aldığı için. Fakat sıkıntı var. Burada da çevre ve şehircilik il müdürlüğünde çevre mühendisi bir arkadaşımız birde şehir mühendisi bir arkadaşımız 100.000’lik plan üzerinden herhangi bir şekilde ölçü alınamaz dendiği halde ölçü almış, nasıl aldıysa. Buraya parselizasyon yapılamaz, burası karasu su toplanma havzası deyip red vermiş. Bu retten dolayı diğer kurumların da hepsinin olumlu görüşleri var fakat sadece çevre ve şehircilik il müdürlüğünün olumsuz raporu var. Şuan da DSİ’ye de yazı yazıldı bu konuyla ilgili. DSİ’ den gelecek cevap ile buranın Karasu su toplanma havzası olmadığını biz takip edeceğiz. Bu dilekçeyi o yüzden Bozüyük İl Genel Meclisi Üyeleri olarak biz verdik. Bir daha ki birleşimde DSİ’ den gelen yazıya göre bu araştırmayı yapıp sonucu meclisimize bildirip, takibini yapalım derim. Ama yine karar siz meclis üyelerinin” dedi.

Uyanık: “Ahıska Türkleri burada tarla almışlar”

Sertler’den sonra MHP Bozüyük İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Uyanık söz aldı. Uyanık: “Bu talep sözlü olarak gelmişti. Oğuz beyin açıkladığı gibi diğer meclis üyelerimiz de biliyor, çevre mühendisi verdik oraya. Ama bu bölge Karasu su toplanma havzası olarak  gözüktüğünden dolayı oradaki arkadaşlarımızın herhangi bir inşaat ruhsatı konusunda, imar noktası konusunda sıkıntıları var. İnegöl’den ve diğer yerlerden Ahıska Türkleri burada tarla almışlar. Köyün yerleşik düzeni içerisinde binalarını yapamıyorlar. Biz bunu DSİ ve Çevre müdürlüğü ile tekrar görüştüğümüzde imar  komisyonu vasıtasıyla bu probleme çözüm bulma noktasında Karasu su toplanma havzasından çıkarttığımızda hem köyün gelişimi noktasında hem de vatandaşlarımıza bir fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum” diyerek konunun komisyona havale edilmesini talep etti.

Sertler: “Hafif gece kondu tarzı yapılaşmalar var”

Uyanık’tan sonra tekrar söz alan Oğuz Sertler, “Şuanda yazı DSİ 3. Bölge Eskişehir’de. O yüzden Kasım ayında görüşülmek üzere İmar Komisyonuna sevk edebiliriz” dedi ve şunları söyledi:  “Komisyona havale edelim ama dediğim gibi bu ay içerisinde DSİ’den olumlu ya da olumsuz bir rapor gelecek. Bundan sonrası zaten işleyiş devam edecek. Çünkü öyle bir şey ki bu köyler ve Karasunun geçtiği alan arasında yaklaşık 3 kmlik bir alan var. Burası su toplanma havzası olamaz. Arada büyük bir tepede var. Karasuyla bir alakası yok. Bozüyük’ de Karasunun çevresine baktığımız zaman basın da burada ama hafif gece kondu tarzı yapılaşmalar var. Yani onlara izin veriliyor ve ya göz yumuluyor fakat köy yerleşik alanında bulunan 3 tane köyde bu parselizasyon yapılamıyor. Adam tarla olarak almış, inşaatını evini yapmış fakat onlar da kaçak statüsüne giriyor. Biz bunu düzeltelim istiyoruz. Vatandaşlar da düzelsin istiyor fakat sadece Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde burada olumsuz raporundan dolayı DSİ ile gidip ön inceleme yaptırılıp bunu karasu su toplanma havzasından çıkartıcağız.”dedi.  

Bozüyük Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Oğuz Sertler’den sonra sözü Ak Parti Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Hüseyin Çelik aldı.

 Çelik: “Ben Oğuz beyin dediğinden şunu anlıyorum. Çevre düzeni hazırlanırken bir yanlışlık veya o km2’yi geniş tutmakla böyle bir yanlış yapılmış. Yerleşime açılması gereken  yer varken açamıyoruz. Açılmaması gereken yerlerde yerleşim devam ediyor.

Çelik: “Orasının su toplanma havzası olmasının ihtimali hiç yok”

Böyle bir arıza daha önce Bozüyük Belediyesi’nde de böyle bir konu olmuştu. Hatta konu yargıya da aksetti. Bu konuda da öyle bir şey varsa eğer çevre düzeni planının yapılmasında ki prosedür izlenerek bizim yapacağımız bir çalışma olabilir.” dedi.  

 Çelik’ten sonra Oğuz Sertler’ de “Bu çevre planı, harita var ama o harita üzerinden hiçbir şekilde ölçü alınamaz. Yani orada ki çevre ve şehircilik il müdürlüğünde ki arkadaş şehir plancımız ya da çevre mühendisimiz neyse o nasıl bir ölçü adlı onu da bilmiyoruz. Biz gittik. İl genel meclisi üyelerimiz hepsi biliyor burayı. Yani Kapanalan köyü, Kuyupınar hele iyice yukarıda orasının su toplanma havzası olmasının ihtimali hiç yok. Aşağıda da Çaydere var. Yani 3 km’ ye yakın mesafede nasıl su toplanma havzası olacak.  O daha önce ki mahkemelik olduğumuz konuda da şunu söyleyeyim. Şöyle bir şey vardı. Poyra köyümüz var Eskişehir yolunda. Ortalama 20-25 km’ ye yakın bir mesafe. Orası da su toplanma havzasında gözüküyordu. Karasu havzası. Bugün hep beraber  gidelim. Karasuyun çıktığı nokta belli. Aşağıya doğru akıyor ve o da tam tersi yukarıda bir köy. O yüzden itirazımız olmuştu o dönemde. Ondan sonra dediğiniz gibi Halis bey ile karşılıklı sulh ile biz bunu karşılıklı çözdük. Yine aynı problemi yaşıyoruz fakat burada ki esas problem bu harita üzerinden ölçü alınamaz dediği halde arkadaşlarımız burası tam buraya denk gelebilir mantığıyla red vermişler. Üç tane köyümüzün üçü de şuanda ruhsat almada,parselizasyon yapmada problem yaşıyor. Bunu çözmek istiyoruz” diyerek İl Genel Meclisi üyelerini bilgilendirdi.

Konu İmar ve Bayındırlık komisyonuna havalesine oy birliği ile kabul edildi.

4. gündem maddesinde  Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü’nün “ Gölpazarı ilçesi Üyük Köyü yolu güzargahında geçen araçların hızlarının düşürülmesi amacıyla hız sınırlayıcı kasis ve gerekli işaretlerin yapılması” talebi görüşüldü. Adı geçen maddeyle ilgili Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ozan Bakkal üyelere bilgi verdi. 

Bakkal: “Son mevcut durumla ilgili kısa bir bilgi vereyim. Üyük ve Medetli köyü arasındaki düzlükte araçların hızlı geçmesi dolayısıyla Üyük köyünden bu araçların hızlı geçmesini engellemek amaçlı kasis talepleri olmuş. Bu talep meclisimizde görüşülmüş, araçların hızlı geçişini engelleyici basit bir çözüm olarak kasis uygun görülmüştür. Gece ben oradan geliyorum. Muhtarlarımızla da görüştüm. Üyük köyümüzün muhtarı yoktu onunla da telefonla görüşebildim. Karanlık bir nokta. Gece büyük problemler yaşanabiliyor. Şimdiye kadar konuya kasis yapalım mı yapmayalım mı diye basit bir konu olarak değerlendirmişiz şimdiye kadar. Ama asıl taleplerine baktığımızda Üyüklüler araçların hızlı geçmemesini istiyor. Medetli köyümüz ise kasislerin kendilerine zarar verdiği düşüncesinde. Bu yoldan traktörlerimizle gece geçiyoruz, gündüz geçiyoruz. Bu geçişler sırasında sıkıntı yaşıyoruz. Traktörlerin römorklarında tarım ürünleri taşıyoruz. Kasisler bize sıkıntı yaratıyor diye sitem ediyorlar. Benim görüşümü soracak olursanız biz bunu set yapalım mı yapmayalım mı şeklinde basit bir çözüm yerine illa set ile mi engelleyelim hızlı gidilmesi konusunda daha ilk tedbirleri almamışız, hız sınırlayıcı tedbirlerimizi almamışız o noktada. Işıklandırma noktasında bu güzargahta zayıflık var. Üyük köyünün sağ ve sol girişlerinde birer tane en azından köy içi aydınlatma olmuş olsa hem bunların arasında ki problem giderilecek setlerin bulunduğu yer yani birinci setin olduğu noktada sağ tarafta ki sette Üyük’ün, sol taraftaki araziler de Medetli’ nin arazisi anayola kadar. İki köy bir bakıma yola ortak gibi. Birinin arazileri sağ, diğerinin sol tarafta. Yani set yapalım ya da yapmayalım şeklinde iki köyümüzü mağdur edeceğimize ilk önce ilk tedbirleri alarak bunları uygulayabiliriz.

Bakkal: “Meclisimizin gündemine gelmesindeki sebep şuan için meclisimizin ilk kararının  meclisimizce alınmış olması”

Hız sınırlayıcı tedbirler alabiliriz, kolluk kuvvetlerine bildirebiliriz ya da işaretlemelerimizi yapabiliriz. Bunlar yeterli gelmiyorsa karayollarında uygulandığı gibi ses çıkartıcı, tümsek olmayacak bantlar var bu bantlardan kullanabiliriz. Bir çözüm deneyebiliriz. Buradan sonuç alamasak tekrar meclisimizin gündemine gelebilir. Meclisimizin gündemine gelmesinde ki sebep şuan için meclisimizin ilk kararının  meclisimizce alınmış olması, meclisimiz Üyük’ te set yapalım diye bir karar almış.Medetli de diyor ki bu Üyük köyünün içinde de set var. Üyük köyünün ana girişinin, köy girişinin önünden Medetli’ ye giden noktayı da kapsadığını Üyüklüler düşünüyor. Burada bir netlik olmadığı için meclisimize intikal etmiş bir konu. Takdir meclisimizindir. İlk kara da meclisimizin dilekçede muhtarlığın çizimi var. İki köyü de rahatsız etmeyecek ama hız sınırlamalarını ve hızlı gidilmeyi azaltıcı tedbirlerin alınacağı konusunda yararlı olacağı konusunda görüşümüz vardır” diyerek teklifi meclisin takdirlerine sundu.

 Bakkal’dan sonra söz alan CHP Gölpazarı İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz: “Bu konu iki köy muhtarının anlaşıp çözmesi gereken bir konu aslında. Burada iki köy arasında husumet yaratmaktansa şimdilik dondurulup bu kasislerin konulması bir müddet ertelensin diye düşünüyorum.

Yılmaz: “Burada iki köyü bariyer veya engellerle gerdirip aralarında husumet çıkarmayalım”

Her iki köy de ziyaret edilerek, komisyon da olabilir köy muhtarları da buraya çağırılarak görüşleri alınabilir. İki köyü birbirine husumet haline getirmeden bir müddet hız işaretlerinin konulmaması taraftarıyım. Çünkü köyler içli dışlı olmuşlar. Aralarında bir geçimsizlik var. Muhtarlar arasında da bu böyle. Su meselesinden dolayı bir geçimsizlik var. Tam Üyük köyünün su havzalarının çıkış yerinde Medetli köyünün kuyuları var. Köylüler arasında bir sıkıntı var. Biz de burada iki köyü bariyer veya engellerle gerdirip aralarında husumet çıkarmayalım diye düşünüyorum. Bir müddet ertelenmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

Ak Parti Meclis Üyesi H. Hüseyin Çelik ise “ Tabi ki daha evvel bir önce ki çalışmada da bu tür şeyler konuşuluyordu. Fakat yol şubemizin ve yol şube müdürümüzün tespiti ve teklifi de gayet bu iş sizin dediğinize de uygun. Orada meclis kararı ile yapılmışsa o kasisler, onun bir defa zaten mevcut Üyük köyümüzün de dışında diğer köylerimizin de kullandığı sadece Medetli köyünün değil, diğerlerinin de kullandığı bir yol. Orada zarar veriyorsa tekrar bu meclisimizin kararı ile eskisini iptal edip yol şube müdürümüzün yeni usuller dediği renkli çizgiler mi olur tabela mı olur uyarıcı levhalar da konulduktan sonra problem kendiliğinden hallolabilir diye düşünüyorum. Eğer bu şekilde bir kararımız olursa yani şöyle, mevcut eski karar iptal edilerek oraya yeni işaretlerin konulması” dedi ve Yol Şubesinin teklifinin uygun olduğunu belirtti.  

Uyanık: “Birinci önceliğimiz burada Trafik işaretlerini uygulamak”

MHP Meclis üyesi Zeki Uyanık da söz alarak   “Yol iş müdürümüz gerekli açıklamaları yaptı. Geçen dönemde önümüze gelmişti ama kasis olayını biz uygulamaya geçmedik orada. Medetli köyü Osmaneli’ mizin büyük bir köyüdür. Üyük köyümüzü de seviyoruz Gölpazarı’ mızın köyü. Ama yerleşim noktasında tarım arazileri birbirine geçmiş durumda zaten. İnsanları germeden sayın Yol -İş müdürümüzün söylediği gibi bizim birinci önceliğimiz burada trafik işaretlerini uygulamak. Arkasından kasisli, tırtırlı yolar diyoruz dönüşlerdeki, bunları da uygulayabiliriz. İnsanları germeden önce ki kararımızın iptali, yeni meclis kararı ile karayollarının uygun gördüğü işaretlemeleri yol iş müdürümüz vasıtasıyla yapmamızı talep ediyoruz” diye konuştu.

Oylanan bu gündem maddesinde meclisin almış olduğu eski karar doğrultusunda set yapımının iptali ve 50 km hız sınırı tabelasının koyulmasına oy birliği ile karar verildi.  

Ekim ayının son görüşülen maddesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün “Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin ilimiz Söğüt ilçesi Dudaş Köyü sınırları içerisinde bulunan İR.83624 maden ruhsat numaralı sahada IV. Grup Maden (Altın) Ocağı açıp işletmek üzere işyeri açma ve çalışma ruhsatı talebi görüşüldü. İl Özel İdaresi Emlak ve İstimlak Müdürü Muharrem Dumansızoğlu konu hakkında açıklamalarda bulundu.

 Dumansızoğlu açıklamasında  “Açık işletme burası. 45 hektarlık bir alanı kapsıyor. Kurumlardan değişik görüşler alınmış. Toprak koruma projesi incelemiş. Biz meclisteki komisyonun da bu konuyu incelemesi talebiyle meclise havale ettik. Meclisten görüş istendi. Konunun gerekli komisyonlara havalesine arz ediyoruz” dedi.

Özütürk: “Söğüt’ e gelir sağlamaktadır, o yüzden bu ocağın açılmasında fayda var”

Dumansızoğlu’ndan sonra MHP Söğüt İl Genel Meclis Üyesi Tevfik Özütürk söz aldı. Özütürk konuşmasında “Söğüt için gerçekten elzem bir ocak. Çünkü Eskişehir yolundaki ocakları da Koza Altın, Söğüt’ e katma değer sağlamakta. Söğüt için verimli bir ocak. Bütün aldığı ürünleri veya bütün aksamlarını Söğüt’ ten temin etmekte, Söğüt’ e gelir sağlamaktadır. O yüzden bu ocağın açılmasında fayda var” diyerek görüşlerini bildirdi.

Oylamaya sunulan  Ekim ayının son gündem maddesi  AR- GE ve Çevre komisyonuna havalesine oy birliğiyle karar verildi. Oylanan bu maddeden sonra Ekim ayı oturumları son bulmuş oldu.

Kasım ayı toplantılarının 3 Kasım 2014’te saat 10.30’da başlayacağı belirtildi.

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir