ERZURUM’UN KURTULUŞU BİLECİK’TE KUTLANACAK

 

Bilecik’in aktif derneklerinden Bilecik Erzurumlular Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılını 11 Mart 2012 Pazar günü çeşitli etkinlikler ile kutlayacak. Dernek Başkanı Lütfi Akyüz, konuyla ilgili gazetemize vermiş olduğu açıklamada “12 Mart 1918 günü Türk’ün kalbi olan Erzurum’un esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuştuğu gündür. Cumhuriyet’in müjdecisidir.” dedi.

HASAN GÜNER

Erzurum’un boş bir şehir olmayıp, evliyalar şehri olduğunu aktaran Akyüz, “Nene Hatun ve Kara Fatma torunları olarak kurtuluş günümüzü kutlayarak, Ermenilerin yaptığı zalimliği gelecek nesillerimize hatırlatacağız. Türk olmanın gururunu yaşamak için bu etkinliğimizi düzenleyeceğiz” dedi. Akyüz ayrıca, kurtuluş günü olan 12 Mart’ın mesai gününe geldiğinin altını çizerek, Bilecik’te organize edilecek 94. yıl kutlamalarının 11 Mart’ta yapılacağını söyledi.

Erzurum’un tarihine dair ufak bilgiler aktaran Dernek Başkanı Lütfi Akyüz, “Erzurum tarih boyunca birçok kavim ve milletlerce idare edilmiştir. 1514’de Osmanlı Devleti’nce fethedilen Erzurum, Cumhuriyet’in ilanına kadar Osmanlı idaresinde kalmıştır.

1917 yılındaki Osmanlı-Rus savaşında Ruslar tarafından işgal edilen Erzurum, sonrasında Ermenilere bırakılmıştır.  Fransızlar ile Ermenilerin ortak noktası da, 1917 yılında Ermenilerin başında olan Fransız asıllı bir generaldir. Fransa’da çıkartılan yasanın amacı, Erzurum ve Doğu Anadolu’da yaptıkları soykırımın üzerini kapatmaktır.

ERZURUM, ERMENİLERİN ZALİMLİĞİNE UĞRAMIŞTIR

12 Mart’a gelinceye kadar Erzurum’da resmi 9563 yerli ahali Ermeni çeteleri tarafından şehit edilmiştir. Bilecik’imiz nasıl ki Yunanistan işgaline uğrayıp yakılmışsa, Erzurum da o dönemde Ermenilerin zalimliğine uğramıştır.

20 ilçesi bulunan Erzurum ilinde 11 tane kale mevcuttur. 15 adet Selçuklu ve Osmanlı camisi, 16 adet medrese, 8 adet türbe, 14 adet çeşme ve 9 adet hamam halen faaliyetlerine devam ediyor. Bar oyunumuz var. Bu oyun yiğitliği ve mertliği sembol eder. Cirit oyunu Türklüğün ata sporudur. Birçok medeniyete beşiklik eden Erzurum, Atatürk’ü bağrına basarak kongresini yapar. Bu kongrede alınan kararlardan en önemlisi, manda ve hakimiyetin Türk milleti tarafından hiçbir zaman için kabul edilemeyeceğin bütün dünyaya duyurulmasıdır.

ÜLKESİNİ SEVEN HERKESİ BEKLİYORUZ

                Atalarımızdan öğrendiğimiz bu günleri unutmadan, geleceğimize yön vermek için çabalıyoruz. Bu kapsamda kurtuluşumuzun 94. yılını, kardeş şehrimiz Bilecik’te aynı havayı ve duyguları teneffüs etmiş insanlarla kutlayacağız. Bu etkinliğimize Erzurum yöresinin halk ozanları ve şairleri katılacaklar.  Çocuklarımız gelen misafirlerimize şiirler dinletecek. Erzurum ilinden insanları ve belediye başkanı davet ettik. Türk milletinin varlığını ve bütünlüğünü koruması ve meselelere sahip çıkma anlamında kutlayacağımız bu etkinliğe, bütün insanları, hemşerilerimizi, dostlarımızı ve büyüklerimizi davet ediyoruz.

                Derneğimizin yetiştirdiği bar ekibimiz orada gösterisini yapacak. Misafirlerimize yöresel ikramlarımız olacak. Bilecik Belediyesi ile birlikte kutlayacağız inşallah. Katkıları var bizlere. Bilecik ile Erzurum’un kardeş şehir olduğunu, kardeşliğimizi kimsenin bozamayacağını, doğu ile batının arasında herhangi bir ayrım olmadığını göstererek bu etkinliğimizi yapacağız. Ülkesini seven herkese buraya bekliyoruz” dedi.

                BİLECİK’TE 6000 ERZURUMLU YAŞIYOR

                Bilecik’teki yaşayıp da Erzurum nüfusuna kayıtlı kişi sayısının yaklaşık 2590 civarında olduğunu söyleyen Başkan Akyüz, Bilecik nüfusuna kayıtlı olan ve burada doğan Erzurumlular ile birlikte bu sayının 6000’e çıktığını belirtti.

 

                CANLI YAYINLARDA BİLECİK’İ TANITTIK

                Derneğin 1993 yılında kurulduğu aktaran Akyüz, devamında ise şu cümleleri kurdu:

                “Bugüne kadar derneğimize emeği geçen başkan, yönetici, idareci ve üyelerin hepsine ayrıca teşekkür ediyorum. Hizmetlerinden dolayı hepsine minnettarız. Biz yönetim kurulu olarak görevi devraldığımız günden bugüne kadar birçok çalışma yaptık. İlk olarak bir şölen düzenledik. Bunun yanı sıra çeşitli kış akşamları etkinliklerimiz oldu. Buraya gelen misafirlerimiz oldu. Derneğimiz bünyesinde arama kurtarma ekibimiz var. Derneğimizin yetiştirdiği halk oyunları ekibimiz var. Yazın piknik şöleni yaptık. Bilecik ilini ve derneğimizi tanıtma anlamında 4 adet ulusal yayın yapan televizyon kanalına gittik ve canlı yayınlara katıldık. Şu ana kadar 33 adet halk ozanı derneğimize geldi. Bilecik ilinde hemşerilerimizle buluştu.

                18 MART’TA MEVLÜT OKUTACAĞIZ

                Allah izin verirse 18 Mart’ta Şeyh Edebalı Türbesi’nde şehitlerimize mevlüt okutacağız. Mayıs ayının sonuna doğru bahar şenliğimiz olacak. Hedefimiz derneğimize ait bir dernek binası alabilmek. Onun için uğraşıyoruz. Bütün hemşerilerimizden o yönde katkılarını bekliyoruz. 

                ERZURUM BİZİM HASRETİMİZ

                Kardeş şehir olma fikri şuradan çıktı. 2011 yılı plakadan dolayı Bilecik yılı olarak nitelendirildi. Türkiye’de yapılan ilk kış olimpiyatları Erzurum’da yapılacağından, 2011 yılı Erzurum yılı ilan edilmişti. Biz de ikisini kesiştirdik. Aynı kaderleri paylaşan insanlar olduğumuzdan iki ili kardeş şehir olarak ilan ettik. Dernek tabelamıza Şeyh Edebalı’nın resmini koyduk. Yaşadığımız şehir şu anda her şeyimiz ama Erzurum bizim hasretimiz.

                KENT KONSEYİ YORUMU

                Kent Konseyi toplantıları gibi Bilecik’e katkı sağlayacak etkinliklerde derneklerin de söz hakkı olması, arkasında kitle olan insanların, bu memleketin sorunlarında fikir belirtmeleri ve sorumluluk almaları lazım.

                KABRİSTANDA İKRAMA BİZ DE KARŞIYIZ

                İl Müftüsü Necati Tayyar Taş’ın derneğimizi ziyareti sırasında yaptığı uyarıyı, dernek olarak uygulamaya geçtik. Müftümüz ziyaret esnasında mezarlıkta yapılan ikramların uygun olmadığını söyledi. Dernek olarak cenaze törenlerimizde kabristanda yapılan ikramları kaldırdık. Taziyeler dernek binamızda kabul ediliyor ve ikramlar burada yapılıyor. Diğer vatandaşlarımız da dernek binamızı bu amaçla kullanabilirler”

                DERNEKLER SEÇİM DÖNEMLERİNDE HIZLANIYOR

                “Gerçekleştirdiğimiz sohbet esnasında düşüncelerini aktaran Bilecik Erzurumlular Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür DerneğiBaşkan Yardımcısı Edu Talip Dursun “Biz kurtuluş savaşının başladığı yer olan Erzurum’dan, Osmanlı’nın kurulduğu yer olan Bilecik’e geldik” diyerek devamında şu ifadeleri kullandı:

                “Biz ne kadar şanslıyız ki bir kurtuluş savaşının başladığı yerde doğup büyüyoruz. Sonrasında ise Osmanlı’nın kurulduğu Bilecik’e geliyoruz ve burada yaşıyoruz. Bu bir Erzurumlu için büyük bir onurdur. Dernekler seçim dönemlerinde hızlanıyor, faaliyete geçiyor ve seçim bitince kapanıyor. Ama bizim derneğimizde öyle bir şey yok.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. ERZURUM’UN KURTULUŞU BİLECİK’TE KUTLANACAK ERZURUM’UN KURTULUŞU BİLECİK’TE KUTLANACAK erzurumun kurtuluşu.. – böyle bir kutlamalar her ilimizde yapılması gerekir. bilinçlenelimmm..!!

    Cevapla
  2. Teşekkür – Erzurum’un kurtuluşunu , kuruluş şehrinde kutlayan derneğimize teşekkür ediyor , çalışmalarında başarılarının devamını dileriz …

    Cevapla