Gazeteci Tuncer Bilecik’i yazdı Göz kamaştıran bir şehirdeyim. Bilecik’te..

featured

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı Gazeteci Üstün Tuncer Bilecik’te gerçekleşen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 27. Başkanlar Kurulu Toplantıları’na ilişkin bir yazı kaleme aldı. Bilecik’e dair izlenimlerini aktaran Tuncer, “Taşı mermer, toprağı seramik.
Yaprağı ipek.
Diriliş, kuruluş ve kurtuluşun şehri.
Şeyh Edebali’nin diyarı, Ertuğrul Sancağı, Osmanlı’nın Ocağı…
Tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kültürel mirası ile gerçekten göz kamaştıran bir şehirdeyim. Bilecik’te..” diyerek başladığı yazısında şunları aktardı:
Küçük ama şirin..
Yemyeşil..
Sempatik , sıcak kanlı insanların yaşadığı “Türkiye’nin Huzurlu ve Mutlu Şehirleri”den belki de, en önde gelenlerinden birisi Bilecik burası..
Marmara Bölgesi’nin tam kucağına oturmuş, dört bölgenin sınırları içerisinde kalmış, sakin, huzurlu bir şehir.
Yemyeşil vadileri, uçsuz bucaksız verimli toprakları, Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı Söğüt gibi tarihe imza atmış ilçeleri ile bambaşka bir güzellikler kenti..
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, bilinen ilk adı ile “Belekoma” sonra, “Ertuğrul”, daha sonra ilk adına benzer bir ad almış bu kent, son olarak “Bilecik” oluvermiş,
Adeta, bir “Müze Kent”
Bilecik’in ekonomisinde, tarım ve hayvancılığın yanı sıra madencilik, ormancılık, dericilik, bıçakçılık, mermer, tuğla, seramik ve tahta işlemeciliği sektörleri önemli bir paya sahip.
Bilecik’te bulunan zengin mermer ocakları kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
**
Bilecik’e uğrarsanız, kente özgü ovmaç çorbası, bıldırcın kebabı, dağ eriği ekşili kesme çorba, cevizli büzme tatlısı, Bilecik Güveci, parmak köftesi, Bilecik nohutlu mantı, zırz, nişasta helvası, huris tepsi gibi farklı lezzetleri tatmayı sakın unutmayın.
**
Ve, Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Gazi’ye olan vasiyeti..
“Oğul…
Beni kır, Şeyh Edebali’yi kırma.
O bizim boyumuzun ışığıdır.
Terazisi dirhem şaşmaz.
Bana karşı gel, O’na karşı gelme.
Bana karşı gelirsen, üzülür incinirim.
O’na karşı gelirsen, gözlerim sana bakmaz, baksa da görmez olur.
Sözümüz Edebali için değil, senceğimiz içindir bu dediklerimi vasiyetim say.”
Bu vasiyatname, Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’te bulunan Türbesi önünde mermer bir sütun üzerine işlenmiş.
Gelen geçen kim olursa, önce bu mermer sütun önünde duruyor, vasiyetnameyi okuyor ve sonra Ertuğrul Gazi’nin Türbesi’ne girip “Rahmet Duası” okuyor.
Her yıl binlerce, hatta yüz binlerce insanımız Ertuğrul Gazi’nin Türbesini ziyaret edip, bu sözleri dikkatle okuyup, Ertuğrul Gazi’nin öğütlerinden ders çıkarıyor.
Bu vasiyet, ünlü romancımız Tarık Buğra’nın bir romanında da geniş olarak yer alıyor. Ertuğrul Gazi’nin Osman Gazi’ye nasihatı olarak kulaktan kulağa yayılıyor ve böyle biliniyor., Öyle ki, bu sözcükler tarihi mekanların girişlerinde, Bilecik’in cadde ve sokaklarında, bir parkın girişinde, kültür merkezlerinin duvarlarında, girişlerinde, üniversitelerde, kamu kuruluşlarının duvarlarında “Ertuğrul Gazi’nin Nasihatları” olarak yer alıyor. Hele hele Bilecik’te, nerede ise her sokak başında, şehrin her giriş ve çıkışında karşınıza, Şeyh Edebali’nin bu sözcükleri ve heykeli karşınıza çıkıyor. .
Birde, Şeyh Edebali’nin, “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” şeklindeki o ünlü sözü, hemen her yerde sizinle beraber..
Bilecik şehrinin sembolü, Türklüğü ve kayı boyunu temsil eden iki ok ve bir yaydan oluşan “IYI” yazısı. Bu sembol, şehrin her noktasına nakış gibi işlenmiş. Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi, kamu ve özel sektör kuruluşları, STK’lar, Sanayi ve Ticaret Odası gibi kuruluşlar bu sembolü “LOGO ve AMBLEM” olarak kullanıyor. Bilecik halkı, tarihine ve kültürüne sonuna kadar sahip çıkıyor yaşatıyor.
**
Bilecik’teyiz. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 27. Başkanlar Kurulu Toplantıları’nı izliyorum.
Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş 150’ye yakın gazeteci ile birlikteyiz.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, Federasyon Başkanları, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve yönetim Kurulu üyeleri, tam kadro eksiksiz Bilecik’te. Gazeteciler arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örnekleri Bilecik Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yaşanıyor.
Bilecik Ticaret Odası ve Bilecik Medya ve İletişim Derneği Başkanı, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ergün’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 27. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ilk oturumu önemli konukların katılımı ile gerçekleştirildi.
Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Kütahya Valisi Musa Işın, Bilecik Belediye Başkanı Mehmet Sadık Kaya, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıddıka Özkaldı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Kurulu Koordinatörü İdris Kardaş, BİK İletişim Müdürü Ogün Akçakoca ve Digital Medya Koordinatörü İdris Çam, toplantıda yaptıkları konuşmalarda, “Medya ve gazetecilerin sorunları”, “Medyada yaşanan gelişmeler ile digital Medya’nın hayatımıza girmesi ile sektörde yaşanan sorunlar” üzerine görüşlerini aktardılar.
Toplantıya katılan gazeteciler, özellikle BİK Genel Müdürü Cavit Erkılıç ve İletişim Daire Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Kurulu Koordinatörü İdris Kardaş’ı soru yağmuruna tutarak merak ettikleri konularda görüş alış verişinde bulundular.
Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bilecik hakkında bilgiler verirken, kentin tarım ve sanayi alanında yaşadığı gelişmelere dikkat çekti. Bilecik’in yıllık ihracatının 3 milyar doları aştığına belirterek, “Bilecik bugün, her alanda gelişmeye devam ediyor. Çoğu sanayi kentinden daha çok ihracat yaparak Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu rakam bile Bilecik hakkında net bilgiler verdiği gibi, kentin sanayi, ticaret, tarım ve hayvancılık alanında nereye geldiğini açıkça göstermektedir” dedi.
Kütahya Valisi Musa Işın, Ağrı Valisi olduğu günlerde yaşanan 15 Temmuz’u ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Üyeleri ile birlikte yaşadığı 15 Temmuz Gecesi’ni anlattı. 15 Temmuz’a karşı çıkan ve ilk kınama bildirisini Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun yayınladığının unutulmaması gerektiğini söyleyen Kütahya Valisi Musa Işın, 15 Temmuz sonrası TGK Başkanlar Kurulu Üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısı sırasında çekilen bir fotoğrafı göstererek, TGK’nın Türkiye ve medya dünyası için önemini hatırlatıp konfederasyon üyelerini Kütahya’ya davet etti.
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılıç konuşmasına, Bilecik İletişim ve Medya Derneği’nin davetini kabul ederek ilk kez bir meslek örgütünün toplantısına katıldığını ve TGK üyeleri ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek başladı.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılıç, BİK çalışmaları hakkında bilgi verirken, digital madya’da yaşanan gelişmelere ve medya dünyasının digital alana doğru hızla yol aldığına dikkat çekti. BİK’in yerel basına destek olmaya devam edeceğini ve resmi ilan fiyatlarında yapılan yüzde 100’lük artışın BİK’in yerel medyaya olan desteğini açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Erkılıç, geleneksel medya ile digital medyanın gelirlerinin artırılması için kaynak arayışına devam ettiklerini söyledi.
BİK GENEL MÜDÜRÜNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç “Basanla basmayanın, satanla satmayanın, personel çalıştıranla çalıştırmayanın, maaş ödeyenle, ödemeyen, okunanla okunmayanı habercilik yapanla yapmayanı birbirinden ayıracağız.
Bu son iki yıl hem genel hem kurumumuz hem de sizler açısından oldukça hareketli yoğun ve bereketli geçti. Son on yılda çeşitli dönemlerde gündeme gelen ve 2022 yılında yasalaşarak 1 Nisan 2023 yılında uygulanmasına başlanan kanunla dijital dönüşüm sürecinin ilk etabı başarıyla tamamlanmıştır. İnternet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınarak resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını kazanmaları önemli bir gelişmedir. Bu mecrada görev yapan arkadaşlarımızın basın kartı alabilmeleri ve özlük haklarına yönelik iyileştirmeler bu dönemin en önemli kazanımı olmuştur. Devamı süreçte, geleneksel medya ve digital medya sıkı şekilde denetlenecek ve hak edenler destek almaya devam edeceklerdir” diyerek medya organlarını uyardı.
**
TGK 27. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ikinci bölümünde, sektörde yaşanan gelişmeler ve sorunlar ele alındı. Toplantı sonunda bir de sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, Gazetecilik meslek yasasına olan ihtiyaç, ekonomik sorunlar, Basın İlan Kurumu destekleri ve İcra İlanları, İnternet uygulamaları, gazetecilerin yeşil pasaport istekleri, televizyon ve radyo yayıncılığı, güç odaklarına bağımlılık, basın özgürlüğü, basında çalışma koşulları gibi konulara yer verilerek kamuoyunun dikkati çekildi.
**
Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ikinci günü sosyal programlara ayrıldı. İlk ziyaret, Osmanlı Devleti’nin temelinin atıldığı Söğüt İlçesi’ne yapıldı. Ertuğrul Gazi’nin Türbesi ziyaret edildi. Bilecik’in en önemli merkezlerinden birisi olan tarihi Osmaneli İlçe ziyareti, gazeteci ve eşleri ilçeye hayran oldu.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ilçenin tarihini, projelerini ve gerçekleştirmek istediği hedefleri anlattı. İlçede sabah erken saatlerde belediyenin davetlisi olarak Kültür Sanat Spor Konağı’nda kahvaltı yapan heyet, yüz yıllık evler arasında yürüyüş yaptı, Aya Yorgi Kilisesi ile Osmaneli-Sakarya yolunda bulunan ve içerisinde 4 şifalı suyun aktığı çeşmeleri barındıran Yunus Söylet İçmeleri ve Osmaneli Sosyal Tesisleri’ni gezdi.
TGK 27. Başkanlar Kurulu Toplantıları’na, İç Anadolu Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca ve Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu ve ben birlikte katıldık.