GELİŞEN SEKTÖR KARŞISINDA BİZ KÜÇÜK KALACAĞIZ DEME ŞANSIMIZ YOK

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ve Bilecik Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası  (SMMMO) Başkanı Süleyman Kıral'ın katıldığı toplantıda 13 oda başkanı temsilcisi yeni çıkan parakende yasası ve vergi mevzuatları hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. 

"Esnaf olarak eskiden kalan güzellikleri yaşatamıyoruz"

 Bilecik'in ilerleme kaydeden yapısının yanında esnaflık adına geleneklerini de yaşatması gerektiğinin altını önemli çizen Yağcı,  şöyle konuştu"

Esnaf bir toplumun en dinamik birimidir. Toplumun sinerjisi, toplumun enerjisi ve toplumu paylaştıran dinamiklerden bir tanesi. Maalesef günümüzdeki dejenerasyonlarla esnafımız ciddi bir şeklide kan kaybetti. Aynı zamanda tabi ki esnafımız geleneklerimizin de devamı noktasında önemli bir unsur. Dünya üzerindeki gelişmeler, büyük kuruluşlar, şirketleşmeler, AVM'lerin oluşması Bilecik'imizde de, Türkiye'mizde de ve dünyanın birçok yerinde de esnaflarımızı, mahallelerimizde bizlere yıllarca hizmet veren bakkalımızdan tutun da ayakkabıcımıza, imalat sektöründeki diğer esnaflarımızla daha hoyrat bir toplum oluyoruz. Eskiden olan o güzellikleri, özelikleri istediğimiz gibi yaşatamıyoruz. Belki ekonomik alandaki rahatlığın da getirmiş olduğu belirgin etkenler de bunun içerisinde var."

"Her kesim kendi geleneksel motifini yaşatmalı"

Her kesimin kendi meslek gruplarındaki geleneksel motifleri yaşatmasının yeni iş kollarının açılmasına katkı sağlayabileceğini kaydeden Yağcı," Bu konulara ilişkin olarak yapılan açılımları günümüz şartlarına uyarlayarak tasarımları yapılırsa geçmiş ve gelecek arasında ciddi bir bağ kurulmuş oluyor. Ayrıca da bu meslek dalları da yaşamlarına devam etmiş olur."dedi

Pazartesi günleri, pazar bereket dualarıyla açılacak

Pazartesi günleri kurulan pazarda da ahi geleneğinin yaşatılması için çalışmalar yapılacağını belirten Yağcı, "

Bilecik'e kuruluşun ve kurtuluşun şehri diyoruz. Bilecik'te yeni gelişmeler olacağı gibi geleneklerimizi de unutmamalıyız. Az önce birlik başkanımızla da görüştük. Bir çok yerde olduğu gibi pazartesi gününe ve haftaya bereket duasıyla başladık. İnşallah önümüzdeki haftalarda müftülüğümüzle de yapacağımız diyaloglarla bizim de pazarımız artık sabahları uygun bir saatte saat 10.00'da olabilir, bir bereket duasıyla, bir esnaf duasıyla güne başlayacağız.Pazarımız da bu anlamda bu şekilde oluşturalım istedik" dedi.

"Gelişen sektör karşısında biz küçük kalacağız deme şansımız yok"

Bir taraftan esnafımızı ve geleneklerimizi korumaya çalışırken diğer taraftan da  gelişmeler karşısında da 'Biz küçük kalacağız' deme şansımız da yok. Ben 11 yıldır devamlı olarak şunu söylüyorum; Buraya AVM'de gelecek, başka kuruluşlar da gelecek. Bunun gelişimin önüne set çekmek mümkün değil. Boşluk bırakmamak lazım o zaman.Boşluk nasıl bırakılmaz? Belki esnaf kardeşlerimizden biri çıkar da bir AVM kuramayabilir ama 20-30 tane esnaf kardeşimiz, ticaret erbabı kardeşimiz bir araya gelirse günümüzün ihtiyaç duyduğu büyük işletmeleri el birlik kurabiliriz. Onun için de  birleşmek durumundayız. Aramızda birliği, beraberliği, kardeşliği, güveni geliştirmek durumundayız. Bunu geliştirdiğimiz ve  şehrimizde ihtiyaç olan ticari yatırım alanlarını biz kendimiz yerine getirdiğimiz zaman ise dışarıdan gelen insana  yatırım yapma noktasında açıklık kalmaz.

"Bir Bilecikli AVM yapmazsa bu boşluğu başkaları doldurur"

Bilecik'te diyelim ki bugün 5 yıldızlı bir otel ihtiyacı var. Bu 1 tane olur. 2.si yaşamaz. Ticaretin temel kuralı karlılıktır. Hesap sağdan da soldan da ayrı çıkar bu noktada. Bunu Bilecik'ten birisi yaparsa dışarıdan gelen insan bu girişime girmez. Yapmazsa o açıklığı doldurmak için birisi gelir mutlaka yapar.

Bizim yaptırdığımız anketlerde halkın en çok istediği şeylerden birinin AVM olduğu ortaya çıktı. Ben alışveriş merkezi istiyorum, niye Bursa'ya, Eskişehir'e gideyim şeklinde talepleri var.O zaman bu yapılacaksa, toplum bunu istiyorsa ki istiyor. Mutlaka  da olacak. Bu yıl olmazsa seneye olacak. Bu açıklık varsa o zaman esnaf odaları olarak, ticaret odaları olarak, mali müşavirlerimizin de teknik desteklerini alarak belediyeyi de önüne düşerek bu imkanları oluşturup bunu kendi içimizde gerçekleştirip yapmak hem pastadaki payımız devam edecek. Buraya yeni bir ortak girmemiş olacak. Hem de kendimiz hem de bulunduğumuz sektörde bir adım öteye adım atma fırsatımız olacak. Onun için birbirimize güvenmeliyiz. Önyargılardan uzaklaşmalıyız. Birliğimiz, beraberliğimiz çok önemli. Bilecik bu zamana kadar sizlerin şehrimize yaptığı katkılarla büyük bir güç kazandı. İnşallah bundan sonra da bu ortak girişim ve katkılarımızla çok daha ileri noktalara gidecek. 

"Yan sanayi olmadığı için esnafımız da zenginleşemiyor"

Bilecik sanayisindeki en büyük eksikliğin yan sanayi ürünleri üreten bir yanı olmaması olduğunu dile getiren Yağcı,"Türkiye'nin aslında nüfusuna göre sanayisi en güçlü illerden birisiyiz. Ama halkımız aynı oranda zengin değil. Esnafımız zengin değil. Neden? Yan sanayisi fazla olan,  sanayisi fazla olan sanayi kolları bizde yok. Diyelim ki burada bir otomotiv sektörü olsa; otomotiv sektörünün aynasını bir arkadaşımız üretse, onun başka bir materyalini başka bir kardeşimi üretse o zaman esnafımıza da sanayiciliğe adım atma fırsatı olur.  Şehrimizin esnafı, eşrafı yatırımlarını bu alana göre yapar. Bu zamana kadar yatırım sektörlerimiz genelde kendine yönelik sektörler. Yan sanayisi güçlü olan  sektörler değil.

"Bilecik'e bir Ahi Çarşısı lazım"

Yağcı aynı zamanda bir Ahi Evran olan Şeyh Edebali Hazretlerinin memlleketinde bir Ahi çarşı olmamasının büyük bir eksik olduğunu dile getirerek;"Bilecik'e bir Ahi çarşısı lazım. Neden lazım? Hakikaten Ahi Evran Şeyh Edebali Hazretleri Bilecik'e mensup. Bizim esnaflık anlayışımız noktasında geleneklere ilişkin bir çarşı düzeni olması gerekiyor. Ahi Evran'ın kabrinin bulunduğu bir şehir olarak hiç de bu konulara uygun bir şehir çarşı düzenimiz yok. Esnaflık kültüründe daha çok gruplara göre bir yerleşim var. Kunduralar çarşısı, tuhafiyeciler ve benzer esnaflar yan yana diziliyormuş. Ama bizim  coğrafyamızda, ticaret anlayışımızda karmaşık bir düzen var. Balıkçının yanında elektrikçi var, onun yanında eczane, onun yanında tuhafiye. Rastgele düzenlenmiş bir çarşı düzenimiz var. İnşallah uygun bir zemin ve mekanda bunlarda sizlerin de görüşünü alarak böyle bir düzenlemeyi de Bilecik adına olması gerekir diyorum. 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir