GENÇLER SOSYAL MEDYANIN FARKINA VARDI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İBF konferans Salonu’nda gerçekleşen program kapsamında Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Yrd. Doç. Tolga Torun, Sosyal Medya Farkındalığı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sosyal medyanın çok önemli bir silah olduğunu belirten Torun, “Ama her önemli silah gibi doğru kullanıldığı zaman etkili olarak karşımıza çıkabilir. Farkındalık yaratmak işletmeler açısından çok önemlidir. Farkındalık yaratabilen ve rakiplerinden farklı olan işletmeler markalar tervih edilmekte ve insanların zihninde kalmaktadır. Bu yüzden çağımızın okur yazarlığı olarak sosyal medya okur yazarlığınım sadece bir kullanım olarak kalmaması ve bilgiyi üreten bir nesil yetişmesi gerekir. Bu yüzden ben bu kursun da oldukça yaralı olduğuna inanıyorum.”dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2014 yılı 1. Çağrı Dönemi’nde kabul edilen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bilecik Belediyesi’nin ortakları olduğu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin de desteklediği

“Bu proje ile gençlerimizin kendilerini geliştirmesini sağlıyoruz”

“Geleceğimizi Yazalım” projesi kapsamında düzenlenen “Sosyal Medya Farkındalığı” konferansının açılış konuşmasını Proje Koordinatörü Mustafa Turhan tarafından yapıldı. Proje hakkında bilgiler veren Turhan şöyle konuştu:

“TC. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destekleme Programı 2014 Yılı 1. Çağrı Dönemi’nde desteklenmeye değer bulunan “ Geleceğimizi Yazalım” Projesi, Bilecik İnsan Hak ve Değerleri Koruma Derneği tarafından yürütülen bir projedir.

Bu proje ile; Bilecik ilinde; Teknolojiye ilgisi olan gençlerin yeni donanım ve yazılım teknolojileri yararlı bir şekilde kullanmaları, yeni bilgiler edinmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Proje öncelikle; ilimizde ve ülke genelinde eksikliği hissedilen web tasarım ve sunucu tabanlı programlama dili dalında gençleri, etkili birer birey olmaları sağlanmaktadır.

Proje kapsamında 14 Eylül Pazar günü 14-29 yaş arası 25 gencin katılımıyla uluslar arası “Cebit Bilişim Eurasia 2014” fuarına katılımını gerçekleştirdik.

Projenin kurumsal kimliğini yansıtacak Bilecik merkezdeki Bilecik merkezdeki liselerden 14 tasarımın katıldığı proje logo yarışması düzenlenmiş ve sonuçlandırılmıştır. Dereceye giren yatırımcılara ödüllerini dernek başkanımız, belediye başkan yardımcımız, il milli eğitim müdürümüz proje merkezimizin açılış töreninde takdim etmişlerdir.

17 kursiyerin katılımlarıyla “İnternet Programcısı” kursumuz 9 Ocak 2015 Cuma günü başlamış ve projemizin bu faaliyeti yaklaşık olarak 4 ay sürecektir. Kursumuz başarıyla devam etmektedir.

Yaklaşık 20 kursiyerin katılımıyla 2. Dönem “ Web Uygulamaları Geliştirme” kursu açılacaktır. Bu kurs için başvurular devam etmektedir. Proje faaliyetleri ile ilgilenen katılımcılarımız için; hemen salonun dışındaki stand

da bulacağınız broşürü doldurmak ve bize ulaştırmak yeterlidir.

“Kurslarımız tamamen ücretsizdir”

Projemizdeki tüm faaliyetler Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak kurumlarımız tarafından finanse edilmekte ve faaliyetlerimiz tamamen ücretsiz olup toplum yararı gözetilmektedir.

Ayrıca projemizde bulunan kurslarımızdan başarı ile mezun olan kursiyerlerimize Milli Eğitim onaylı sertifikalar verilecektir. Kurslarımızdan mezun olan arkadaşlarımız ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarının web sayfası ücretsiz olarak tasarlayarak bir sosyal sorumluluk projesini de yerine getirmiş olacaklardır.

Tüm gençlerimizin katılımına açık olacak “ Web Sitesi tasarım Yarışması” kapsamında proje faaliyetlerine katılan gençlerimizin bu konuda teşvik edilmeleri sağlanacak ve dereceye girenlere ödüller verilecektir.

Projemizin ilerleyen döneminde “Güvenli İnternet Kullanımı” hakkında bir konferans daha olacaktır. Projemiz 2015 yılı Ağustos ayında sona erecektir.”

Bilecik İnsan Hak ve Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Hüsnü Geyik ise yaptığı konuşmada şu ana kadar yaptıkları 3. Projenin devamı için de çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

Sosyal Medyanın farkındalığı konusunda sunumunu gerçekleştiren Torun, 2007 senesiyle beraber Facebook’un ülkenin gündemine gelmesiyle sosyal medya farkındalığının önemine vardıklarını belirtti.

“Medya iletişim sürecinde bir aracıdır”

Torun şunları aktardı:

“Medya denilen şey iletişim sürecinde bir aracı faktör. Nedir bu iletişim süreci. Sizin bir iletişim kurabilmeniz için ki kişiye ihtiyacımız var. İletişim süreci içerisinde bir, gönderenin olması lazım. Biz buna kaynak diyoruz. İkinci olarak da alıcının olması lazım. İletişim sürecinden bahsedebilmemiz için bir mesaj göndermemiz lazım. Örneğin cep telefonlarında iletişim aracı olarak gönderdiniz mesajlar basit bir şekilde iletişim sürelidir. İletişim sürecinde bir aracıya ihtiyacımız var. Biz bu aracıya da medya diyoruz. Medya temek olarak İngilizce’de aracı demek. Günümüzdeki aracılardan ise; televizyon, gazete, radyo, dergi, gazete ve kitaplar. Bunlar sadece görünenler. Bir de billboardlar var, otobüslerin üzerindeki panolar, otobüslerin tutacak yerlerine kadar sizinle iletişime geçen pek çok unsur var. Bunların hepsinin temel fonksiyonu sizinle iletişim içine geçebilmek çabalarından oluşmaktadır.”

“İnternetin yaygınlaşmasıyla yeni bir iletişim modeli ortaya çıktı”

Türkiye’deki insanların yaklaşık yüzde 6’sının kitap okurken yüzde 95’sinin televizyon izlediğine dikkat çeken Torun, “Bir araştırmaya göre kişilerin 10 ile 15 saati televizyon başında geçiyor. İnsanlar izlemeseler bile bir şekilde seslerini duyuyor.”dedi.

İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber yeni bir iletişim modelinin ortaya çıktığını ifade eden Torun, “Medyanın size vaat ettiği şeylerin başında eğlence gelir. Ama he zaman eğlence temelli değildi. Bazı zamanlarda bilgi, bazı zamanlarda da eğitim amacı taşımaktadır yayınlar. Ama bu yayınları yaparken size bir şey sunarken sizden de bir şeyler istiyorlar. Bunların başında reklamlar gelir. Herkes hayatı boyunca reklam izlemiştir. Klasik medyayla reklamı sunan tarafın mesajı ne kadar alıp almadığı, bu reklamın firmaya ne kadar etkisi olduğu çok fazla bilinemiyor. Klasik medya burada bir çıkmaza giriyor. Çünkü klasik medya farkındalığı ölçemiyor. Farkındalığı ölçebilmesi içim birçok faktörden kendisini arındırması gerekiyor. Eski medya diye nitelendirdiğimiz gazete, radyo gibi unsurlar tek yönlü bir iletişim sağlıyor. Bu noktada ortaya sosyal medya dediğimiz çift yönlü dediğimiz unsurun ortaya çıkmasıyla önem kazanıyor.”ifadelerinde bulundu.

“Gençler artık dijital gerçeklikle daha çok ilgileniyor”

İnsanların teknolojinin gelişmesiyle beraber sosyal medya üzerinde daha çok vakit geçirdiğini belirten Torun, “İnsanlar arık kalkar kalkmaz telefonlarını kontrol ediyor. Gençler artık dijital gerçeklikle daha çok ilgileniyor. Sosyal medyada sosyalleştiği kadar gerçek hayatta sosyalleşmiyor. Onlar için gerçek sosyalleşmek facebook fotoğrafları altında yorumlaşmak. Şu anda cahil olan kişi facebook tan uzak olan kişi oluyor.”dedi.

İşletmelerin de sosyal medyayı etkili bir pazarlama aracı olarak gördüğüne değinen Torun, “İşletmeler hedef kitlelerini doğru belirleyerek doğru bir mesaj vererek tüketicilerine doğru bir görünümlük sağlıyorlar. Merak yaratarak dikkat çekiyorlar.”dedi.

Torun son olarak ise“Sosyal medya çok önemli bir silah. Ama her önemli silah gibi doğru kullanıldığı zaman etkili olarak karşımıza çıkabilir. Farkındalık yaratmak işletmeler açısından çok önemlidir. Farkındalık yaratabilen ve rakiplerinden farklı olan işletmeler markalar tercih edilmekte ve insanların zihninde kalmaktadır. Bu yüzden çağımızın okur yazarlığı olarak sosyal medya okur yazarlığınım sadece bir kullanım olarak kalmaması ve bilgiyi üreten bir nesil yetişmesi gerekir. Bu yüzden ben bu kursun oldukça yararlı olduğuna inanıyorum.” dedi.

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir