Güllece Bulamacı nasıl hazırlanır

featured

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Teknik personeli tarafından Güllece Bulamacı Hazırlanması ve Kullanılması konusunda Karaahmetler Köyünde eğitim düzenlendi.

Güllece Bulamacı nedir?

Çok yönlü etkisi, kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir olması ile fark yaratan gülleci bulamacı inorganik bir fungusit olarak sınıflandırılmaktadır. Birçok ilaca göre çevresel bakımdan daha güvenli görülen karışım, organik tarımda dahi tercih edilebilmektedir. Domates ve asmada külleme hastalığı, asmada ölü kol ve bağda mildiyö, zeytinde pamuklu bit, domateste yaprak küfü ve kurşuni küf elma ve armutta görülen kara leke, domateste bakteriyel yanıklık, ceviz hastalıklarından antraknoza, bakteriyel yanıklık ve ceviz uç nekrozuna karşı etki göstermektedir.

Hazırlanışı:

Geniş bir kap, karışımın kaynatılması için ocak, 100 lt su, 30 kg kükürt ve 15 kg sönmemiş kireç. (İhtiyaca bağlı olarak su miktarı azaltılarak veya artırılarak karışıma dâhil edilecek kükürt ve sönmemiş kireç oranlanabilmektedir).
Geniş bir kap içine 15 kg sönmemiş kireç konulur üzerine 40 lt su eklenir ve karıştırılır. Yaklaşık yarım saat sonra 30 kg kükürt eklenir üzerine 60 lt su ilave edilir (100 lt su tamamlanır). Hazırlanan karışım kaynatılmaya bırakılarak ara ara karıştırılır. Kaynamaya başladığı andan itibaren yaklaşık bir buçuk saat daha karıştırılmadan kaynamaya bırakılır. Süre tamamlandığında üzerinde oluşan köpük ayrı bir kaba alınır (Ağacın gövdesine sürülmesi kış aylarında koruyucu etki sağlamaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında ise, topraktan ağaca doğru ilerleyen zararlıların uzaklaşmasını ve gövdenin güneş ışınlarından korunmasını sağlayarak olumlu yönde etki yapmaktadır.) Hazırlanmış bulamaç soğumaya bırakılır ve süzülerek temiz kaplara aktarılarak kullanılacak zamana kadar güneş görmeyen ve serin bir yerde muhafaza edilir.

Uygulaması:

İklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak bitkilerin büyüme döneminde uygulanacak güllece bulamacı oranı değişkenlik gösterebilmektedir (Ağaçlarda % 1, sebzelerde % 0,75 ve karpuz, kabak vb. geniş yapraklı sebzelerde % 0,50).