Güneş gözlüğünün pahalı olması kaliteli olduğu anlamına gelmez

 

Sahte güneş gözlüklerinin zararlarına değinen İnan, güneş gözlüğü alırken UV bilgilerini  kontrol etmek gerektiğini, UV bilgileri yoksa CE SERTİFİKASI olup olmadığına bakmak gerektiğini söyledi. İnan, konuyla ilgili şunları aktardı:

         “Önemli olan gözlük camının koruyucu özelliğidir”

             “İnsanlar güneş gözlüğü kullanma konusunda biraz bilinçsiz, utanıyorlar. Ama takmaları gerekiyor. Güneş gözlüğü alırken dikkat etmemiz gereken konular var. Pahalı ürün kaliteli olduğu anlamına gelmez. Burada önemli olan gözlük camının koruyucu özelliğidir. Güneş gözlüğünün araç kullanırken mi, şehir ortamında gezerken mi yoksa sahil kenarındayken mi kullanılacağı önemli.  Güneş gözlüğünü seçerken bunlara dikkat etmek gerekiyor.

            Güneş gözlüğü seçiminde cam rengi de önemli. Kişi, ten rengine göre cam ya da çerçeve rengini seçmeli. Açık tenliler kahve tonları, esmer olanlar daha siyah güneş gözlüğü kullanabilir. Çok siyah, koyu cam iyi değildir. Işık geçirgenliğini azaltır. Bu da görme kaybına neden olabilir. Güneş camlarının kendi aralarında yüzde 70’ten başlayıp yüzde 90’a kadar koyuluk dereceleri var. Araç kullanırken bu oran yüzde 80 ya da yüzde 85 civarında olmalı. Çünkü gözümüz ışıkla gören bir organ. Çok karanlık bir cam geldiğinde ışık geçirgenliği azalıyor ve görüntü kaybına neden olabiliyor. O da trafik kazalarına neden olabilir.

            Güneş gözlüğü alırken UV bilgilerini  kontrol etmek gereklidir. UV bilgileri yoksa CE SERTİFİKASI olup olmadığına bakabilirsiniz. CE sertifikası varsa güvenli ve yeterli diye düşünebilirsiniz.
            Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar gözde katarakt ve görme merkezinde 'sarı nokta' hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara sebep olabilir. Hatta makule dejeneresansı denilen bazı türlerinde tedavi imkânı olmamakta ve kalıcı körlüğe kadar gidebilmektedir.

 

Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma, göz kapaklarını açmada zorluk çekme gibi şikâyetlere sebep olmaktadır. Güneş ışığına aşırı maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda göz bebeğine doğru et yürümesi de oluşabilir.

 

UV engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler katarakt riskini artırır. Bu gözlükler kullanıldığında göz bebeği genişlemekte ve buna bağlı olarak göze daha fazla UV ışığı girdiği için katarakt riski artmaktadır. Özellikle çocuklarda güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmak ultraviyole ışınlarının yarattığı zararlı ışınların erken yaşta önlenmesi bakımından önemlidir. 

 

‘Güneş gözlüğü kış aylarında da kullanılmalı’

            Güneş gözlüğünün kış aylarında da kullanılması gerekiyor. Karlı havada yansıma yüzde 85 oranında, güneşten daha zararlıdır. İçinde bulunduğumuz bu kapalı havalarda da güneş gözlüğü takılması gerekiyor. Ozon tabakası önceden çok zararlı değildi ama şimdi dünyaya çok fazla zararlı ışın geliyor, bu da gözlerimizi fazla yoruyor.

            Polarize camlar var. Herkes polarize camın en iyi cam olduğunu düşünür ve genelde herkes polarize güneş gözlüğü ister. Polarizenin anlamı, camın içine ekstra filtreler koyularak yüksek parlamayı önlemektir. Deniz kenarında bulunanlar ya da doğa yürüyüşü yapanlar özellikle polarizeyi tercih ederler. Normal şehir ortamında polarize güneş gözlüğünü çok tavsiye etmiyorum. Çünkü şehir ortamında gezerken ekstra karanlık yapar. Normal, ultraviyoleyi yüzde 100 koruyucu degrade denilen ya da ultraviyole süzücü camlar kullanılabilir.

       

  ‘Fiyat eşittir kalite değildir’

            Fiyat eşittir kalite değildir. Güneş gözlüklerinde bazı markaların fiyatları daha yüksektir. Aslında bu biraz da patent parası oluyor. Türkiye’de gözlük piyasası büyüdü. Piyasaya girmek isteyen firmalar fiyatlarını düşük tutarak ürünlerini piyasaya sürüyorlar. Bunlar kalitesiz değil, fiyatı uygun, kaliteli ve herkesin kullanabileceği gibi gözlükler.

    

     ‘İmitasyon güneş camları plastikten üretiliyor, plastikte petrolden elde ediliyor’

            Normalde güneş camları özel organik, polikarbon ve mineral dediğimiz hammaddelerden üretiliyor, imitasyon güneş camları ise plastikten üretiliyor. Plastik petrolden elde ediliyor. Güneş ışığı sahte güneş gözlüğüne geldiğinde tamamen kimyasal bir reaksiyon oluşturup gözümüze zarar verebiliyor. Güneş gözlüğünün kullanım amacı gözbebeğinin refleks olarak büyüyüp küçülme hareketini sağlayarak zararlı ışığın göze gelmesini engellemektir. Sahte güneş gözlüklerinde gözbebeğinin büyüyüp küçülme hareketi olmuyor, gözbebeği küçülemeyince geniş kalıyor ve bir o kadarda zararlı ışını topluyor. Bu da uzmanların belirttiğine göre göz kanserine kadar yol açabiliyor. Normal, kaliteli güneş gözlüklerinin sap kısımlarında anti kanserojen madde var. Güneş gözlüklerini sadece cam olarak düşünmeyin, sapları da tenimize değdiği için önemli fakat sahte güneş gözlükleri tamamen plastikten yapılıyor. Plastik eşittir petrol, o da ısıyla beraber direk cildimize ekstra bir reaksiyon salgılıyor. Genelde sahte güneş gözlüklerini bayanlar aksesuar olarak kullanıyor. Saçına taç şeklinde takıyorlar. Sahte gözlükler bugün bir milyoncu dediğimiz mağazalarda da var, kozmetik malzemesi satan mağazalarda da var ya da insanlar çarşıda pazarda satabiliyor. Ben bir gözlükçü olarak bunların sağlık kurumları tarafından denetlenip, toplatılmasını isterim.”

ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir