HASTANE GÜNDEMİN TEK MADDESİ OLDU

Komisyonlar Toplanıp Karar Verecekler..

İl Genel Meclisinin Ağustos ayının olağan toplantıları başladı. Toplantının birinci oturumu 4 Ağustos 2014 Pazartesi günü gerçekleşti. Bir maddenin görüşüldüğü toplantıda gündem yeni yapılacak hastane yeri ile ilgiliydi. İlk sözü İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant alarak üyelere bilgi verdi.

 Nalbant: “Biliyorsunuz Hastane yeri gündemimizde 2 yıldır sürüyor. 2 yıldır yeni yerine mi yapılsın yeni kamulaştırma mı yapılsın, başka bir yer mi bulunsun? tartışmaları sürüyor. En son gelişme Sağlık Müdürlüğünün bizden yazılı talebi, bulunduğumuz kampüsün hastane yeri yapılmak üzere devredilmiş şekilde kendilerine verilmesi. Tabi bu düz bir yazı, mantık olarak baktığımızda 38 dönümü bize ait, 4 dönümü hazineye ait olan kampüsümüz bizim hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına devredilmesi talebi var. Bu talebin şartlarının ne olacağı, karşılığında ne verileceği yazılı talepli ayrıca bir metin yok.

Nalbant: “Bunun karşılığında ne alınacak ne verilecek, bunu idaremiz net olarak bilmiyor”

 İl Genel Meclisinin görevleri arasında bu tür konuları değerlendirmek, tahsis yerlerini belirlemek, kullanım şeklini belirlemek, satışına, akar haline getirmeye, akar halinden vazgeçmeye karar vermek tüm yetki sorumluluk İl Genel Meclisine verilmiş durumda. Böyle bir talep olunca biz de bu talebi meclisimizin gündemine getirdik. Talep, hiçbir koşul şart ileri sürülmeden buranın hastane yapılmak üzere devrini içeriyor. Anladığım kadarıyla Meclis Başkanımız ve Sayın Valimiz Bakanlık nezdinde görüşmeler yapmışlar, görüşmelerde de bunun mantıklı olabileceği düşünülmüş ancak bunun karşılığında ne alınacak ne verilecek, bunu idaremiz net olarak bilmiyor. Tabi bu süreç, bu süreci oturup meclisimiz önce irade beyanını ortaya koyacak verecek miyiz, vermeyecek miyiz, e vereceksek karşılığında ne alacağımızı meclisimiz oturup tartışmalı ve ilgili kurumlarla tartışması gerekir diye düşünüyorum. Talep bu alanın hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına verilmesi” dedi. Genel Sekreter Halis Nalbant’tan sonra Milliyetçi Hareket Partisi Bozüyük İl Genel Meclisi Üyesi ve Grup Sözcüsü Zeki Uyanık, geçmiş dönemlerden devlet hastanesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini MHP grubu olarak Bilecik’e bir devlet hastanesi kazanılmasından taraf olduklarını ifade ederek konunun ilgili komisyonlara havale edilmesini talep etti. Uyanık şunları söyledi:

“Bilecik Devlet Hastanesiyle ilgili çalışmalarımız devam etmişti. Bununla ilgili Bien Seramik’in olduğu yerde Sağlık Bakanlığıyla görüşülüp hastane yeriyle ilgili çalışmalar yapılmıştır, kamulaştırma bitmek üzeredir. 50 dönümlük bir yer, 15-20 dönümlük bir yerinde birleşimleri kalmıştı. Bizler Milliyetçi Hareket Partisi olarak Bilecik’imize bir devlet hastanesi kazanılmasından tarafız ama bunu yaparken de seçilmiş insanlar olarak seçildiğiniz yerdeki vatandaşlarımıza İl Özel İdaresinin yerlerinin karşılığında neler alabileceğimizin yazılı olarak belirtilmesi ve bunların bir sonuca bağlanması noktasında hareket ediyoruz.

Uyanık: “Bien Seramik’in olduğu yer de ve Devlet Hastanesinin olduğu yer de oralar bize katılaraktan İl Özel İdarenin kayıplarının olmamasını düşünüyoruz”

Gruplarla ilgili daha önceki görüşmelerimizde mevcut devlet hastanesinin 30 dönümlük bir arazi üzerinde 23 dönümünün İl Özel İdaresine Sağlık Bakanlığı tarafından verileceği söylenmişti bu şart yerine getirildiğinde. Yine Bien Seramik’in olduğu yerde sağlık alanı olarak kurduğumuz daha sonra oraya diğer birimlerin de taşınabileceğini söylediğimiz yer 50-55 dönümlük bir yerimiz ve artı bu yerimiz 70-80 dönüme kadar çıkacak diye düşünüyoruz. Bien Seramik’in olduğu yerdeki mevcut arazinin İl Özel İdaresine devri, mevcut devlet hastanesi şu andaki bulunduğu yerin 23 dönümlük yeri ve ileride Sağlık birimleri çıktığında 10 dönümlük bir yer kalıyor herhalde. Onun da bize devri söz konusu olduğundan ve bu meclisimizin aldığı kararda bunların tek tek belirtilerekten İl Özel İdaresinin herhangi bir mağdur olmama hususu sağlanırsa biz bu yer değiştirmenin veya İl Özel İdaresinin 38 dönümlük arazinin Sağlık alanı olarak düşünülmesine hemfikiriz ama dediğimiz gibi buradaki Bien Seramik’in olduğu yerde ve  Devlet Hastanesinin olduğu yerde oralar bize katılaraktan İl Özel İdarenin kayıplarının olmamasını düşünüyoruz” diyerek sözlerine son verdi. Uyanık’tan sonra söz alan CHP Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Turhan 2 yıldır halen havanda su dövdüklerini, bir türlü yerini belirleyip de hastaneye başlayamadıklarını, aynı dönemde karar alınıp inşaatına başlanan Ankara – Polatlı’da ki hastanenin neredeyse bittiğini ama Bilecik olarak daha yerini tespit edemediklerini belirtti.

Turhan, “Biz halen havanda su dövüyoruz. 2 yıl oldu diyor arkadaşımız. 2 yıldır bir türlü yerini belirleyip de hastaneye başlayamadık, halen o mu değişsin bu mu değişsin?

Turhan: “2 yıl oldu diyor arkadaşımız, 2 yıldır bir türlü yerini belirleyip de hastaneye başlayamadık”

 Kesin kararı alın önümüze getirin, bu hastane artık yapılsın, halk bunu istiyor, mevcut hastanemiz gerçekten yetersiz. Geçen akşam acile gittik, oraları onarmışlar, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama yetersiz bir de Özel İdaremizi yani bizim kendi Özel İdaremize ait olan burası Hastane olacak ve halkımıza daha yakın daha yararlı olacaksa biz buna katkı vermeye hazırız yalnız işleri çabuklaştırın arkadaşlar, bir an önce yapılsın. Aynı dönemde Polatlı da başlandı Hastane bitiyor, biz daha yerini tespit edemedik” ifadelerini kullandı. Turhan’dan sonra söz alan CHP Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Yılmaz ise, “Yılan hikayesine dönen Hastane yapımı galiba Sağlık Bakanlığının çalışma programında şu an bu hastanenin yapımı mevcut değil. Çünkü sürekli yer değiştirilerek hastane eski yerine mi olsun yoksa üniversitenin bitişiğine mi olsun yoksa özel idarenin yerine mi olsun. Bunlar bir taktik midir veya oyalamadır onu bilmiyoruz” diyerek sitemini belli etti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu hastane eğer bölge hastanesi olarak yapılacaksa sadece Bilecik halkını düşünülerek mi yapılacak yoksa Bilecik’in mevcut ilçeleriyle katkıları olan Bozüyük, Gölpazarı, Söğüt, Osmaneli, Yenipazar gibi ilçeleri de içine kaplayan bir alanda Bölge Hastanesi mi yapılacak? Şimdi görülüyor ki şehir merkezinden dışarıya çıkılmak istenmiyor. Halkın refahı veya halkın ulaşımı kolay olsun diye sadece Bilecik halkı için yapılacaksa bir şey diyemiyorum ama ilçe halkları da bu hastaneden yararlanacaksa daha geniş bir yol güzergahı üzerinde yapılmasına daha iyi olur diye düşünüyorum. Karşı değiliz, hastane yapımına karşı değiliz ama mevcut yapı Bilecik’te biz vizyon söylentisi var, Bilecik’in gelişmesi söylentisi var, Bilecik’in tek giriş ana yolunun daracık Hamsu köprüsünün yan tarafında bir hastanenin yapılması söz konusu. Bu ilçelerin buraya acil durumda gelişleri oldukça sıkıntılı bir pozisyonda olabilir.

Yılmaz: “Acaba Sağlık Bakanlığının bu hastane yapımlarıyla ilgili Bilecik’te bir parasal bir programı var mıydı?”

İkincisi eğer burası sadece Bilecik halkına düşünülecekse burası da çok uygun bir yer ama ilçeleri ile beraber düşünülecekse daha yol güzergahında yapılması düşünülemez miydi? Bunları öğrenmek istiyoruz. Acaba Sağlık Bakanlığının bu hastane yapımlarıyla ilgili Bilecik’te bir parasal bir programı var mıydı? Hep yer değiştirmeli oluyor. Ben düşünüyorum ki Bilecik’te bir üniversite var ve arkadaşlardan edindiğim bilgilerle nüfusu 1 milyondan aşağı olan yerlerde tıp fakültesi açılamazmış.

Yılmaz: “Koskoca üniversite kuruluyor da bir fakülte kurulamaz mı?”

Nüfusu bir milyondan aşağı olan yerlere koskoca üniversite kuruluyor da bir fakülte kurulamaz mı? bu da kurulabilir. Hastanenin geleceğin üniversitesinin önünü açacak şekilde olduğunda, üniversitenin yanında olması daha mantıklı olabilirdi bize göre. Tabi burası yine Bilecik halkının ve siz değerli üye arkadaşlarımızın düşüncelerine saygı duyuyoruz ama Bilecik’in merkezinin içerisinde büyük bir bölge hastanesi Bilecik’in girişini daraltacağını tahmin ediyorum ben. Çünkü tek bir giriş hattımız var bizim merkeze. Aslında büyük bölge hastaneleri yol kenarlarında olur. Ben arkadaşların her türlü değerlendirmelerine de grubumuz olarak saygılıyız” dedi.

Gölpazarılı, CHP’li Yılmaz’dan sonra Bilecik’li MHP’li Yılmaz söz aldı. Bilecik Milliyetçi Hareket Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Yılmaz:

“Bunun da seçim öncesi bir çalışma olduğunu düşünüyorum”

 “Her seçim döneminde olduğu gibi 10 Ağustos’ta da seçim var, Cumhurbaşkanı seçimi. Yenişehir yolu gibi bunun da seçim öncesi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İnşallah öyle olmaz diyorum” dedi. MHP’li ve CHP’li üyelerin konuşmalarının ardından İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım açıklama yaparak Ramazan ayında 4 sefer Ankara’ya gittiklerini ve konuyla ilgili Sağlık Bakanı ile bizzat görüştüklerini, herhangi bir zaman kayıplarının olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

Yıldırım: “Buraya yapılmasıyla üniversiteye yapılması arasında çok bir zaman kaybımız yok”

“Ramazan ayında da 4 sefer Ankara’ya gittik geldik bu konuyla ilgili. Kesinlikle aklınıza seçim çalışması gibi gelmesin. Biz bir günü dahi düşünüyoruz. Hatta evraklarını dahil hızlanması için elimiz ile kendimiz götürdük, getirdik biraz daha hızlı olsun diye. Bir müjde daha vereyim ben. 5 milyon lira borçlanma yazımız bugün çıkmış İller Bankasından, arkadaşlarımız onun da müjdesinin verdiler. Bu da bununla bağlantılı onun için söylüyorum. Çünkü biz sıcak asfalt şantiyemizi kurduktan sonra yaklaşık 4-5 aylık bir süre diyor arkadaşlar. Asfalt şantiyesi kurulduktan sonra atölyeleri taşıyıp burayı mevcut hastaneyi düşünüyoruz. Yani şu anda daha meclisimiz de karar vermedi. Ben uzamasının sebebine geleyim. Gülümbe’deki kamulaştırmalar yeni bitti arkadaşlar, birkaç aylık mevzu. Şu anda kaybettiğimiz herhangi bir zaman kaybı yok, oranın kamulaştırmaları bitti, daha projeleri yapılacaktı. Buraya yapılmasıyla üniversiteye yapılması arasında çok bir zaman kaybımız yok sıfıra yakın nerdeyse.

“Merkezde bulursak merkezde, bulamadık o yüzden Gülümbe’ye yapılması yönünde kararımız”

Sanayinin içine yapılması düşünülüyor. Yani üniversiteyle Bien Seramik arası sıkışmış. Şehrin gelişeceği çok bir nokta yok o tarafta ama burasını vatandaşımıza, halkımıza sorduğumuzda neredeyse %90’ı merkezde kalmasından yana bir tavır sergilediğini görüyoruz. Biz vatandaştan aldığımız tepkilerden dolayı merkezde kalmasını ve Bakan beyin de önerisi de oldu. Merkezde bulursak merkezde, bulamadık o yüzden Gülümbe’ye yapılması yönünde kararımız” dedi. Muhalefet üyelerinden sonra iktidar kanadından ilk sözü Ak Parti Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şenel aldı:

Şenel: “Kangren haline dönen bu Hastane olgusunun bir an önce bitmesini istiyoruz”

Şenel konuşmasında, “Kangren haline dönen bu Hastane olgusunun bir an önce bitmesini istiyoruz. Sağlık, Eğitim deyince akan sular duruyor. Onun için bazı şeylere göz yummamız lazım. Hastanenin adının anladığım şekilde Tıp Fakültesi değil de Devlet Hastanesi olacak bu hastane. Onun için illa fakülte, yada üniversitenin yanında olacak diye bir iddiada bulunmamak lazım. Bildiğim kadarıyla Devlet Hastanesi olacak. Artı ilçem adına diyorum. Tabi ki biz isteriz ki Hastane Vezirhan’a yapılsın, Gölpazarı olarak, Yenipazar olarak biz bunu söyleyebiliriz ama olmayacağına göre merkezdeki İl Genel Meclisi arkadaşlarımıza uyacağız, %90 gibi vatandaşlarımızın teveccühü var. İlçeden geldiğimiz an şu andaki Gülümbe dediğimiz yerde orada çay içmek isteriz, oradaki eczane olgusu ne olacak, artı diğer dairelerde başka işlerimiz oluyor veya alışverişimiz oluyor. Sadece hastane için gelmiyor vatandaş, o açıdan düşünülebilir,” diyerek son kararın mecliste olduğunu vurguladı.

 Şenel’in ardından Ak Parti Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi ve grup sözcüsü H. Hüseyin Çelik meclis üyelerinin bu konuda hemfikir olduklarını, Bilecik halkının da basın aracılığıyla bu konuyu takip ettiğini, bu gecikmeden dolayı hoş olmayan bir durum içerisinde oldukları kaydederek “Ağustos ayı çalışma döneminde bu iş hayırlı bir sonuca bağlanır diyorum” ifadesini kullandı.

Çelik: “Hoş olmayan bir durum içerisindeyiz bu gecikmeden dolayı”

Çelik,  “Meclis üyesi arkadaşlarımız gayet olumlu, herkes bizim Hastane eksiğimizi meclis üyesi arkadaşlarım en iyisini biliyorlar, şehir halkı da basınımız aracılığıyla bu konuyu uzun süreden beri takip ediyor, hoş olmayan bir durum içerisindeyiz bu gecikmeden dolayı ama tabi ki şehircilik bir bilim, şehircilik bir uzmanlık işi. Bu konuda bizim meclis üyesi olarak, il genel meclis üyesi olarak bizim şu anda acil gündemimizde olan, bize teklif edilen bu yerin gelirinde değer tespiti nedir? Tabi ki bunun yasal şartları da var, onları da bir konuşalım, aramızda netleştirelim ve meclisimize bilgi vererek inşallah bu çalışma Ağustos ayı çalışma döneminde bu iş hayırlı bir sonuca bağlanır diyorum” diyerek takas konusunda Genel Sekreter Halis Nalbant’ın bilgi vermesini istedi.

Nalbant: “Elbette ki karşılığı istenmeyen bir şey olmaz”

Nalbant, “Talep karşılığında şunu verelim de bunu alalım diye bir şey yok, bize burayı verin diyor talepte. Sadece Özel İdare’nin yerini bize verin diye teklif var. Biz karşılıksız kayıtsız şartsız burayı hastane yapmak üzere teslim edeceğiz, karşılığında bir şey mi isteyeceğiz? Elbette ki karşılığı istenmeyen bir şey olmaz. Hazineden ben ufacık bir mal istiyorum parasını istiyor devletin hazinesi. Bunun karşılığının da biçilmesi için değer tespitleri gerekir ya da meclisimizin bir öngörüsü olması gerekir. Bu da zannederim bir Plan Bütçe Komisyonu ya da İmar Komisyonu değerlendirip bir iki günlük çalışmadan sonra netleştirilebilir diye düşünüyorum” diyerek bilgi verdi. Nalbant’ın ardından Söğütlü İl Genel Meclisi Üyeleri Torun ve Özütürk konuştular.

 MHP Söğüt İl Genel Meclisi Üyesi Ertuğrul Torun, “Şu anda meclise gelen bir talep yazısı tamamen bir gelişim çerçevesi içerisinde gelmiş. Her ne kadar tüm meclis yani iktidarı, muhalefeti birlikte Bilecik’e Devlet Hastanesi yapılması noktasında herkes hemfikir ama şurada gözüken şu, tamamen kendi fikrim. Geniş bir talep doğrultusunda Bilecik İl Özel İdaresinin 38 dönümlük alanını bize tahsis edin. Ağustos ayında Bütçe veya İmar Komisyonu bu kararların bana göre çıkabileceğini pek tahmin etmiyorum” dedi ve nedenini su sözlerle anlattı:  

Torun: “Bu karar Bakanlığın belki hoşuna gidecek belki hoşuna gitmeyecek”

“Çünkü karşımızdaki muhatap Bakanlık olduğu söyleniliyor. Her ne kadar Plan Bütçe ve İmar komisyonları yazsa şunları şunları talep edilmesi ve şunların takas edilmesi karşılığında burada meclis kararı çıksa dahi bu karar Bakanlığa gidecek. Bu karar Bakanlığın belki hoşuna gidecek belki hoşuna gitmeyecek yine tekrar dönüşler olacağı kaygısı içerisindeyim ben”

Torun’dan sonra söz alan MHP Söğüt İl Genel Meclisi Üyesi Tevfik Özütürk:

Özütürk: “Ya önceden konuşuldu bunlar ya da …”

“Başkanımızın dediğine göre sanki burada Sağlık Bakanlığı çalışmasını yapmış, yerleştirmiş, onun yerine de hizmet binası yapılacak. Daha biz bina yeri vermemişiz, nasıl bir çalışma yapılmış ki bu şantiyelerin olduğu yere hizmet binası yapılacak? Ya önceden konuşuldu bunlar ya da … Burası verilmeden yerleşke veya projesi nasıl yapılacak?” ifadelerini kulandı.

Son olarak Başkan Yıldırım Tevfik Özütürk’e cevaben yaptığı açıklamasında,Plan proje yerleşkesi yani çizelge yok, yapılan bir proje yok. Sadece Ankara’dan Bakanlık danışmanları geldiler.

Yıldırım: “Bir ön çalışma yapmadan buraya gelmesi mümkün değil”

Dediler ki şuraları yaparsanız, atölyeleri boşaltırsanız şu alan bize yeterli. Sadece bizim buradaki görüşlerimizi aldıktan sonra Bakanlıktaki arkadaşlar gelecekler, inceleyecekler, en uygun yeri kendileri tespit edecekler. Bizim de şurayı yapın deme gibi lüksümüz yok. Bir ön çalışma yapmadan buraya gelmesi mümkün değil” diyerek maddeyi oylattı ve bu gündemin görüşülen tek maddesi iktidar ve muhalefet üyelerinin oylarıyla kabul edilerek Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlarına havale edildi.

İl Genel Meclisinin Ağustos ayı toplantılarına bugün saat 10.00’da yapılması kararlaştırılarak oturum sona erdi.

CANER ALKAN – ERHAN TOKA

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir