İnsansız helikopterin prototipini yaptılar

 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ''Bilkopter'' adı verilen helikopter, ilk aşamada 3 kilometrelik bir mesafede havada sabit kalarak bölgeden detaylı görüntü alabilecek şekilde tasarlandı. Helikopter, doğal afetlerde, tarımda, fotoğrafçılık alanında, spor faaliyetlerinin izlenmesinde, sinema sektöründe, kaçak yapılaşmayla mücadelede ve askeri alanda kullanılabilecek.
Yrd. Doç. Dr. Kesler, insansız hava araçlarının, son yıllardaki teknolojik gelişmeler ışığında, popülerliği giderek artan akademik çalışma ve mühendislik uygulama alanı haline geldiğini kaydetti.
Türkiye'de ve dünyada üzerinde çalışmalar yapılan insansız hava araçlarının kullanım alanlarının hızla arttığını belirten Kesler, şöyle konuştu:
"Tamamen anlık gelişen bir fikirle yola çıktık. Geliştirdikçe projemizin çok önemli olduğunu fark ettik. Projenin kullanım alanı çok geniş. Kısa sürede tamamen kendi emeklerimizle prototip helikopter ürettik. Aracı endüstriyel, ticari bir cihaza dönüştürmek istiyoruz. Geldiğimiz aşama itibarıyla aracımız sadece stabil uçma durumunda. Hedefimiz kendi kendine uçabilecek bir kontrol sistemi geliştirmek.'›
 
"Tehlikeli bölgeler görüntülenebilecek"
 
Helikopterin üzerine yerleştirilecek kamerayla kontrol merkezine görüntü aktarılabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kesler, şu bilgiyi verdi:
"Bu görüntüleri gerekirse kaydedip sonradan izleme imkanı olacak. Alanımız çok geniş. Bazı öğrencilerimiz bunu internetten takip edebilecek yazılım geliştiriyor. Uçtuğunda internetten nereye gittiğini, şu anda nerede olduğunu, hızı, konumu, yönünü de bileceğiz. İnternetten kontrol imkanımız olacak. Androit destekli telefonlar vasıtasıyla da helikopteri rahatlıkla kontrol edebileceğiz. Bu da internet vasıtasıyla olacak. Proje tamamladığında 'Şu koordinatta şu mağaraya gir, görüntüleri al, bize yansıt' diyebileceğiz. Dolayısıyla sakıncalı veya tehlikeli bir bölge, insan gitmeden bu hava aracıyla üzerine yerleştirilecek kameradan aktarılan görüntüler sayesinde kontrol edilebilecek."
 
"Terörle mücadelede kullanılabilir"
 
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karakuzu da öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Metin Kesler ve Yrd. Doç. Dr. Uğur Yüzgeç'in katkılarıyla önce portatif olarak gerçekleştirilen projenin bölümleri açısından bir prestij, öğrenciler açısından da sinerji kaynağı olduğunu söyledi.
Son zamanlarda insansız hava araçlarının dünya çapında araştırma konusu alanında ilgi çekici bir konu olarak görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Karakuzu, ''Rektörümüz Prof. Dr. Azmi Özcan'ın destekleriyle helikopterin prototipini gerçekleştirdik. İnsansız hava araçları çok değişik alanlarda kullanılabilmektedir. Özellikle askeri alanlarda büyük önem arz etmektedir. Terörle mücadelede bu aracın verimli olabileceğini düşünüyoruz'' dedi.AA


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir