• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

İŞKUR Teşvikleri ve Uygulamaları Anlatıldı

 

Verilen eğitimler kapsamında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan Tozan, serbest muhasebeci ve mali müşavirlere İŞKUR Teşvikleri ve uygulamaları konulu bir sunum yaptı. Sunum öncesinde açılış konuşmasını yapan Bilecik SMMMO Başkanı Hüseyin Şensoy, hedeflere ulaşmada en önemli aracın teşvikler olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Teşvikler hem ekonomiyi yönlendirmede hem de sosyal hayatın dengeye oturtulması çalışmalarında önemlive özel bir yere sahiptir.

Özellikle ülkemizin ekonomik olarak sorun yaşadığı dönemlerde işverenlerimiz açısından maliyetleri azaltıcı etkisi bulunmaktadır. İşsizlikle mücadele, primlerini süresi içinde ödeyen işverenlere destek, engellilerin çalışma hayatına kazandırılması, genç ve kadın istihdamın artırılması, mesleki eğitimin cazip hale getirilip prim teşviklerinden yararlandırılması teşviklere birkaç örnektir.

İŞKUR, işverenlerin çok şikâyet ettiği nitelikli eleman sorununu aşmak için önemli bir adım attı. İki işçi çalıştıran işyerlerine üçüncüsü şartları taşıması halinde İŞKUR tarafından temin edilmektedir. Şartları taşıyan işçinin 6 ay süresince aylık ücreti ve sigortası İşsizlik Fonu'ndan ödenmektedir. 6 ay sonunda işveren memnun kalırsa bu kişiyi çalıştırmaya devam edebilecektir.

İstihdamla ilgili en önemli sorun, işverenin istediği nitelikte eleman bulamamasıdır. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)ndan işverenin talep ettiği nitelikte eleman bulunamamaktadır. İŞKUR, nitelikli eleman sorununu çözmek için İŞBAŞI EĞİTİMİ olarak ifade edilen staj programlarına göre iki işçi çalıştıran işyerlerine üçüncü işçi İŞKUR tarafından sağlanmaktadır.  İşsizlerin pratik yaparak meslek sahibi olması işsizliğin önlenmesinde ve işverenlerin maliyetlerini düşürmesi için önemli bir avantajdır.”

Şensoy’un konuşmasının ardından Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Tozan sunumunu gerçekleştirdi. Tozan, 8 ayrı başlıktan oluşan sunumunda şunları aktardı:

“İş başı eğitim programlarımız. Kuruma kayıtlı olduktan sonra siz işsiz bir vatandaşla kendiniz anlaştınız. Hemen bizden sözleşme başvuru belgelerini alıyorsunuz, 6 aya kadar ister 3 ay yapın, ister 4 ay yapın, ister 6 ay yapın ona biz kesinlikle müdahale etmiyoruz, 6 ayı da kullanabilirsiniz illa bu kişi deneyimli bende 3 ay yetişti, yetebilir de diyebilirsiniz.

Bunun amacı iş arayanlara tecrübe kazandırarak, işyerlerinin nitelikli işçi ihtiyacını karşılanmasının ve işgücünün istihdam edilebilirliğinin kolaylaştırmaktır. Amaçlarımız, herhangi bir mesleği olmayan işsiz vatandaşımıza meslek edindirmek, meslekleri varsa mesleki yeterliliğini geliştirmek ve deneyim kazandırmak, yeni teknolojilere ayak uydurmalarını sağlamak, güncelliğini yitirmiş mesleklerini değiştirmelerini sağlamak.

Programlardan 15 yaşını tamamlamış olanlar, kurumumuza kayıtlı işsiz olanlar, örgünde öğrenci olmayan, ikinci öğretim ve açıköğretim okuyan öğrenciler. Birde işsizlik ödeneği almakta olan kişilerde işsizlik ödeneği kesilmeden bu programdan yararlanabilirler. Yani kişi hem işsizlik ödeneğini alabilir hem programa devam edebilir. İkisinin de ücretini ayrı alabilir.

Bu programdan faydalanmak isteyen işverenlerimizin en az iki sigortalı çalışanı bulunması lazım. Programın başladığı günkü çalışan sayısı son 3 aylık ortalama çalışan sayısından az olmayacak. Program kapsamında çalışacak katılımcı işverenin birinci derecede akrabası olmayacak. Geriye dönük 3 ay içinde işvereninde çalışanı olmayacak. Yani ‘3 ay önce işyerimizden çıktı 3 ay sonra biz bunu bu programdan faydalandıralım’ diyemezsiniz. Tehlikeli veya çok tehlikeli işler kapsamında eğer bu programdan faydalanacaksa mutlaka o işle ilgili mesleki eğitim belgesine sahip olması lazım. Programa işveren taahhütnamesi ile son 3 aylık SGK tahakkuk fişleri ile birlikte müracaat edilebilir.

                Kişiye kursa katıldığı her gün için 25 TL ödüyoruz. Ayda maksimum 26 gün çalıştırılabilir. Bu en az 5, en fazla 9 saat olabilir. 26 gün üzerinden çalışırsa 650 TL alır. Bu kişi işsizlik ödeneği alanlardan ise programdan faydalanırsa en az bin 41 TL alır. Bazı kişiler bu parayı çalışırken dahi alamıyor. Bu kişilerin genel sağlık sigortası, iş kazası meslek hastalığı primleri kurum tarafından ödeniyor. Bu ücretler kişilerin direk kendi hesabına aktarılıyor.

                Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Programın başlangıç tarihindeki çalışan sayısı program süresince azalmamalıdır. Yani bugün 5 kişi çalışıyorsa bugün itibariyle 5 kişinin altına düşmeyecek. Çalışan sayısı düştüğü zaman bunun 5 gün içinde bize bildirilmesi gerekiyor. Eğer bildirilmezse ve biz SGK kayıtlarından tespit edersek, tespit ettiğimiz tarih ile işçinin çıktığı tarih arasındaki programdan faydalanan kişiye ödediğimiz parayı işverenden tahsil ediyoruz. Bize bildirdiğiniz zaman biz size süre tanıyoruz. Bir ay içinde o azalan eleman sayısı kadar elemanı sigortalı olarak işe başlatmasını söylüyoruz.

İşverenlerimiz bu kişileri fiilen çalıştırmak zorundadır. ‘Adın burada kalsın, sen git evinde işine bak.’ diyemeyecek. Muhakkak fiilen çalışacaklar, o işi öğrenecekler. Birde günlük izlenim çizelgeleri doldurulacak.”

Tozan’ın sunumunun sonunda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde görevli İş ve Meslek Danışmanları sorumlu oldukları muhasebeci ve mali müşavirlerle tanıştı.

Eğitimin sonunda Müdür Tozan’a katılımından dolayı teşekkür plaketi verildi. Plaket Eskişehir SMMMO Başkanı İlker Özokçu tarafından takdim edildi.

Oda da daha sonra SMMM Mustafa Uçkaç ve Yeminli Mali Müşavir Ali Karakuş tarafından Dönem Sonu İşlemleri konulu eğitim verildi. ZEYNEP KILBAHRİ

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir