KANDİLLER NEREYE ASILDI? Saruyatı ve çam dalları

featured

Osmanlı’nın kuruluşunda büyük rol oynayan tarihi kişiliklerin mezarlarının birçoğu ilimiz sınırları içinde bulunuyor.Söğüt’de Ertuğrulgazi,Bozüyük’te Kumral Abdal,Bilecik’te Şeyh Edebali.

Ertuğrulgazi Kayı Aşiretini Anadolu topraklarına getirip Söğüt’e yerleştiren büyük komutan. Şeyh Edebali Osmanlı’yı müjdeleyen büyük manevi kişi. Kumral Abdal Ertuğrulgazi’nin Sancak Emini ve en yakın dostu.

Bunların yanında Kayı Aşiretinin bu topraklarda gerçekleştirdiği ilk meydan savaşı var ki; bu savaş Osmanlıların temelinin bu topraklarda atılmasını sağladı. Bozüyük’ün yakınındaki Kandilli Köyü Ovası’nda gerçekleşen bu meydan harbinde Ertuğrulgazi’nin askerleri Bizans Tekfuru Askerlerini bozguna uğrattı ve ilk zaferini elde etti.

Ancak bu savaşta Ertuğrulgazi bir değerli evladını kaybetti.Osmangazi’nin ağabeyi Savcıbey bu savaşta Kandilli Köyü yakınlarında şehit düştü.

Bu savaş bazı tarihi kaynaklarda ve Osmanlı Arşivlerinde “Kandilli-Çam” Savaşı olarak adlandırılmış. Karacahisar Tekfuru’nun askerleri ve İnegöl Tekfuru’nun takviye askerleri ile oluşturulan Bizans Ordusu Türkleri bu topraklardan atmak için Kandilli Ovası’nda saldırdı.Ermeni Boğazı üzerinden ve Domaniç üzerinden gelen Bizans Birlikleri ile Ertuğrulgazi’nin Alpleri çetin bir cenge tutuştu.

Bu savaşta şehit düşen Savcıbey (Osmangazi’nin ağbeyi ve Ertuğrulgazi’nin en büyük oğlu) Kandilli Köyü yakınında günümüzde türbesi olan alana defnedildi.Bir rivayete göre Saruyatı’nın kanları ile sulanan çam dallarına cenk arkadaşları,Alpler bu acıyı hatırlatmak için kandiller asmışlar ve yakmışlar,Kandilli köyümüzün ismi bu hatıradan gelmektedir.

Bir rivayete göre de savaşı Osmangazi’nin Alpleri gerçekleştirmiş,gece karanlığında ordusunun düşmana çok gözükmesi için keçilerin boynuzlarına kandiller asılmış ve düşmana korku salınmıştır.Bu kandiller vesilesi ile köyün adı kandilli olmuştur.

Diğer bir rivayette ise İnegöl tekfurunun sataşmalarına daha fazla tahammül edemeyen Osman Gazi babasının silah arkadaşları olan Akça Koca, Abdurrahman Gazi ve üç dostu ile kendi silah arkadaşları Konuralp, Turgutalp, Aygutalp ile durumu konuşup danıştı. İnegöl kalesini almayı kararlaştırdılar. Yetmiş kişi yola çıktılar.

Bozüyük-Pazaryeri arasında Ermeni Boğazı’nda kanlı bir cenk başladı. Osman’ın yeğeni, Saruyatı’nın oğlu Baykoca bu savaşta şehit oldu. İnegöl tekfuru Karacahisar tekfuru ile anlaştı. Ermeni Boğazı’ndan Domaniç yakınlarına kadar süren hızlı bir cenk daha yapıldı. Osman Gazi’nin kardeşi Saruyatı (Savcı bey) burada şehit oldu.(1288)

Osmanlı’da arşivciliğin çok iyi olduğunu biliyoruz. Her an,her durum ve her cenk kayıt altına alınmıştır.Ancak kuruluşun ilk yıllarında söylemlerden anlaşılan hadiseler kulaktan kulağa geldiği ve tek merkezde kayıt altına alınmadığı için çeşitli rivayetler de oluştu.

Bir diğer konu ise Savcıbey’in mezarının Söğüt’de Ertuğrulgazi Türbesi’nin bahçesinde oluşudur. Hangisi Savcıbey’in gerçek mezarıdır.Bu konuda kesin bir bilgi ve kayıt yok.Ancak kuvvetle muhtemel Kandilli Köyü’nde mezarı bulunan kişi Savcı Bey’dir.