KANYONUN GELECEĞİ NE OLACAK?

İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı yedinci birleşimi yapıldı. Birleşimde 2 gündem maddesi görüşülürken  Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün İl Genel Meclisi’nde 06/05/2011 tarih ve 2011/91 sayılı alınan kararı gereği Harmankaya kanyonunda koruma altına alınan 2.258,25 hektarlık alan ile ilgili koruma alanının değiştirilmesi talebi toplantıya damgasını vurdu. 
 
Konuyla ilgili Harmankaya kanyonu milli parkının toplamda 398 hektar olarak komisyonca yeterli görülmediği, çalışmakta olan mermer ocağı ile milli park sınırı 100-150 metreye kadar düştüğü, milli parkın sınırında görüntü kirliliği ve doğal yaşama zarar verildiği bu nedenlerle milli park alanının genişletilmesi gerektiği ifade edildi. Konu Harmankaya Kanyonu olunca Yenipazar İl Genel Meclisi Üyeleri Ak Partili Necati Keser ile MHP’li Osman Varolu’nun konuya daha vakıf oldukları görüldü. 
 
Konuyla ilgili okunan rapor: “İl Genel Meclisi’nin 07/07/2014 tarih ve 2014/128 sayılı kararı gereğince; Harmankaya kanyonu milli parkının toplamda 398 hektar olarak komisyonca yeterli görülmediği, çalışmakta olan mermer ocağı ile milli park sınırı 100-150 metreye kadar düştüğü, milli parkın sınırında görüntü kirliliği ve doğal yaşama zarar verildiği bu nedenlerle  milli park alanının genişletilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi ve gelecek cevaba kadar Bilecik İl Genel Meclisinin 06/05/2011 tarih ve 2011/91 sayılı kararı ile koruma altına alınan 2258,25 hektarlık alan ile ilgili olarak koruma alanının uygulanmasının devamına karar verilmiştir. 
 
Konu ile ilgili, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nün 15/10/2014 tarih ve 210073 sayılı yazısı alınmış olup, İl Genel Meclisi’nin 06/05/2011 tarih ve 2011/91 sayılı kararı ile koruma altına alınan 2.258,25 hektarlık alan ile ilgili olarak koruma alanın değiştirilip değiştirilmeyeceği hususlarının görüşülüp karar verilmek üzere evrakın İl Genel Meclisi’ne havale edilmesini arz ederim” şeklindeydi. 
 
Nalbant: “Bu ya Komisyon kurarak yeniden incelenebilir ya da bir karara varılabilir. Devam mı, tamam mı, başka bir bölgede milli park dışında başka bir şey yapılabilir mi? Bunun kararını meclisimiz vermeli diye düşünüyorum”
Okunan raporun ardından ilk sözü İl Genel Sekreteri Halis Nalbant aldı.
Nalbant “2 yıldır Harmankaya Kanyonu’nun milli park ilan edilmesi bu bölgedeki maden ocaklarının faaliyetlerine engel olması, en azından yeni ocak açılmasına engel olması konusunda İl Genel Meclisimiz çalışmalar yapıyor” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:  
“Yerine gittik, komisyonlar kurduk pek çok defa. Biz de yeni ocaklara ruhsat vermiyoruz. Bizim ruhsat hakkımız burada nerde? Maden dairesi veriyor ruhsatları, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı bize sadece diyor ki Çevre Etki Değerlendirme Raporu varsa ve bu da olumluysa başka belge aramaksızın bizim de işletme ruhsatımız varsa iş yeri açma ve çalışma ruhsatını Valilik verir diyor, Valilik adına biz veriyoruz. ÇET raporu var, burada iki, üç tane ocak var yeni açılmak istenen, işletme belgesi de olan mermer ocağı olarak. Ancak biz dedik ki İl Genel Meclisimizde bu bölgenin milli park ilan edilmesini, genişletilmesini istiyoruz. Ey idare dediniz sizde buralara işletme açma ruhsatı vermeyin ki biz burayı ilan edince güzel bir meydan parkımız olsun. Ancak bundan önce de birkaç tane çalışan ocak var, bunları kazanılmış hakları var, kimse dokunamıyor. 
Biz iki senedir bununla uğraşırken en son gelen rapor. 15/10/2014 tarihli Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğünden. Milli Park sınırımız bizim tespit edilmişti. “Bir kere küçük bir genişletme yaptık. Bundan sonraki talepleriniz uygun bulunmamıştır” şeklinde kısa bir özet rapor var. Şimdi bizim bu rapor doğrultusunda önceki kararlarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü ısrarla bu milli park sınırı dışında kalan ocaklar işyeri açma çalışma ruhsatını idareden istiyor. Biz de gerekçe olarak İl Genel Meclisimizin bunu genişletme talebini gösteriyoruz, idareten uzatma yapıyoruz, talepleri cevaplandıramıyoruz. Şimdi bunu tekrar gözden geçirip netleştirmemiz gerekiyor diye bilgi vereyim meclisimize. Bu ya Komisyon kurarak yeniden incelenebilir ya da bir karara varılabilir. Devam mı, tamam mı? Başka bir bölgede milli park dışında başka bir şey yapılabilir mi? Bunun kararını meclisimiz vermeli diye düşünüyorum.” 
 
İl Genel Sekreteri Halis Nalbant’ın açıklamalarından sonra meclis üyeleri görüşlerini bildirdiler. Yapılan konuşmalar şu şekildeydi:  
 
“Yeniden ikinci bir kanyon açma ihtimalleri de mevcut gözüküyor”
Ak Parti Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Necati Keser: “Orman İşletme Müdürlüğü bir görüşme yapmış Nezir bey ile. Görüşme ile ilgili diyor ki “2011 yılında alınan kararlar herhangi bir yere gitmediğinden dolayı şu anda savunma yapma hakkımız yok” diye bir şey söyledi. Bu vesile ile genişletilme alanı da Kuşça Köyü tarafında olan bir yeri gösteriyor. Hal böyle olunca şuan ki işletme bulunan mermer ocaklarını hiçbir şekilde engelleme hakkımız olmadığı gözüküyor. Bir de şu var şimdi.. Federal Mermer en sonda bulunan Kavacık köyü sınırında olan bir yer. Şu anda biz dedik ki Mayıs ayında aldığımız kararda işletmenin tamamının durdurulması diye bir karar aldık fakat şu anda Kavacık köyünde olması hesabiyle ve hiçbir şekilde zarar olmaksızın burada bana bir şeyiniz mi var? diye ithamda da bulunuyor. Hal böyle olunca ya o zaman hepsini durdurmak için mücadele edeceğiz, ya da çalışacaklarsa herkese bu konuda eşit bir muamele yapmak zorundayız. Mayıs ayında gittiğimiz, gördüğümüz zamandan bu tarafa çok büyük bir tahribatta var. Bu da göz ardı edilemez. Eğer böyle giderse bu ocakların yeniden ikinci bir kanyon açma ihtimalleri de mevcut gözüküyor. Artık takdir meclisindir.” 
 
İl Genel Sekreteri Halis Nalbant: “Milli parka en yakın ocaklar çalışıyor. Ondan sonraki ruhsat almak isteyen ocaklara engel oluyoruz. Fiili durum bu. Çalıştırmadığımız ocaklar mevcut çalışanlardan daha uzak. Bana göre de bunları temizlense, kapatsak iyi olur. Çünkü kanyona zarar verme ihtimalleri var. Ancak onunda yasal hakları var, ruhsatlarını almışlar, zamanından beri çalışıyorlar.” 
 
MHP Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu: “O zaman bizim özel idarede sorun var. Bizim aldığımız karar buradaki yetkililer tarafından resmi olarak niye gitmedi? Bunu da araştırmamız lazım. Biz burada karar alıyorsak ilgili yerlere gitmesi gerekiyor. Necati beyin söylemesi o şekilde.” 
 
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu: “Biz bütün kararları her yere yolladık. Kültür Tabiat Koruma Kurumuna dahi gitti bu karar, Maden dairesine de gitti, her tarafa da gitti. Yalnız olumlu bir şey gelmedi. En son Maden dairesine yazdığımız yazılar vardı. Hala ondan da cevap gelmedi size bahsetmiştim, bir kopya idaresi ile ilgili. Bizim adrese ulaşmayan bir belgemiz yok. Zaten bizim kararlarımız üzerine oradaki tabiat varlıklarını belirleme yeri de yazışmalarla oluyor. Bizim kararımız olmasaydı o çalışmalarda olmazdı.” 
 
“Yeniden araştırılması için Komisyonlara havale edilmesini istiyorum”
Osman Varolu: “O zaman bizim ilgili müdürlüklerimiz bizim meclis kararlarını hiçe sayıyorlar. Yani bizim aldığımız kararın üstünde hiçbir çalışma yapılmıyor. Mesela siz dediniz kazanılmış hak var. Kazanılmış hak bu sene doldu. 10 yıllıkmıştı o uçtaki ocak. Bu sene dolmasına rağmen Maden İşleri yine uzattı. Meclisin kararı var, onu görmüyorlar mı? Bakanlıktaki maden işleri aldığımız kararı görmüyor mu, ya da onları ilgilendirmiyor mu? Biz mecliste karar alıyoruz, bu karar ne için alınıyor. O zaman milli park yapmasınlar. Hem taş ocağı hem milli park. Kısacası bunun yeniden araştırılması için Komisyonlara havale edilmesini istiyorum.” 
 
Ak Parti Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Hüseyin Çelik: “Bu konuyla ilgili İl Genel Meclisinde uzun süre çalıştığımız bir konu. Arkadaşlarımızın birçoğu da konuya hakim. Şimdi burada zaten bir önceki hatta iki tane kararımız var meclis olarak. Biz tabi o zaman komisyon olarak giden arkadaşlarımla, meclis üyesi arkadaşlarımla Çevre Mühendisi değil, Maden Mühendisi değil ama biz orada açıkça belirtmişiz, demişiz ki Orman Su İşleri Bakanlığımızla ilgili karar gelesiye kadar bir alanı ki o rakamları ben tam olarak hatırlayamıyorum. Çok geniş bir alanı arkadaşlarımız, Yenipazar’ın İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımız aralarında anlaştılar, o şekilde teklif ettiler. Biz de meclisimize o şekilde karar verdik. Fakat daha sonra görüldü ki bizim belirlediğimiz alan çok fazla. Mesela kanyona,  o Kavacık tarafındaki istenilen ocak arada ne kadar mesafe vardır?” 
 
Osman Varolu: “O kayanın doğal bir yapısı var. Doğal yapısı bozulduğu an zaten bir şeye dönmüyor.” 
 
 “Bu daha anormal bir durum”
H. Hüseyin Çelik: “Gelen yazıda da ne diyor? Sizin yetkiniz değil diyor. Biz orada ne yapacağız. İşyeri açma ruhsatını engellemekle ancak bu kadar geldi. Bugün ki bu yazı bugün geldiyse burada bir gariplik var ortada. Ocağın, kanyonun en yakın yerdeki ocak çalışıyor, 2 km ilerideki vatandaş yer tespit etmiş, gitmiş belgesini almış orada maden atıl durumda duruyor. Bu da ekonomiye girmiyor. Bu daha anormal bir durum. Burada bizim meclis olarak konuyu bir şekilde aşmamız lazım. Şunu hemen tamamlayayım. O iki tane çalışan ocak Muharrem bey Orman Bakanlığının belirttiği çizginin dışında mı?” 
Muharrem Dumansızoğlu: “Tabi onun içinde çalışan yok. Üstelik yani onların ruhsatları içini de kapsıyor. Biz onu da yazdık Bakanlığa. Burada böyle bir karar var, ruhsatları düzeltin diye onu da yaptık. Bu yeni kararları bildirin diye. Şu anda orada mili park içerisinde hiçbir çalışma yok.” 
 
H. Hüseyin Çelik: “Bakanlık bir çizgi tespit etmiş. Bu çizginin içinde çalışan ocak da yok şeklinde bir görüşleri var. Bizim bu yörenin, İl Genel Meclisi üyeleri olarak sıkıntımız var. Oradaki ormanların, arnıçların kesilmesini falan görünce hep beraber rahatsız oluyoruz. Çok gidildi gelindi ama bir şekilde aşılması lazım. Çevre Komisyonumuz daha önce gitti, araştırılsın. Tekrar Bakanlıktan gelen o çizginin biraz daha genişletilmesi imkanı da yazıldı, çizildi herhalde.” 
 
“Biz 2 bin hektar istiyoruz onlar 398 hektara çıkarabilmişler”
Halis Nalbant: “2011’in 5. ayında bizim İl Genel meclisimiz bir karar almış, ilgili bakanlığa bildirmiş. Bakanlık buranın tabiat parkı ilanını ele almış ve kabul etmiş. Kabul ettiği tarih de 11.01.2013. 260 hektar alanı kabul etmiş. Sonra biz yine itiraz etmişiz. Yetersiz ocaklar var, yeni açılmak istenen ocaklar var. Bunu genişletin demişiz.  Tekrar incelemişler 22.12.2013. Yani 12 ay sonra 398 hektara çıkarmışlar. Biz tekrar bu sene bu da yetersiz bize. Ocakların olduğu alanı da artık içine dahil edin demişiz. Biz 2 bin hektar istiyoruz onlar 398 hektara çıkarabilmişler.” 
 
H. Hüseyin Çelik: “Biz de çok geniş bir alanı teklif etmişiz ve bir türlü anlaşılmadı. Pek hoşa giden bir durumda değil yani bu. O çizginin dışında ocaklar sürekli çalışacaksa tahribat devam ediyor ama gerçekten çalışması gereken yerdeki mermerde boş duruyor, oraya da sermaye sahibi giremiyor.” 
 
Halis Nalbant: “Esas bu tahribatı durduracak yer Enerji Bakanlığı Maden Dairesi. Biz oraya da bildirdik. Bize verilen cevap şu. “İl Özel İdaresi İl Genel Meclisinin böyle bir yetkisi yok.” Çünkü Maden dairesi madenciyi koruyan bir kanun.  Aynen şöyle diyor bize verdiği yetki. “Maden dairesinden işletme ruhsatını alan firma ilgili yerel idareye, Valiliğe gider, ÇET raporu varsa. ÇET raporu demek Çevresel Etki Değerlendirme raporu. Çevresel Etki Değerlendirme raporu olumluysa genelde de olumlu çıkıyor, İşletme ruhsatı bizden alınmış Maden Dairesi ruhsatı var diyorsa başka belge aranmaksızın işyeri açma, çalışma ruhsatını veririz.” Kanun böyle. Buna rağmen İl Genel Meclisi kararı var, bizi bağlayan bu kararı var dedik. Kanundan geçiyoruz, kararı var dedik. Karara göre biz 2 senedir direniyoruz. Ancak yapacak bir şey de kalmadı.” 
 
Osman Varolu: “Bu bizim ortak bir değerimiz, Bilecik’imizin değeri. Elimizden geleni yapıp bu işi çözmemiz lazım.”
 
H. Hüseyin Çelik: “O konuda hiçbir şüphe yok da. Hepimiz hukuk devletiyiz, kanunlarla idare ediliyoruz. Yetkimiz olmayan bir şeye de bizim karar almamız hiçbir şeye de yaramaz, yaramıyor da zaten ama yine de son durum değerlendirilmesinde fayda var. Rakamlar meydanda. Ortasını bulmak lazım bu işin.” 
  
“Mağduriyet varsa giderelim”
Meclis Başkanı Serkan Yıldırım: “Hakikaten bu geniş bir alan, büyük bir alan. Sıkıntıda en üsttekinin alınması. Arkada çok zarar vermeyecek firmaların mağdur olması. Bunu komisyonlara tekrar havale edelim. Özellikle AR-GE komisyonumuz araştırsın. Çevre Komisyonu da beraber gitsin. Tekrar bir çalışma yapalım orada, mağduriyet varsa giderelim”
 
Gündemin bu önemli konusu yapılan konuşmalardan sonra yeni bir inceleme yapılması için AR-GE ve Çevre komisyonlarına havale edildi. Gelecek raporlar dahilinde Bakanlığa yeni bir milli park sınırı genişletilme talebinde bulunulması bekleniyor. Bu güne kadar yapılan tekliflere karşılık alanda iki kez genişletme yapan Çevre ve Orman Bakanlığı, sadece 398 hektar alanı milli park ilan etti. İl genel meclisinin sunacağı genişletme isteğine verilecek karar, Harmankaya Kanyonu’nun geleceğini belirleyecek.
 
Valilik Özel Kalem Bütçesi 150 bin lira 
Günün diğer bir gündem maddesinde İl Özel İdaresi 2015 mali yılı taslak bütçesinde teklif edilen Valilik Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen rapor görüşüldü. Komisyon raporunda Valilik Özel Kalem Müdürlüğü’nün 2015 yılı bütçe ödeneğinin, 150 bin lira olarak kabulünün uygun görüldüğü belirtildi.  Komisyon raporu ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun bilgi verdi. Torun, Bilecik Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde 5 yıldır değişiklik yapılmadığını söyledi. Diğer illerde Valilik Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinin çok yüksek miktarlarda olduğunu ifade ederek tasarruflu davranan birimlere teşekkür etti.  
İl Genel Meclisince oylanan bu gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edilirken CHP grubu her zaman ki gibi komisyon raporunda çekimser kaldı. 
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı bugün 8. birleşimde toplanılmak üzere sona erdi. 


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 12 Kasım 2014, 00:00

    GÜNAYDIN – yenipazar MHP ilgenelmeclis üyesi yıllardır kendini paralıyo toplantılarda.yeni mi aklınız başınıza geldi beyler.Osman Varolu bu kanyonların sorunlarını yıllar önce taşımıştı gündeme.adama öğleden sonra GÜNAYDIN DERLER.

    Cevapla