KINIK ÇÖMLEKÇİLİK ŞENLİĞİ YAPILDI

 

Kınık köyünde düzenlenen şenliğe, Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, AK Parti Bilecik milletvekili Fahrettin Poyraz, MHP Bilecik milletvekili Bahattin Şeker, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Şafak Karakoç, Kaymakam vekili Fatih İzmirli, Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüseyin Çelik ve il genel meclisi üyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, İl Genel Sekreteri vekili Musa Ünaldı, AK Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, İl Genel Meclisi Üyesi Nazmi Ceyhan, Kınık Köyü Muhtarı Salim Yaşar ve vatandaşlar katıldı.
Kayhan, yaptığı konuşmada, Kınık köyü halkının cana yakın, misafirperver ve gelenekleri yaşatmaya çalışarak her zaman insanların gönlünde yer edindiğini belirterek, İstanbul’da düzenlenen turizm fuarında çömlekçiliğin tanıtımına ve yeteneklerini sergilemelerine imkan tanıdıklarını söyledi. 
Bu tür faaliyetlerle sanatı teşvik ettiklerini ve ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden Kayhan, Kınık köyünü toprağa değer verme ve sanata katkısı açısından kutluyorum. Toprağı ve taşı yerinde değerlendirmek çok önemli. Şenlikler birlik ve beraberlik günüdür” dedi.     
İl Kültür ve Turizm Müdürü Toksoy da, dünyanın hiçbir ülkesi ve milletinin Anadolu ve Türkiye kadar geleneksel el sanatları konusunda zengin kaynaklara sahip bir ülke konumunda olmadığını kaydetti. 
Muhtar Yaşar da, Kınık'ın Türkiye'nin önemli çömlek üretimi merkezlerinden biri olduğunu belirterek, atalarından devraldıkları el sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için mücadele verdiklerini kaydetti. 
Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin köyü ziyaret ettiğini belirten Yaşar, şöyle konuştu: 
“Gelen ziyaretçiler çömlekçiliğe büyük ilgi gösteriyorlar. Misafirlere, toprak kapta yaptıkları yemekleri ikram ediyoruz. Komşu köylerimiz Bozcaarmut ve Büyük Elmalı köyünün barajında stres atan misafirlerimiz mutlu bir şekilde köyümüzden ayrılıyorlar. Muhtarlık olarak köydeki turizmi canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sanatımızı yaşatmak için, kurslar açıyor, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen etkinliklere katılarak, toprağın sanata dönüşmesinin zevkini insanlara göstermeye çalışıyoruz.” 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy yaptığı konuşmada şunları aktardı:
“Taşının mermere, toprağının seramiğe, yaprağının ipeğe dönüştüğü Şeyh Edebalı ve Ertuğrulgazi diyarı Bilecik ilimizin kendine has güzelliği ve özelliği olan Kınık Köyü’nün ortaklaşa düzenlemiş oldukları 9. Kınık Çömlekçilik Şenliği’ne katılımlarınızdan ve teşriflerinizden dolayı hepinize hoş geldiniz  der en içten selam sevgi ve saygılarımı sumarım.
Dünyanın hiçbir ülkesi ve milleti ülkemiz yani Anadolu ve Türkiye kadar geleneksel el sanatları konusunda zengin kaynaklara sahip bir ülke konumunda değildir.
İşte bizi biz yapan bu değerlere sahip çıkmak, onu yaşatmak ve de kuşaktan kuşağa aktarmak en önemli görevlerimizden biri olmalıdır. Bu nedenle kutlamakta olduğumuz bu yılki şenliği düzenleyenleri ve şenlikte emeği geçenleri tebrik ediyor, kendilerini huzurlarında bir kez daha saygı ve sevgilerimle kutluyorum.
Geçmişiyle buram buram tarih kokan kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bunun yanında ayrıca tabii güzellikleri ile de insanı büyüleyen Bilecik ilimizin bu şirin köyü yani Kınık Köyü bu sanatı asırlardır bütün fertleriyle birlik ve beraberlik içerisinde ve de yıllardır başarılı bir şekilde yürüterek kuşaktan kuşağa aktarma görevini yerine getirmenin kıvancını yaşamakta ve yaşatmaktadır.
Bu vesile ile dileğimiz Kınıklı erkeklerimizin elinde şekillenen toprak, marifetli kadınlarımız tarafından da büyük bir ruh ve el emeğiyle süslenerek vazodan bardağa, testiden güvece, her türlü görüntü güzelliği üzerinde taşıyan çeşitli hediyelik eşyalara dönüşerek büyük bir titizlik, gayret ve çaba neticesinde dökmüş oldukları göz nuru ve akıttıkları alın teri ile oluşturmuş oldukları ürünlerinin Kınık’ta, Pazaryeri’nde ve de Bilecik ili sınırlarımız içinde tanınmaktan çıkarak bu şenlik münasebetiyle önce tüm Türkiye’de devamında ise dünyanın her yerinde tanınan ürünler olarak ön plana çıkmasını, ayrıca var olan bu potansiyelin desteklenerek önce Kınık Köyü ve halkına akabinde Bilecik ili ve ülke ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması dileğiyle şenliklerimizin başarılı ve keyifli bir şekilde geçmesini temenni ediyor, hepinize en içten şükranlarımı sunuyorum.
Vali Yardımcısı Kayhan, Muhtar Yaşar ve beraberindekilerin çömlek kırarak başlattığı şenlik, çömlekçilik fotoğraf sergisinin açılışı, el sanatları sergisinin gezilmesi, Eskişehir Gençlik Merkezi folklor ekibinin gösterileri ve yerel sanatçıların konserleriyle sona erdi.
 
-KINIK TOPRAĞININ ÖZELLİĞİ- 
     
      Kaliteli seramik için en önemli unsur olan fildişi tonundaki fon astarın en kusursuz şekilde uygulanabileceği çamur, Kınık'ta bulunuyor. En iyi toprak katmanına erişebilmek için 4 metre derinliğe iniliyor. Gerektiğinde daha derinlere inilip örnekler alınıyor. Elde edilen sert ve yoğun toprak, titiz şekilde artıklarından arındırılıyor. 
      Anadolu'da en yaygın yer altı tekniği ile işlenen Kınık çömlek ve seramiği, krem veya fildişi rengi fon üzerine, bej, koyu yeşil ve mor, lacivert, kobalt mavisi, turuncu, kahverengi astarla desenleniyor.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir