Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından kooperatifçilik sektörünün önünün açılması, daha etkin ve verimli bir yapıyla sektörün geleceğe hazırlanması, ülke kooperatifçiliğinin gelişmesine katkı sağlanması, kooperatifçilik alanında akademik eserlerin sayısının artırılması amacıyla, kooperatifçilik alanında Türkçe tez hazırlamış yüksek lisans veya doktora mezunları desteklenecek.
Konuyla ilgili bilgi veren Bilecik Ticaret İl Müdür Vekili Şinasi Balta, kooperatifçilik alanında yüksek lisans ve doktora mezunlarına Türkçe hazırlanmış tezlerle ilgili olarak bakanlık tarafından yüksek lisans mezunlarına 3 bin TL, doktora tezlerine de 10 bin TL nakit destek sağlanacağını belirtti.
Balta açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:
“2013 ve sonrasında devlet veya vakıf üniversitelerinde kooperatifçilik alanında hazırladıkları yüksek lisans tezleri üniversite tarafından kabul edilen yüksek lisans ve doktora mezunlarına destek sağlanacak.
Bakanlığımız öncülüğünde sektörün katılımlı katkılarıyla hazırlanan ve kooperatifçiliğin sorunlarını tespit ederek çözüm önerilerine yer veren kooperatifçilik stratejisi eylem planı kapsamında bir proje. Resmi gazetede 17. Ekim 2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu eylem planı kapsamında bakanlığımız sorumluluğunda olan 2.8 numaralı faaliyet var kooperatifçilik konusunda eğitim araştırma ve yayın faaliyetinde bulunan gönüllü kuruluşların desteklenmesi yönünde çalışmalarda bulunacak. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar incelendiğinde kooperatif ile ilgili çalışmaların az olduğu ve eserlerin olmadığı görülmüş ve bu nedenle sektörün aha sağlıklı gelişmesinde yardımcı olması amacıyla kooperatifçilik konusunda yapılacak akademik çalışmaların artırılması değerlendirilmektedir.
B u amaçla, Bakanlığımız Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından kooperatifçilik sektörünün önünün açılması, daha etkin ve evrimli bir yapıyla sektörün geleceğe hazırlanması, ülke kooperatifçiliğinin gelişmesine katkı sağlaması, kooperatifçilik alanında üniversitelerin tez jürisi tarafından kabul edilen Türkçe yazılmış ve oluşturulan komisyonca değerlendirilmesi sonrasında yüksek lisans tezlerinde 3 bin TL ve doktora tezlerine ise 10 bin TL nakit destek verilmesi kararlaştırılmıştır.
Proje kapsamında destek veren kurum ve kuruluşlar da var. Bunlar; Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB), Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKENT),Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (ORKOOP),Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği,Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Zeytin, Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği,Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
Son gün 31 Mayıs 2015
Başvurular 31 Mayıs 2015 tarihine kadar Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla yapılabilecek