KOSGEB PANELi GERÇEKLEŞTi

 

KOSGEB Eskişehir ve Bilecik Hizmet Merkezi Müdürlükleri tarafından düzenlenen “ÜNİVERSİTE VE EKONOMİNİN İHTİYAÇLARINA ODAKLANMADA KOSGEB, REKABET VE İŞLETME PERSPEKTİFLERİ” adlı panel yapıldı. Panele Vali Vekili Mehmet Öksüz, Bilecik KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Cemil Bahçe, Tarım İl Müdürü Bilgin Aydın, İl Sağlık Müdürü Mehmet Ali Fidan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, BİSİAD Başkanı Yusuf Subaşı, BİSİAD Genel Sekreteri Ali Arlı, Eczacılar Odası Başkanı Kevser Fidan katıldı. Panel Kosgeb Eskişehir Hizmet Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu’nun Kosgeb, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programının Kobiler Üzerindeki Etkileri konusundaki konuşmasıyla başladı. Eskicioğlu konuşmasında şunları söyledi: “KOSGEB, KOBİ’lerin rekabet güçlerini arttıran ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında KOBİ’lerin önemli bir pay sahibi olmalarını sağlayan bir kurum olmasının yanında, ülkemizdeki girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını misyon edinen ve bu yolda çağımızın gerektirdiği şekilde yeniden yapılanan bir kurumdur.
Ülkemizin önümüzdeki 10 yılda ve dolayısıyla cumhuriyetimizin ilanının 100. yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşmada, şüphesiz ki vizyonunda “Ülkemizdeki KOBİ’lerin küresel pazarda söz sahibi olmasını sağlayan, KOBİ ve girişimcilik politikalarının belirlenmesinde etkin, dünyada örnek alınan kuruluş olma” ifadeleri bulunan KOSGEB gibi dinamik bir kurumun varlığını güçlendirerek devam ettirmesi de çok önemli bir faktör olacaktır. 
Ülkemize yeni teknolojiler kazandıracak yeni KOBİ’ler üretme ve insanımızı; yenilikçilik potansiyellerini keşfetme gibi amaçlar ile çalışan KOSGEB özellikle Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Desteği ile bu amaç doğrultusunda hareket etmektedir.
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişte en önemli araçlardan biri olan üniversiteler, bilgi üretmenin yanında, yenilikçilik ve Araştırma-Geliştirme çalışmalarında da gerek sanayiciye ve gerekse girişimciye rehberlik etmelidirler. Yaptığımız ihracatın % 70den fazlasını ithal yarı mamul ve hammaddelerden üretilen ürünlerle yapmakta olduğumuzu ve ihracatımızın daha ziyade düşük teknolojili ürünlerden ve ithalatımızın ise yoğunlukla yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğunu hatırlatmakta fayda var. Bu bağlamda KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER) ve TEKNOPARKların önemi yadsınamaz. Artık, orta-ileri teknoloji üretmeye başlayan bir ülkenin insanları olarak artık ekmek bekleyen değil, iş ve aş veren bir nesil olma arzusundayız. İnanıyoruz ve biliyoruz ki veren el alan elden üstündür.
Bilişim Sanayicileri Derneği’nin 2010 yılında yaptırdığı bir anket aslında “Kral çıplak” diyor:
*25 ilde 1-49 çalışanı olan 645 KOBİ yöneticisi ile yapılmış bu çalışma:
*İşletmelerin teknolojiye düzenli ihtiyaç duyanların oranı %37
*KOBİ’lerin sadece %6’sı e-ticaret yapıyor.
*Teknolojik altyapının işleri için ifade ettiği önemin farkında olanlar sadece %8, %53 içinse en önemli unsur finansman.
2000 yıl önce Arşimet’in “bana bir kaldıraç verin dünyayı yerinden oynatayım” sözündeki kaldıraç kuşkusuz günümüz dünyasında, dünyayı yerinden oynatacak potansiyele sahip, ülke ekonomilerinin kaldıracı olan KOBİ’lerdir. Sloganları fikirlerin önüne geçirmeden; hızlı, esnek, uyum yeteneği olan işletmeler kurmalıyız.
Konuşmama son verirken, Sloganların fikirlerin önüne geçmediği; hızlı, esnek ve uyum yeteneği olan işletmelerin başarı hikayelerinin daha sık duyulduğu bir Türkiye diliyor saygılar sunuyorum.”
Eskicioğlu’nun ardından panel başkanı Prof. Dr. Engin Yıldırım açılışı yaptı. Daha sonra sırasıyla Prof. Dr. Durmuş Günay Rekabet ve Üniversite Eğitimi: Türk Üniversitelerinin Durumu hakkında, Prof. Dr. Metin Toprak AB 2020 Vizyonu Karşısında Yeterlilik Çerçevelerinin Eğitimi Düzenleme Standardı: Rekabet Kurumu Uygulamaları hakkında ve Prof. Dr. Ömer Tortok Rekabetçi Yetenekler Açısından Pazarlama Yaklaşımının Rolü ve Önemi hakkında konuşma yaptı.
ZEYNEP KILBAHRİ
 


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir