KÖY SORUNLARI TARTIŞILDI

 

Çınar konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Köylere gittiğimizde yolları biraz kötüydü. Bunun biz de farkındayız. Bu sene asfaltlara bakamadık ama önümüzdeki yıl sırf asfalta döneceğiz. 27 köye yardım ettik. Köy hamamı tamiratından tutunda içme suyu temin pompasına kadar yardımcı olduk. Merkez köylerinde su arızası olan köyleri 24 saatte suya kavuşturma sloganımız var. Bunu da yapıyoruz, su bizim için çok önemli, kanalizasyon bizim için çok önemli, yol bizim için çok önemli. Süsleme sanatlarını sizlerle beraber yapmak istiyoruz. Mesela kilitli taş. Bu süsleme olduğu için mutlaka sizinde yardımınızı istiyoruz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. 6 köyümüze kilit taşı yaptırdık. Ben kilit taşı yaptıran muhtarlara teşekkür etmek istiyorum. Biz 100 veriyorsak sizde 25 veriyorsunuz iyi para veriyorsunuz. Keşke şu kilit taşı benim kaymakamlık dönemime denk gelseydi diyorum. Eskiden bir köye gittiğimizde ayakkabımızın içi çamur olurdu. Şimdiki köyleri gördükçe dünyaya erken gelmişiz diyorum. Belediyelerin yaptığı hizmeti yapıyorsunuz, biraz külfetli oluyor ama iyi oluyor. Muhtarların köylerini sevmesi çok önemli. Bu büyük bir avantaj. Ben Eskişehir’den geldim bu kadar ilgili muhtar görmedim. Zaten çoğu da Eskişehir merkezde yaşıyorlardı. Öyle olunca pek faydaları olmuyordu.
Elmabahçe Göleti’nin kapasitesi bizim gücümüzü aşıyor. Kanalizasyon da 12 projemiz var 650 bin TL ayırdık. Yollara asfalt olarak 1 milyon 110 bin TL ayırdık. Muhtelif köy yardımları için, 365 bin TL ayırdık. İçme suyuna bakım için, yapı onarımları için, klorlama için 110 bin TL ayrılmış. Kısacası 3 milyon 300 bin TL’lik bütçenin 3 milyonunu yatırımlar için harcadık. Yani yüzde 80 oranında bir parayı ama yardım olarak ama yeni yapım olarak yatırımlara ayırdık. Bu miktarda 2 milyon 870 bin 500 TL. Buradaki kalemler sizin taleplerinize göre,  sizin bizi zorlamanıza göre değişiyor.
Biz bu kadar parayı A Köyü B Köyü diye her ne kadar programlıyorsak ta A Köyü istemiyorsa değiştiriyoruz. Yaptığımız yatırım programı esnek olmak zorunda. Ve bu esnekliği sizden gelen taleplere göre sağlıyoruz. Dolayısıyla 2012 yılı yatırım programımız 2 milyon 870 bin TL olarak oylarınıza sunuluyor. Kabul edildi. 5 yıldır köylerinize gösterdiğiniz ilginiz için teşekkürler. Siz bizi ne kadar zorlarsanız biz o kadar çalışırız. Turgut özen yol yapımı sırasında bize çok yardımcı oldu. İstimlağa girmeden yol yaptık 1 milyon TL kar yaptık 4-5 tane muhtarımız sayesinde. Siz istiyorsunuz siz bize güç veriyorsunuz biz yapıyoruz. A köyü diye bakmıyoruz B köyü diye bakmıyoruz. Biraz daha iddialı bir laf edeyim siyasi görüşüne bakmıyoruz köyün. Tarımla ilgili sıkıntılarınızda da bana gelin yardımcı olayım”
Toplantıda söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Turhan şunları söyledi:
“Taleplerinizi yazılı hale getirip encümene sunarsanız orada çok daha güzel şekilde incelenir. İstihdama yönelik projesi olanlarda yine bizimle paylaşırsa daha iyi olur. Sulama konusunda çok şeyi aştık. Yol konusunda da çalışmalar devam ediyor. Eğer bir yere yol yapılacaksa ne kadar çok kişi geçecekse oraya yapıyoruz.” 
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüseyin Çelik “Bilecik’te güzel çalışmalar yaptık diyerek” başladığı konuşmasının devamında şunları aktardı:
“2004 yılından bu yana ben il genel meclisi üyeliği yapıyorum. Bilecik’te güzel çalışmalar yaptık. En çok konuşulan konu yollar. Bilecik’te bir hareket var ki yaptığımız yollarda bozulma oluyor. Bu yük kamyonları bu yollardan hareket ettikçe yapılan yolların kalması mümkün değil. Sadece traktör giden minibüs giden otobüs giden yol. 50 tonluk 40 tonluk kamyonların gittiği yollarda bozulma oluyor. Bir de karayolları ilimizde 5 6 yıldır bölünmüş yol çalışmaları yapıldı. İster istemez yan yollar kullanılıyor. Mevcut köy yollarımız 5 m 6 m genişliğinde yollar. Ama günümüz yolları öyle değil. Onun için biz bu yolları daha önce başka illerde uygulanmış yeni bir yönetmelik geldi coğrafi bilgi sistemi oluştu yapılacak tüm yollar standart alındı. Genişliği. Bizim işimiz sadece yol ve suyla bitmiyor bizim para kazandırmamız lazım. Bununda yolu tarım ve hayvancılık geliyor aklımıza. Kalkınma ajansları birkaç il grup yaparak bu ajanslarda değerlendiriliyor ve değişik krediler veriliyor. İpekböcekçiliği üzerine bir proje sunuldu ve kredilerini aldılar. İşletme kredisi değil. 15.12.2011 tarihine kadar başvuru yapabilirsiniz. Fikir alışverişi yapalım böyle bir şey yapabilir miyiz diye”
Toplantıda 2012 bütçesi oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi.
ZEYNEP KILBAHRİ
 


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir