KÜRE KÖYÜNDE SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

featured

Altın değerinde bitki Safran artık ilimizde de yetiştirilmeye başlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan teknik destek sayesinde iklim ve toprak koşullarını fırsata çeviren Söğüt ilçesi Küre Köyündeki girişimci kadın çiftçi Nevriye Kayhan 3 yıl önce 250 m2 olan bahçesinde Safran yetiştiriciliğine başladı. Üretici Kayhan, 2021 yılı itibariyle Safran bitkisini Tarım ve Orman Bakanlığının oluşturduğu, üreticilerin ve tüketicilerin buluştuğu Dijital Tarım Pazarı Platformu (DİTAP) üzerinden satışa sundu.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üretici Nevriye Kayhan’ı üretime katkılarından dolayı tebrik ederken, desteklerin devam edeceğini duyurdu.Konuya ilişkin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden şu açıklama yapıldı:

“Safran (Crocus sativus L.) türünün kurutulmuş stigmasıdır. Bu tür 20-30 cm. boyunda, sonbaharda yaprakları ile birlikte mor renkli çiçekler açan, soğanlı bir kültür bitkisidir. Triploid bir bitki olduğundan tohum vermez, soğanları ile üretilir.
Safranın iklim isteği asmaya benzerlik gösterir ve rüzgâra karşı korunmuş güney yamaçlarda iyi yetişir.( N. Arslan )Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Taban suyu yüksek toprakları sevmez.
Etki ve kullanılış alanlarını şu şekilde sırlayabiliriz; Sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, adet söktürücü etkileri yanında koku ve renk verici olarak da kullanılmaktadır.( T.Baytop)* Renk verici olarak bir ölçü safran 100 000 katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyamaktadır.

Ayrıca zerdenin terkibinde yer alır. Avrupa ülkelerinde pasta ve böreklerde, Türkiye’de lokumlarda kullanılmaktadır. Son zamanlarda anti-tümör etkisi olduğu da belirtilmektedir.
Emeğinin karşılığını çiçeğin özünden çıkartan üreticimiz Nevriye Kayhan’ a teşekkür ediyor ve bereketli olmasını diliyoruz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir