Luca Eğitimleri Devam Ediyor

Gerçekleşen eğitimler öncesinde, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmaya hak kazanan Emel Tekeli, Ayşe Ceyhan Karaçam ve Cüneyt Geven’e Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatı takdim edildi.

Açılış konuşmasını yapan Bilecik SMMMO Başkanı Hüseyin Şensoy, ruhsatlarını almaya hak kazanan meslektaşlarını kutladı ve şöyle konuştu:

“Öncelikli olarak odamıza üye olarak adım atan, zorlu sınav sonuçlarından başarılı olup Mali Müşavir olmaya hak kazanan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Artık önümüzdeki günlerin birer denetçileri, Mali Müşavirleri. Çok önemli bir vizyona sahip olan bizim mesleğimizde önemli işler yapacaklarına inanıyoruz. Kendilerini de kutluyoruz ve tebrik ediyorum.

Bugünkü programımızın son bölümünde e-fatura ve e-defterle ilgili eğitmenimiz Birol Köse tarafından uygulamalı sunum yapılacak. Ama biz onların öncesinde bilindiği üzere geçen yıl Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemizle odamız arasında öğrenci arkadaşlarımıza işyerlerinde staj yapabilme imkanlarını sunmak amacıyla bir protokol imzalamıştık. İlk uygulamasını geçen yıl yaptık. Biraz kısa bir süre oldu ama o bir adımdı fakat bunun da neticelerini, geri dönüşümlerini çok olumlu olarak aldık. Bunların en başında o programa katılan şanslı arkadaşlarımız yapmış oldukları çalışmalarda ileriye doğru iş bulma konusunda ve çalışma konusunda da önemli referanslar olduğunu söylediler. Hatta katılan arkadaşlarımızdan yaklaşık 3’ünün de Bilecik’te işe yerleştirildiğini ve işe girdiklerini biliyorum. Bu nedenle bu Ekim ayı itibariyle başlatıp birinci yarıyıl daha sonra ise ikinci yarıyılda da yine üniversitedeki İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi arkadaşlarımızın bu pratik uygulamaları kendilerine çok önemli ve faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü biz de aynı yollardan geçtik. Aynı zahmetleri çektik.”

Şensoy öğrencilere hitaben devam ettiği konuşmasında, “Sizin bir şansınız var. Böyle bir imkanı üniversitemiz ve odamız işbirliği içerisinde size sunuluyor. Bunu çok iyi değerlendirmeniz gerekmektedir. Özellikle gittiğiniz bürolarda, işyerlerinde yapılan işlerin pratiğini çok iyi anlamalı ve bu çerçevede de çalışmalarınızı yönlendirmeniz ve ilgiyle takip etmeniz sizlere bir nitelik kazandıracaktır. Göreceksiniz kendinize olan güveniniz artacak. Önümüzdeki dönemlerde okulunuzu bitirdiğiniz zaman sizlerin bu çalışmalarına ve iş bulma veya iş hayatınızda da çok önemli referanslar olacaktır. Ben bu bağlamda özellikle üniversitemizde başta Rektörümüz ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız olsun öğretim üyelerine bu işbirliğinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Bu yıl için şu an için 23 tane arkadaşımızı yerleştirebiliyoruz. Ancak biz bu sayının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Özelikle buradan sanayicilerimize, muhasebeleri firmalarında olan, kendi işyerlerinde olan firmalardan bu yönde talepler gelmesini bekliyoruz. Bu konularda da gerek diğer odalarımızın gerekse üniversitemizin de bu konuyla ilgili çalışmalarını hızlandırarak bu öğrenci sayısını arttırmak zorundayız. Çünkü burada bu işleri gören, pratiği gören arkadaşlarımız önümüzdeki zaman süreci içerisinde okulla birlikte önemli biri referans elde ettiğini daha önce gördüğümüz için bunu çok önemsiyoruz. Ben bu anlamda sizleri bu şanslı arkadaşlar olarak da kutluyorum. İnşallah hayırlı olur bu çalışmalarınız.

Sizler bürolara gittiğiniz zaman karşılaşacağınız değişik konular olacak. Hiçbir zaman orada yapılan hiçbir işi küçümsemeyiniz. Hiçbir zaman oradaki size verilen işlerle ilgili, ‘Ya bu nedir?’ diye düşünmeyin. Çünkü herkes şunu iyi biliyor. Biz de dahil olmak üzere muhasebeye geldiğiniz zaman önce bir evrak dizmeyi evrak düzenini ondan sonrasında işlemeyi, muhasebeleştirmeyi ve önemli olan da programları görme ve keşfetme sonrasında da bilanço, gelir tablosu bunları görmeniz çok önemli olacaktır. Bizim şu an üyelerimizin çoğu, TÜRMOB tarafından çıkarılan LUCA programını kullanmaktadır. Bugün de bunun bir örneği burada uygulamalı olarak gösterilecektir. Bu türdeki eğitimlerimiz devam edecektir. Bu eğitimlere de katılmanız sizler için gerçekten çok önemli olacaktır.” dedi.

Şensoy sözlerini şöyle noktaladı:

“Özellikle Luca eğitimlerimize bakarsak son dönemdeki güncel e-fatura ve e-defter uygulamaları 31-12-2013 sonu itibariyle son bulacak. 25 milyon lira cirosu olan bazı firmaların satmış olduğu malların 10 milyon lira cirosu olanlara da alıcı olarak baktığımızda bunların da e-fatura ve e-devlete geçme zorunluluğu gibi uygulamalarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Buradan da sanayicilerimize ve büyük işletmelere sesleniyorum. Eğer ki 2011 yılı cironuz 10 milyon lirayı geçiyor ise bu e-fatura ve e-defter uygulamasında sizleri de kapsamakta buna göre de önleminizi almak zorundasınız. Bunu yapmanız gerekiyor çünkü yapılacak olan bu işlemleriniz aksi takdirde geçmemeniz çok büyük cezalarla karşı karşıya kalabilme yükümlülüğü getirmektedir. İşte Luca burada da yine devreye girdi. Luca projemiz, Luca e-fatura programları gibi programlarla yapılacak bu uygulamayı uygulayacak sanayicilerimiz için de çok büyük avantaj sağlayacaktır.”

Şensoy’un konuşmasının ardından Luca Bölge Koordinatörü Serpil Akgün ile Luca Eğitmeni Birol Köse tarafından sunum yapıldı. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir