“Müşteri Değil Öğrenciyiz!”

 

Öğrenciler, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi girişinde yapılan eylemi, ikinci öğretim harçlarının kaldırılmasını talep etmek için yaptıklarını söylediler. Öğrenciler eylem sırasında, “İkinci öğretim harçları da kaldırılsın, herkese eşit, parasız eğitim. Müşteri değil öğrenciyiz” yazılı pankartlarla haklarını savunmaya çalıştı. Ayrıca, "Harçlar bin lira her akşam makarna" şeklinde sloganlar atıldı.

Eylemci grup adına basın açıklamasını yapan Gonca Yazıcı isimli öğrenci yaptığı açıklamada. “Aynı bölümlerde, aynı içerikte dersleri alan; ama yıllardır bir uçurumun düzeyinde farklı harçlara tabi olan birinci ve ikinci öğretim öğrencileri arasındaki temel fark nedir?” diye sordu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hafta başında, Bülent Arınç tarafından, birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin harç parası ödemeyeceği açıklandı. Kararın ayrıntılarında ise; ikinci öğretim, uzaktan eğitim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı, yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği vardı. Üniversiteliler arasında ikilik yaratan bu karar; anayasadaki eşitlik ilkesine dahi uymamaktadır. Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve öğrencinin eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış, giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir.

Aynı bölümlerde, aynı içerikte dersleri alan; ama yıllardır bir uçurumun düzeyinde farklı harçlara tabi olan birinci ve ikinci öğretim öğrencileri arasındaki temel fark nedir? 4 haneli rakamlara kadar harç ücretleri ödeyecek olan ikinci öğretim öğrencilerinin artan eşitsizliğine nasıl bir açıklama düşünülmektedir? Harçların kaldırılması öğrenci yararına bir uygulamaysa şayet, daha fazla maddi kayba uğrayan ikinci öğretim öğrencileri neden bu uygulamadan yararlanamamaktadır?

Harçlar öğrenci giderlerinin yüzde 9 ila yüzde 12’sini oluştururken, karar parasız eğitim başlığıyla yansıtılmakta, öğrencinin karşılanması gereken tüm eğitim giderleri hesaba dahi katılmamakta.

2009’da harçlara yüzde 500’lere kadar zam yapmayı düşünen aynı anlayışın önümüzdeki dönemlerde çok daha eşitsiz ve öğrenciyi mağdur edecek bir sistem getireceğini düşünmek zor değil.

Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmelidir. Üniversiteler hakkındaki kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır. Paralı üniversiteler kaldırılmalıdır. Parasız eğitimin gerçekleşmesi için; başta harçlar olmak üzere ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanmalıdır.”

Grup gerçekleştirilen eylemin ardından olaysız bir şekilde dağıldı. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir