NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI

Düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç,  İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, ve daire müdürleri ve Bilecik Yavuz Selim Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldılar.

 

“Avrasya’nın, Türk aleminin Nevruzu kutlu olsun”

Bilecik Yavuz Selim Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kapalı spor salonunda saygı duruşunda durulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Bilecik Yavuz Selim Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Adem Avcu Nevruz Bayramı’nın Türk milletinin yüzyıllar ötesinden gelip devam eden geleneksel bayramlarından biri olduğunu belirtti.

 “Nevruz Bayramı Türk Milli Kültürüne baharın müjdecisi, gece ile gündüzün eşit olduğu ve tabiatın en adaletli günü olarak kabul edilir” diyen Avcu sözlerine şöyle devam etti:

“ Türklerin yaşadığı en uzak bölgelerde dahi 21 Mart Nevruz Bayramı olarak çeşitli yöresel etkinliklerle kutlanır. Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan toprağı ana olarak vasıflandıran Türk düşünce sisteminde baharın gelişi elbette ki önemli bir yere sahip olacaktır. Türklerde çok eskiden beri baharın gelişi, tabiatın canlanışı destanlarda, masallarda, türkülerde, şiirlerde coşkuyla söz edilir. Baharın gelişi suların çoğalması, dünyanın nefesinin ısınması, türlü türlü çiçeklerin açılması yeryüzüne yemyeşil bir ipek kumaşının serilmesi, hayvanların çoğalması olarak yorumlanmaktadır. Türk toplumlarında Nevruz geleneği yaygındır. Türkler Nevruzu Nevruzu Sultani, Sultan Nevruz veya Orta Asya Türk topluluklarında görüldüğü üzere Sultan Navruz olarak kutlamaktadırlar. Türklerde Nevruzla ilgili görülen rivayetlerden en önemlisi bugünün bir Kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir.

“Türk kültürüne göre nevruz takvim başlangıcı olan ergenekondan çıkış günüdür”

Ergenekon destanına göre Türklere etraflarını çeviren demir dağları büyük ateşler yakarak eritip tekrar eski yurtlarına dönerler. İşte Türk kültürüne göre nevruz takvim başlangıcı olan ergenekondan çıkış günüdür. Türk boyları söz konusu bayramda çeşitli eğlenceler düzenlemekte ve birçok pratiği de yerine getirmektedirler. Mesela nevruzda pişirilen özel yemekler, oynanan oyunlar, güreş müsabakaları, yarışmalar, musiki makamları, şiir söyleme gelenekleri gibi faaliyetler yüzyıllardan beri yapıla gelmektedir. Tarihi bakımdan Hun, Göktürk, Uygur, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de nevruz terfi bir bayram olarak kabul edilmiş, eğlence ve merasimlerle kutlanmıştır. Ülkemizin batısında Mart 9’u Hıdrellez şenlikleri adı altında kutlanan nevruz bayramı bizleri birbirimize daha çok yakınlaştırır. Ortak bir kültüre birlik ve beraberlik içinde sahip çıkar ve aynı kültürün insanları olarak kaynaşmamıza, birbirimizi sevmemize yardımcı olur.

“Bu ateş hiç sönmeden, binlerce yıl yandı”

1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinden Kırgızistan, Kazagistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya’ya bağlı yarı bağımsız Cumhuriyetlerde de 21 Mart Nevruz Bayramı milli bir bayram olarak kabul edilmektedir. Kaşgarlı Mahmut bayram kelimesinin anlamını Divanu Lügati-t Türk’te halklar arasında gülme ve sevinme, bir yere ışıklarla ve çiçeklerle bezenmesi ve orada sevinç içerisinde eğlenilmesi olarak tarif eder. Bayramlar insanlar arasında karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar insanların birbiriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar toplumlarda birlik, beraberlik, bir arada yaşama arzusunun kuvvetlendiği günlerdir. Bayramlar milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı, sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Nevruz Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, ergenekondan demir dağlarını eriterek dirilen ataların ruhuyla yaşanan bir gelenektir. Bu ateş hiç sönmeden, binlerce yıl yandı ve gelecekte kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya’nın, Türk aleminin Nevruzu kutlu olsun, Nevruz günleri geleceğe umutlar taşısın. Bugün ülkemizin dört bir yanında yakılan Nevruz ateşlerinin kin, nefret ve düşmanlık duygularını yakıp kül etmesi, aynı ateşlerin kalpleri ısıtarak ülkemize neşe, huzur, mutluluk, bolluk ve bereket getirmesi dileğiyle Nevruz Bayramınız kutlu olsun.”

 

Program Bilecik Yavuz Selim Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin “nevruz name” ile “bahar ve biz” adlı şiirlerini okuması, Bilecik Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halk oyunları ekibinin folklor gösterisi ile devam etti. Folklor gösterisi sırasında protokol üyelerine Nevruz yumurtaları verildi. Protokol üyelerinin boyalı yumurtaları tokuşturmalarıyla renkli görüntüler oluştu.

 

Etkinlik, Nevruz Ateşinin Bilecik Yavuz Selim Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde yağmur altında Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç tarafından yakılmasıyla son buldu.  

CANER ALKAN



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir