Önlem Alınmazsa 20 yılda 10 milyon kişi sigaradan ölecek

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlük Konferansı’nda düzenlenen programdaHalk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarından Havvali Özdemir Şahin ve Engin Sarıkaya öğrencilere sigaranın zararları ve bırakma yöntemler hakkında bilgilelendirmelerde bulundu.

Şahin, başta akciğe kanseri olmak üzere pek çok kanser türü ve rahatsızlığa sebep olabilcek sigaranın kullanımının 9-10 yaşa kadar düştüğüne dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün sigara alışkanlığının en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan ettiğini belirten Şahin,  sigaranın zararlarını daha iyi anlatabilmek için sinevizyon eşliğinde  öğrencilere sigaradan kaynaklı ağız, diş kanserlerinden örnekler gösterdi. Şahin, “Gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki 20 yılda 10 milyon insan sigaradan ölecek.” İfadelerinde bulunarak yaptıkları bilgilendirme çalışmalarıyla özellikle genç nesli  tütün ürünlerinden uzak tutulmaya çalıştıklarını belirtti.

Şahin şu açıklamalarda bulundu:

“Tütün kullanımı Avrupa’da azalırken Türkiye’de artıyor”

"Tütün patlıcangil ailesinden gelir. Sigara yapımında kullanılan otsu bir bitkidir. Tütünü ilk Kızılderililer buluyor. Daha sonra bunu kendi dini ayinlerinde kullanıyorlar. Avrupalılar keşfederek kendi ülkelerine götürüyorlar. Burada da bir müddet tüketiyorlar. Avrupalılar tütünün zararını anladıktan sonra tüketmek yerine gelişmiş ülkelere satmayı tercih ediyorlar. Avrupalılar tütün kullanımını kendi ülkelerinde yüzde 30 azaltırken, Türkiye’de tütün ürünleri tüketme oranı yüzde 80 oranında artmış durumda. 

“DSÖ:En büyük sorun sigara kullanımı”

Sigara cebinize girmesiyle maddi olarak zarar vermeye başlıyor. Oradan elinize aldığınızda parmak uçlarınız sararmaya başlıyor. Sigara içen kişilerin genellikle sigara tuttukları parmakları sarıdır. Daha sonra başta akciğer kanseri olmak üzere dudak, ağız, diş, dil, gırtlak, mide, mesane kanserlerine neden olabiliyor. Tat ve koku alma duyularında bozukluklar yaşanabiliyor. Sigarayı bıraktıktan bir müddet sonra bu duyular tekrar geri geliyor. Sigarayı bırakan kişiler zaten aradaki farkı bize söylüyorlar. Mide kanseri, mide ülseri, kemiklerde erime, damarlarda tıkanma, ciltte kırışıklık, parmaklarda sararma gibi etkileri de görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  sigara alışkanlığının en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan etti. Yapılan istatistikler sonucu şu an en büyük sorunun sigara olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilmiş. Kanser ölümlerinin yüzde 90’ından akciğer kanserlerinin yüzde 30’undan tüm ölümlerin yüzde 75’ine kadar sigara sorumludur. 

Neden sigara içiyoruz?

Nikotin çok güçlü bir psikolojik uyarıcıdır. Hastalarımız nikotini aldıktan sonra rahatladıklarını söylüyorlar. Eroin, kokoin, nikotin beyinde gevşetme özelliğine sahip. Nikotin bağımlılığı alkol bağımlılığından daha güçlüdür. Yapılan araştırmalara göre uyuşturucuya başlayanların yüzde 90’ı zaten sigara kullanan insanlar. Sigara kullanmayan bir insanın uyuşturucuya başlama oranı çok düşük. Bir sigara içildiğinde ortalama 10 saniye sonra nikotin yanaklardan emilerek beyne ulaşıyor, zevk alma, sakinleşme ve konsantrasyonda artışlara neden olduğu için nikotini tüketme isteği fazlalaşıyor. Ödül gibi gelen bu değişikliklerin devam etmesiyle beraber vücut nikotin istemeye başlıyor. Belli bir süre sonra da bağımlı oluyorsunuz. Nikotin, psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık da yapıyor. Sigara içen insanlara dikkat ederseniz sürekli olarak parmaklarının arasına bir şey almak isterler. Sigarayı bırakan bir kişide yaklaşık ilk 3 hafta içerisinde huzursuzluk, uykusuzluk bazen de sinirlenme, aşırı tepki verme, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Ama bunlar daha sonraki tıbbi tedavilerle birlikte mutlaka etkisini kaybedecektir. Biraz sabırlı olmak lazım.

Sigaradan kurtulma yolları

Sigara içme isteği geldiği zaman su içebilirsiniz. İçilen sigara sayısı azaltılmalı. Yemeklerden sonra diler fırçalanırsa belki sigara içme isteği azalabilir. En azından dişlerinizin sararmasını önlersiniz. Tıbbi tedavilerde de kişiden kişiye değişen tedaviler var. Kendi kafanıza göre ilaç alıp tedaviye başlamayın. Mutlaka bir hekim kontrolünden sonra başlayın. Sigarayı bıraktığını zaman ilk 20 dakikada nabız, kan basıncı ve vücut ısınız normale dönecek. 2 hafta ile 3 ay arasında efor kapasiteniz artacak. Öksürük varsa azalacak ve 3 ay içerisinde kaybolacak. Balgam varsa 2 ay içerisinde yarı yarıya azalacak. Soluk alıp vermeniz rahatlayacak. Koku ve tat alma duygunuz yerine gelecek. Bağışıklık sisteminiz güçlenecek. Parmaklarınız ve dişleriniz sararmayacak. En önemlisi de paranız cebinizde kalacak. Bir yılda kalp krizi geçirme ihtimaliniz yüzde 50 azalacak.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir