1. Haberler
  2. Güncel
  3. Pazaryeri Boncuğu’nda Hasat Sezonu

Pazaryeri Boncuğu’nda Hasat Sezonu

featured
0
Paylaş

Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, Pazaryeri ilçesinde gerçekleştirilen boncuk fasulyesi hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi.

Pazaryeri’nin önemli tarımsal değerlerinden biri olan ve kendine özgü lezzetiyle öne çıkan “Pazaryeri Boncuğu”nun hasadına eşlik eden Vali Sözer, üreticilerle sohbet ederek üretim ve hasat süreci hakkında bilgi aldı.

Kılçıksız yapısı, parlak dış yüzeyi ve kendine özgü lezzetiyle dikkat çeken Pazaryeri Boncuğu’nun kalitesinde, ilçenin yaklaşık 810 metre rakıma sahip olması ve ürünün serin iklim koşullarında yetişmesinin önemli rol oynadığı belirtildi.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen ve 26 Mayıs 2015 tarihinde tescillenen çeşit, o tarihten itibaren “Pazaryeri Boncuğu” adıyla pazara sunuluyor. Ürünün değerinin korunması ve markalaşması amacıyla “Pazaryeri Boncuk Fasulyesi (Pazaryeri Boncuğu)” için Türk Patent ve Marka Kurumuna 18 Kasım 2024 tarihinde yapılan coğrafi işaret başvuru sürecinin de devam ettiği açıklandı.

Pazaryeri ilçesinde yaklaşık 1.000 dekar alanda fasulye üretimi gerçekleştirilirken, bunun yaklaşık 500 dekarını kayıtlı üretim alanlarının oluşturduğu kaydedildi. Dekar başına ortalama 750 ila 1.000 kilogram ürün elde edilirken, toplam üretim miktarının sezona göre 750 ila 1.000 ton arasında değiştiği ifade edildi. Ağustos ayında başlayan hasat sezonunun ekim ayının ortalarına kadar devam edeceği aktarıldı.

Hasada katılarak üreticilerin emeğine ortak olan Vali Sözer, tarımsal üretimin il ve ilçe ekonomisi açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek üreticilere bereketli bir hasat dönemi ve bol kazanç temennisinde bulundu.