Ramazan Bayramında dikkat edilmesi gerekenler

featured

Diyetisyen Melis Tüzün, Ramazan Bayramında beslenme noktasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Ramazan Bayramında tatil düşüncesi ile beslenme alışkanlıklarının biraz daha esnemeye başladığını belirten Tüzün, “Ramazan Ayını uzunca bir tatil ile birlikte ardımızda bırakıyoruz. Çoğumuz karbonhidrat ve yağ ağırlıklı bir beslenmeye yönelebiliyoruz. Ancak kendinizi lezzetli sofralardan kısıtlanmış hissetmeden de sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı sürdürmek mümkün.” dedi.

Tüzün, Bayramda dikkat edilmesi gerekenler konusunda ise şu ifadelere yer verdi:

“Günde 2 – 3 ana öğün yapın. Ana öğünlerde fazla tükettiğinizi düşünüyorsanız ara öğün ve atıştırmalıklarınızı sınırlayın.

Porsiyonlarınızın dengeli tabak modeline uygun kontrollü olmasına özen gösterin.

Ramazan ayı boyunca dinlenmiş metabolizmaya ve sindirim sistemine bir anda yüksek porsiyonlarla yüklenmek; hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemleri, kan şeker problemlerine neden olabilir. Özellikle insülin direnci, diyabet, gastrointestinal sistem rahatsızlığı olan hastalar daha dikkatli davranmalıdır.

Şeker, bayram döneminde en çok kaçamak yapılan yiyecek grupları arasında yer alıyor. Şekeri arttırdığınızı düşünüyorsanız karbonhidrat ve meyve grubunu sınırlamalısınız.

Fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin.

Ramazan ayının bittiği ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Diğer besinlerde ve içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı unutulmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak ayran veya mineralli sular tercih edilmelidir.

Ramazan ayı boyunca beslenme ve sıvı tüketimindeki yetersizlik ve dengesizlikler nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızın olumsuz sonucu olan konstipasyon(kabızlık) şikayetlerini hafifletmek adına lifli-posalı besinlerin tüketimi( mevsim meyve-sebzeleri, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler,keten tohumu) tüketimi arttırılmalıdır.

Ramazan ayı boyunca alıştığımız sahur yemeklerine gece yemeği olarak devam edilmemeli, yatmadan 2 saat önce besin alımı durmalıdır.
Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı ve şekerleme, çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdaların hacmi küçük enerjisi veya yağ oranı yüksek besinler olduğu unutulmamalıdır.

Misafirlerinize baklava- kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyveli ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru meyveleri ikram edebilirsiniz.

Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyip vitamin- mineral içeriği yüksek, besleyici ikramlar haline getirebilirsiniz.
Bayramda şekerli besinler kadar çay, kahve tüketiminde de dikkat etmek gerekmektedir. Vücuttan suyu uzaklaştırdıkları için sıklıkla tüketilmemelidir.

Tatlı- şekerlemelerle öğün geçiştirilmemeye dikkat edilmelidir.

1 dilim baklava= 2 porsiyon meyve+ 2 tam ceviz+ 1 dilim ekmek

1 dilim baklava= 20 küp şeker

1 dilim baklava = 45dk yürüyüş

5-6 adet sarma= 1 dilim ekmek olarak düşünebilirsiniz.

Bayramın keyfini çıkarttığınız  güzel bir tatil diliyorum.”