Rana Nohutçu yazdı… Değişim gerekli midir?

featured

Değişim gerekli midir? Eminim bu sorunun cevabı herkes için aynıdır. Değişim gereklidir. Bu kadar net! İkinci bir soru geliyor ama bu sefer o kadar basit değil. Değişim nasıl gerçekleşir, değişim için ne gereklidir? Bu soruya cevap vermek için bir süre durup düşünmemiz gerekir.

Durup düşündüğümüzü var sayıyorum fakat yine de bir cevap yok çünkü değişimi istemek kolaydır ama gerçekleştirmek cesaret gerektirir. Bazen içinde bulunduğumuz konfor alanımız o kadar sıcak gelir ki o değişim adına atacağımız ilk adımı atarken dışarıda kopacağını düşündüğümüz fırtınalar içimizi soğutur. Kopacağını düşündüğümüz fırtınalar dedim çünkü kafamızda belki de yüz kez o fırtınaya yakalanacağımız anı tekrar edip dururuz. Bu tasvirlerden sonra değişim için gerekli olanın fırtınaya karşı korumalı bir mont olacağını düşünmüş olabilirsiniz. Bu cevap yanlış değil elbette ama o mont yerine kendimize olan güveni giysek ve gururla taşısak daha doğru olabilir. Hem de bedava üstelik daha ne olsun!

Değişiminin nasıl gerçekleşeceği yönünde ufak da olsa bir şeyler bulduk. Peki bir toplumun değişimi hakkında neler söyleyebiliriz? “Şimdi belediye herkese öz güven dağıtsın onu mu giyelim?” diye bir soru sorsak tam yerinde olur. Fakat uzman görüşlere başvurmak daha çok işimize yarayabilir.
Toplum sürekli devinim halinde olan ve kendini yenileyen bir yapıdadır. Toplum değişirken kültür de değişir fakat kültürün değişimi daha uzun vadede gerçekleşir. Alışık olduğumuz kültürü kolay kolay değiştiremeyiz ve değişen şeylerin yerine gelenleri benimsememiz de biraz zaman alır. Toplumda yaşanan değişimler büyük orta ve küçük olmak üzere etkilerine göre sınıflandırılabilirler. Bazı değişimler toplumu büyük oranda etkilerden bazıları ise günlük hayatta çok hissedilmez. Değişim her zaman olumlu sonuçlar verir mi? Yine çok kolay olmayan bir soru. Değişimi övdük yazının başında fakat vaktinde ve gerektiği gibi olmayan değişimler ne olacak? Bu tarz değişimler toplumda değer sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Anlayacağınız o kadar da masum değiller.

Büyük şehirlerin değişimi hızlı ve büyük olur dersek küçük şehrimiz Bilecik için değişimi nasıl ele alabiliriz? Değişen dünyada elbette her şey değişimden etkileniyor. Bilecik de bulunduğu coğrafi konum bakımından yakınındaki Bursa, Eskişehir gibi büyük şehirlerden etkileniyor. Yeme, içme, kültür ve gençlerin giyim tarzına kadar etkilenen şehrimiz bazı değişimleri kabul ediyor bazı değişimlere ise pek sıcak bakmıyor. Tam merkez bir konumda bulunmasına rağmen kendi içinde kapalı olan şehrimiz bazı gelenek ve normlarını korumayı sürdürüyor. Değişime sıcak bakmayan taraf olan yerli halk, kültür ve normların korunması konusunda hassas. “Eskiden çarşıya indiğimizde herkes tanıdıktı, yabancı insan görmezdik.” diyen yerli halk, fikirlerini bu gibi cümlelerle belirtiyor.

Üniversitenin açılması, memur göçleri, dış göçler ve tabi ki de yaşadığımız çağın koşulları ile değişen toplumsal yapımız hala da değişmeye devam ediyor. Herakleitos’un “Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir.” sözünü hatırlamakta fayda var.